På loppemarkedet i Egå fandt Bent Lindegaard Pedersen fra Knebel på Djursland en tang til en femmer. Han ville gerne vide, hvad det var for en slags tang, så den opgave satte vi sædvanen tro jer på.
Det så ud til at være et værktøj, som mange af jer har haft lignende udgaver af mellem hænderne, for der gik ikke mange splitsekunder, før begreber som skruenøgle, låsetang, skruestik og fileklo kom på banen.
Flere noterede, at tangen var en såkaldt håndskruestik, på engelsk ‘hand vise’, som var en del af sortimentet hos værktøjsleverandører til guldsmede. Eric Bramsen har bl.a. sendt et foto af en sådan skruestik, som han havde arvet fra sin morfar, der var urmager i Schweiz.
Vi spurgte hos EUC Lillebælt, der uddanner guldsmede, og herfra lød meldingen, at der ikke var tale om et værktøj forbeholdt guldsmede, men at det fandtes på mange maskinværksteder og produktionsværksteder, hvor der måtte være brug for at holde materialer sammen.
Et par læsere har endda vist os lignende instrumenter, som de selv har lavet under deres uddannelse – og man må sige, at det ser ud til at være håndværk.
Blandt andet har Nils Christian Berggren vist os sit flotte svendestykke fra teknisk skole i 1966, som var en selvcentrerende fileklo, som værktøjsmagere brugte til at holde en meget lille fil, der skulle file på et stanseværktøj.
»Jeg husker tydeligt, at en af de ældre svende, der hed Frederiksen, brugte den meget. Han var i 1966 72 år gammel og var altså født i ca. 1894,« skriver Nils Christian Berggren.
Og man må sige, at hans fileklo har rigtig mange lighedspunkter med Bent Lindegaard Pedersens køb.
Desuden har Erik Holm sendt et billede ind af en lignende tang, som han har fremstillet på Danmarks Tekniske Højskole (nu DTU) i 1958.
Han fortæller, at det bare er en tang, som er god til at holde på småting, mens man bearbejder dem med den anden hånd.
Vi må derfor konkludere, at tangen kan bruges og bliver brugt af mange fag, som har brug for et solidt greb om smådimser.
Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard