BAGGRUND: Derfor kan DSB ikke vente med at købe nye ellokomotiver

Illustration: DSB

DSB’s bestyrelse har vedtaget at købe 26 nye ellokomotiver, som skal trække dobbeltdækkervognene i regionaltrafikken på Sjælland. Det meddelte selskabet i sidste uge.

Det sker på trods af, at DSB om få år påbegynder indkøbet af nye eltog til både intercity- og regionaldrift for op mod 20 milliarder kroner. Og på trods af, at Venstre-regeringen sidste år besluttede at annullere Folketingets bevilling på 419,9 millioner kroner til indkøbet, således at DSB nu selv kommer til at stå for finansieringen.

Læs også: DSB køber nye ellokomotiver

Så hvorfor skyder DSB indkøbet af 26 ellokomotiver i gang nu? Svaret skal findes i selskabets tiltagende hovedpiner over de ME-lokomotiver, som i dag trækker de fleste af dobbeltdækkervognene rundt på Sjælland. De gamle diesellokomotiver er på flere måder blandt de ringeste i statsbanernes togflåde, og de har i flere år kørt på lånt tid.

’DSB har behov for at sikre den nødvendige trækkraft til dobbeltdækkervognene, der i dag trækkes af 33 ME-diesellokomotiver og 6 EA-ellokomotiver, der alle snarest skal tages ud af brug på grund af manglende driftsstabilitet og som følge af, at en fortsat anvendelse vil indebære en række tekniske, miljømæssige og lovgivningsmæssige risici,' opsummerer DSB i beslutningsoplægget til indkøbet.

Blandt DSB’s mest forurenende

ME-lokomotiverne skulle have været udrangeret for længst. Slår man op i Transportministeriets rapport fra 2011 om materielbehovet i lyset af IC4-problemerne, fremgår det, at langt størstedelen af ME-lokomotiverne, som blev leveret i 1981 og 1982, skulle have været udrangeret allerede i 2011 og 2012. Et lille parti på syv ME-lokomotiver fra 1986 skulle have været udrangeret i år.

'Dobbeltdækkerne, som i dag kører som erstatning for IC3 på Sjælland, kører indtil videre på lånt tid ligesom de gamle ME-lokomotiver, der i dag trækker dobbeltdækkervognene, skulle have været udrangeret i forbindelse med overflytningen af IC3. Samtidig er forventningen, at antallet af passagerer i den kollektive trafik vil stige i årene frem, hvilket skaber en øget efterspørgsel efter siddepladser,' skriver Transportministeriet i sin rapport.

Læs også: Aflysning af lokomotivkøb skaber hul i togtrafikken

At ME-lokomotiverne hører til en svunden tid kommer ikke mindst til udtryk idet, de er blandt DSB’s mest forurenende tog. ME-lokomotiverne udleder ifølge DSB’s seneste miljørapport 239 mg kvælstofoxider (NOx), 27 mg kulilte (CO) og 7 mg partikler pr. pladskilometer. Til sammenligning udleder IC3-dieseltogene 117 mg NOx, 13 mg CO og 1 mg partikler pr. pladskilometer.

DSB har tidligere overvejet at udskifte lokomotivernes motorer for at nedbringe udledningen. Men selskabet vurderer blandt andet på baggrund af en analyse fra Rambøll fra sidste år, at remotorisering af ME'erne ’ikke er et reelt alternativ til indkøb af nye lokomotiver, idet der er for store risici og omkostninger forbundet hermed,’ som DSB skriver i beslutningsoplægget.

Ringe driftsstabilitet

ME-lokomotivernes alder gør også, at toget er begyndt at udvise alvorlige træthedstegn, hvilket kommer tydeligst til udtryk i togets driftsstabilitet. Den måles på MDBF-tallet (Mean Distance Between Failure), som dækker over antallet af kørte kilometer mellem tekniske problemer, såkaldte hændelser, som forsinker toget med tre minutter eller derover. Det er forsinkelseskriteriet i DSB’s nye trafikkontrakt. Hvert ME-lokomotiv har i 2016 gennemsnitligt præsteret 18.618 kilometer mellem hver hændelse. Det er stadig bedre end IC4, som præsterer beskedne 3.656 kilometer mellem hver hændelse, men betydeligt værre end IC3, som præsterer 30.560 kilometer mellem hver hændelse.

'De tekniske risici knytter sig primært til ME-lokomotivernes alder, der må forventes at påvirke ME-lokomotivets driftsstabilitet målt på MDBF,' skriver DSB i beslutningsoplægget til indkøbet.

ME-lokomotiverne har siden 2011 været forbi værkstedet for hver 500 kørte kilometer for at holde lokomotiverne på skinnerne med den bedst mulige driftsstabilitet.

Udgåede komponenter

Derudover er der en risiko for, at kritiske komponenter til de gamle lokomotiver ikke længere er til at finde på markedet. DSB vurderer, at det kan vise sig vanskeligt eller umuligt at skaffe omkring ni ud af ti fornødne reservedele til lokomotivet. Især de eltekniske komponenter vil ifølge DSB blive svære at opstøve.

Læs også: DSB garderer sig mod ny IC4-skandale: Eltog bliver en velafprøvet hyldevare

'Samlet set vurderer DSB, at kombinationerne af ME-lokomotivernes alder, ringe dokumentationsgrad, begrænsede leverancemuligheder fra underleverandører såvel som udfordringer i forhold til myndighedesgodkendelser betyder, at den samlede risiko ved at anvende ME frem til 2025 vil være for stor. Fortsat stor anvendelse af ME'erne vurderes således ikke at være et reelt alternativ til indkøb af nye lokomotiver, når der skitserede risici tages i betragtning,' konkluderer DSB således i sit beslutningsoplæg til indkøbet.

Seks ustabile ellokomotiver

DSB råder også over en lille håndfuld EA-lokomotiver fra 1980'erne, som bidrager til at trække dobbeltdækkervognene. De blev i 2012 hentet frem efter flere års stilstand for at lappe kapacitetshullet i regionaltrafikken.

EA er ellokomotiver og udleder derfor mindre forurening end ME-lokomotiverne; men dels har DSB kun seks af dem, og dels præsterer de endnu værre driftsstabilitet end både ME og IC4. Med et MDBF-tal på bare 3.163 kilometer mellem hændelser bliver EA-lokomotiverne kun undergået af IC4-togets notorisk ustabile lillesøster IC2, som DSB nu helt har taget ud af drift.

Læs også: DSB dropper IC4 og IC2 til 673 millioner kroner

ME-diesellokomotiverne og EA-ellokomotiverne trækker i øjeblikket rundt på i alt 113 dobbeltdækkervogne fordelt på 25 togstammer, hvilket svarer til godt 12.000 pladser til passagerer. Hvis DSB ikke længere kan trække dobbeltdækkervognene rundt på Sjælland, regner selskabet med at stå med en kapacitetsmangel på mellem 5.000 og 8.000 sæder, begyndende fra køreplanen for 2021, indtil de første eltog fra det kommende milliardindkøb ruller ud på skinnerne, formentlig i 2025. Og hvis den omdiskuterede indsættelsesplan for IC4 ikke holder, opstår problemet allerede i 2020.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Skal artiklen forstås sådan, at det er et "midlertidigt" indkøb?

I stedet for midlertidige indkøb eller panikkøb, er så ikke bedre at låne, lease eller leje?

 • 1
 • 6

Svaret er nej. DSB leasede i sin tid dobbeltdækkernevognene, da man heller ikke her regnede med at have dem særligt længe, da de blot var en erstatning for ABns vognene, og blot skulle køre et par år indtil IC4 togene kom i drift og IC3 togene så skulle afløse dobbeltdækkernevognene. Men sådan gik det jo øjensynligt ikke, og da DSB besluttede sig for at købe dobbeltdækkervognene, var det til en tårnhøj pris, og udgiften er blevet så meget højere, end hvis DSB blot havde købt vognene fra starten. Men sådan tænkte de jo ikke dengang, men jeg tror helt bestemt at de har lært af det

 • 12
 • 0

Jeg har svært ved at tro, at ME lokomotiverne er nedslidte. Det er egentlig bare et spørgsmål om hvor ofte sliddelene udskiftes.

De noget ældre MX/MY og MZ lokomotiver kører stadigvæk godt for de private godsfirmaer, nogle MZ III er endda blevet solgt til godskørsel i Australien.

Motoren i litra ME er en særdeles skudsikker 16-cylindret 2-takter med rootsblæsere og turboladere, produceret af EMD i USA. Næsten identiske motortyper findes i alle de andre danske diesellokomotiver, og det er stadigvæk forholdsvist billigt at skaffe dele. Selvfølgelig vil MDBF falde hvis der ikke investeres lige så mange penge i løbende vedligehold - det ses også hos IC3 som kan performe over 60.000 km mellem hændelser hvis afstanden mellem udskiftning af dele formindskes.

 • 7
 • 1

Jeg har svært ved at tro, at ME lokomotiverne er nedslidte. Det er egentlig bare et spørgsmål om hvor ofte sliddelene udskiftes.

@ Søren Nielsen

Motorblokken i en ME kan nok holde to-tre hundrede år. Men alt andet i toget bliver gammelt, rustent og nedslidt.

Derfor står man med valget om at udskifte motoren i et gammelt rustens skrov, og med en hammer forsøge også at få plads til moderne rensningsudstyr i skrovet. Eller at bygge en ny maskine hvor det hele passer sammen.

Jeg ved faktisk ikke om man gør det i Europa, men jeg ved at man i USA som stort set kun kører med diesel-materiel, genbruger motorblokken fra gamle dieselmaskiner i helt nye. En splinternyt diesellokomotik i USA kan altså have en "motor" fra 1960´erne.

Men alle gummidele skal naturligvis udskiftes.

 • 3
 • 0

således at DSB nu selv kommer til at stå for finansieringen..det er ikke DSB men i stedet skatteborgerne der garanterer for dette lån ligesom de andre 16,milliarder DSB har i gæld ic tog...skandale..................milliarder billet system.skandale........milliarder it system..skandale...........milliarder DSB first.skanale............milliarder der er en film der er opkaldt efter ledelsen i DSB ,,UD AT KØRE MED DE SKØRE,,

 • 2
 • 10

Her sidst da jeg stod og ventede på toget, overraskede det mig hvor meget røg de udvikler. Motoren er sikkert solid - men er der nogen der ved hvornår de sidst har lavet et stempeltræk på dem, altså eftersyn af foringssæt og stempelringe? Det lugtede og synede nemlig af brændt olie. NB. Det var regionaltoget imellem København og Nykøbing Falster - hvis det altså har noget at sige.

 • 2
 • 0

DSB..EN PARODI...

    således at DSB nu selv kommer til at stå for finansieringen..det er ikke DSB men i stedet skatteborgerne der garanterer for dette lån ligesom de andre 16,milliarder DSB har i gæld 

@ Jørgen Jensen

Det er ikke direkte korrekt. DSB er et aktieselskab, ejet af staten. Går DSB konkurs, mister staten sin aktiekapital, og det er så det.

MEN. Kriditorerne kan så nuppe alle IC3-tog, grunde, bygninger og alt muligt andet DSB ejer. Det vil gøre det umuligt at drive togdrift i det meste af landet, og de fleste kreditorer har derfor en ret velbegrundet tro på, at skatteyderne nok skal komme og redde DSB.

Løsningen er privatisering, men det er jo et fy-ord i Danmark. Fungerer ellers fint på de enkeltsporede strækninger i Midt- og Vestjylland.

 • 2
 • 3

Så vidt jeg ved er ME med vilje designet sådan at den kommer til at brænde en del smøringsolie af. Jeg ved dog ikke hvorfor.

 • 1
 • 2

Sjovt at det sættes op som en "enten/eller" ting. Vi tilbød i Bombardier at remotorisere ME (til Euro Stage IIIb standard) ad flere omgange i 2013-2015. ME er bygget af Henschel i Kassel, der nu er centrum for Bombardiers verdensomspændende lokomotiv division. Vi var derfor ret overbeviste om, at vores løsning ville fungere, og vi havde sågar en leasing-løsning med, hvor DSB kunne aflevere ME i takt med elektrificeringen (eller endda bytte leasede ME med leasede nye el-lokomotiver, der såmænd ikke engang behøvede være Bombardiers TRAXX). De re-motoriserede ME blev spået en pæn levetid i Østeuropa, og flere leasingselskaber, var villige til at være med.

DSBs dobbeltdækkervogne vil snildt kunne holde til 2043-2049, så det giver rigtig god mening at købe el-lokomotiver (og naturligvis endnu bedre mening, hvis de køber vores :-) )

Lasse Bombardier

 • 10
 • 0

"Samtidig er forventningen, at antallet af passagerer i den kollektive trafik vil stige i årene frem, hvilket skaber en øget efterspørgsel efter siddepladser,‘ skriver Transportministeriet i sin rapport."

Hvad ligger til baggrund for denne optimisme hos Transportministeriet?

 • 2
 • 0

Me-lokomotiverne har primært kørt Sjællandsk regionaltrafik i 35 år, EMD lokomotiverne har altid kørt blandet trafik, og anvendes nu kun til godstrafik. Regionaltrafik med mange stop og accelerationer er stort set det mest belastende man kan udsætte et diesellokomotiv for. Endelig er der problemet med motorkonstruktionen der nok er meget pålidelig, med sviner meget, det store smøreolie forbrug et ikke tilsigtet, men et resultat af konstruktionen.

Derimod kan det undre at Ea lokomotiverne er så upålidelige, skyldes det: - 1. generation effektelektronik - manglende vedligehold - lange perioder med stilstand, lokomotiver skal helst bruges, ligesom biler, skibe, fly og menesker

De resterende Ea'er er i øvrigt af to forskellige serie med forskellig effektelektronik

 • 5
 • 0

Sjovt at det sættes op som en "enten/eller" ting. Vi tilbød i Bombardier at remotorisere ME (til Euro Stage IIIb standard) ad flere omgange i 2013-2015.

@ Bombardier

Det er også fint, men jeg kan godt forstå DSBs beslutning. Ombygning af ME vil være at betragte som specialbyggede tog, og efter IC4 tør DSB ikke købe noget som helst andet en standardiseret og velafprøvet materiel som allerede kører i andre lande.

For en gangs skyld kan jeg godt forstå DSBs beslutning.

Desuden er det jo elektriske lokomotiver DSB har brug for, hvad angår Vestbanen allerede i dag, Lille Syd om 2 år, den nye bane via Køge Nord ligeledes om 2 år, Sydbanen fra 2024 (2022?) og Nordvestbanen fra 2026(?).

 • 0
 • 0

Umiddelbart kan vi vel konstatere at der ikke er noget forgjort ved at DSB bestiller de 26 ellokomotiver. Man kan undres over tallet, når der kun haves 25 styrevogne. Man kan også undre sig over at lokomotiverne skal kunne køre 200 km/t, når vognene kun kan køre 160, men sådan er der jo så meget med jernbanesektoren i Danmark.

Men skal DSB købe flere tog?

Det siger indlægget, men der er vel ikke garanti for det? Den politiske aftale taler om at DSB skal forberede togindkøb til bl.a. Togfonden. Og så skal det forelægges forligskredsen. I forligskredsens aftale står også, at der skal gennemføres en udbudsanalyse. Og hvis denne nu foreslår at DSB lukkes og der kan skabes flertal for dette - ja så skal DSB ikke købe noget! Men vi læser nok, det vi gerne vil!

 • 1
 • 0

Green Cargo lät er "modernisera" 62 st T44 som hade EMD-motor med MTU dieselmotor m m. Motorn skulle vara en "miljömotor" men den avger svarta startpuffar vid lastökning. Dessutom måste vid stillestånd motorn vara elansluten och varmhållas även på sommaren. Alternativet hade varit att modernisera eller sätta in en ny EMD-motor. Det finns fortfarande 58 original T44 kvar som inte behöver varmhållas på sommaren.

Bästa lösningen för DSB är antagligen att hyra sexaxliga EURO 4000-dieselok och ellok av typerna Traxx och/eller Vectron. Allteftersom banorna elektrifieras återtar uthyraren diesellok i utbyte mot ellok.

Ett annat altrnativ är att låta DB eller Hector Rail som redan kör i Danmark även dra en del av DSB persontåg med några av deras moderna lok.

 • 0
 • 0

Vil købet af el-lokomotiverne være en investering mange år frem? Kan el-lokomotiverne bruges fremover, og til hvad? Hvad er planen for dem? Kan man eventuelt udskyde eltog købene?

 • 0
 • 0

At DSB troede og måske stadig tror, at IC3 (MF enhederne) kan erstatte 4 Bn vogne var utopi og Dobbeltdækkerne det eneste seriøse indkøb, til regionaltrafikken og for den sags skyld også til IC trafikken, hvor der i myldretiden og feriesæsonen konstant mangler siddepladser.

DSB og øvrige aktører er godt igang med at sætte priserne urimeligt op. Hvilket nok også er grunden, til at DSB med flere, mener at nyinvestering i materiel med plads, er spild af penge. For i dag er det billigere, at tage bilen fra Jylland til København, en at købe togbillet.

 • 1
 • 0

Vil købet af el-lokomotiverne være en investering mange år frem? Kan el-lokomotiverne bruges fremover, og til hvad? Hvad er planen for dem? Kan man eventuelt udskyde eltog købene?

Det er en investering på langt sigt. Men El-togsæt er stadig nødvendig, da de skal afløse IC3, IR4 og IC4. Og hvis DSB vil af med de el-lokomotiverne, så vil det være nemt at sælge dem. Men de nye lokomotiver kan stadig bruges til regionaltog på Sjælland.

 • 1
 • 0

Jeg forstår da også fint DSBs valg, når det skulle være en "enten/eller" løsning. Min pointe er netop, at vi ikke betragtede det som en "enten/eller" løsning, men som en reel løsning på partikeludledningen fra ME, og en mulighed for at holde ME kørende (bedre end nu) indtil elektrificeringen. Beslutningen om el-lokomotiver giver i allerhøjeste grad mening.

 • 0
 • 0

Det er egentlig utroligt, at artiklens forfatter ikke har bedre talfornemmelse - prøv lige at kigge nærmere på tallene fra DSBs miljørapport 2015, der er det videnskabelige grundlag for artiklen. Den er læst lidt som når Fanden læser Bibelen.

Af de tal fremgår - at IC4 og de gamle MR-togsæt er "storforurenerne" på alle parametre end partikeludslip, - at ME/DD og Desiro ligger på omtrent samme forureningsniveau, - at IC3, som for nylig har været gennem et remotoriseringsprogram, har de bedste miljøtal, men ikke ligger langt over de øvrige dieselmaterieltyper.

I den forbindelse skal man huske, at IC3 fortrinsvis bruges i tog, der har langt mellem standsningsstederne, således at det er lettere at få pæne miljøtal når man måler pr pladskilometer.

Forureningsmæssigt ligger ME/DD altså i den gode ende, bortset fra partiklerne, så lad os lige tage den. Alle andre forureningstyper refererer til en bestemt type molekyler, der kan måles og sammenlignes præcist (NOx, CO2 osv), men partikelforurening er sværere at sammenligne. Den helt afgørende sundhedsrisiko ligger i partiklernes størrelse, og de små, usynlige partikler er meget farligere end de større carbonpartikler, som man ser som røg og sod. Det er derfor ikke i så høj grad mængden, men størrelsen, af partiklerne der er afgørende. Ved konstruktion og justering af dieselmotorer kan man godt få mængden af store partikler ned ved at øge oxygenindholdet i cylindrene, f eks med et højere ladetryk, men det øger dannelsen af NOx i brændkammeret - man ser i tabellen, at de nye motorer i IC3 og IC4 har lave partikeludslip, men ganske store NOx-tal.

"Ingeniøren" har i flere år haft en meget tendentiøs stil i forhold til dieseldriften ved DSB, og selv om vi alle nok kan være enige om, at eldrift baseret på vedvarende energikilder er langt mere miljøvenligt end dieseldrift, ville det klæde et fagblad med bare en smule mere videnskabelig indsigt og objektivitet i såkaldte baggrundsartikler.

 • 4
 • 0

Undre mig også over kravet på 200 km/t når målet er at trække DD-vogne i regionaltrafik. Ligeledes undres jeg over al den snak om kørsel til Sverige/Tyskland. Måske er DSB inspireret af diverse godsfirmaer og vil ikke stå tilbage for dem? Uheldigvis har EU en idé om at grænseoverskridende trafik efter en vis dato IKKE må være statsstøttet. Med DSB First og Kystbane-udbuddet i tankerne, så har jeg meget lidt tiltro til at DSBs cigarkasseøkonomi kan styre dette. Der var vidst også en minister, som mente at DSB skulle koncentrerer sig om hjemmelige forhold og ikke al mulig udlands-halløj....så meget for den politiske opbakning til planerne.

Omkring ME og EA, så er jeg helt enig i at det er elektronikken, som driller. Hvorfor? Tja, DSB har jo alle dage (vi snakker siden damplokomotivernes tid) elsket at reparer dette og hint. Det går fint med jern, men elektronik er en anden sag. Selv i begyndelsen af 90'erne - da både ME og EA var rimeligt nye - sad der folk på elektrisk værksted og loddede løs på diverse printkort i effektelektronikken. Selv for en smedetamp som mig er der en grænse for hvor ofte det kan laves og da kortene ikke er i produktion mere, så medfører enhver fejlretning potentielt set flere fejl...... Faktisk syntes jeg at det meget flot af ME at kunne holde en MDBF på ca. 18.000 km. Som bekendt, så havde både Atkins og PROSE 20.000 km som slutmål for IC4. En umiddelbar konklusion kunne være at dansk/italiensk ingeniørkunst ikke kan hamle op med amerikansk/tysk ingeniørkunst.... IC3 ligger faktisk lavet med "kun" 30.000 km - for år tilbage var målet 32.000 km og reelt lå de omkring 35-40.000 km

Så er der DSBs brug af det fantastiske begreb "forurening pr pladskm". Hvis det er et stort problem for diesellokomotiver, så sæt dog 1-2 vogne mere på (og få 120-240 pladser mere at dividere med!).

Endelig er oplysning om at ME skal på værksted efter 500 km faktuel forkert - det er 5000 km. Læs evt. http://www.ft.dk/samling/20151/almdel/tru/... Det er ikke svært at lure at tallet var for lavt - der er ca. 100-150 km fra København til Kalundborg/Nykøbing F. Ved "kun" 500 km, så ville det betyde udskiftning efter kun en halv dag i drift. Vel er DSB tiltider tåbelig, men ikke så tåbelig!

 • 1
 • 0

Hvorfor du blander EA ind i historien forstår jeg ikke.

Måske fordi at både ME og EA har samme "forfader", det såkaldte DE2500, et af de første lokomotiver til at anvende tre-fasede asynkrone banemotorer et koncept som kræver regulering af spænding (Volt) og frekvens (Hertz). Læs evt mere her: [Link]http://www.jernbanen.dk/artikler.php[/Link] og læs artiklen om asynkronlokomotiver.

I øvrigt læste jeg i artikel omkring udviklingen af EA, vistnok i Jernbanehistorisk årbog fra 2012 eller 2013, at man fra DSBs side havde forlangt at litra ME skulle kunne ombygges til et elektrisk lokomotiv, kaldet EB. Men det droppede man ret hurtigt af forskellige årsager, navnlig at elektrificeringen allerede var forsinket, men også fordi at lokomotivet ville veje omkring 110 ton og næppe kunne nå en effekt på mere end 3 MW, hvor EA vejer 84 ton og har en effekt på 3,7 MW; en ringe effekt i et så tungt lokomotiv.

 • 0
 • 0

Bo Leth, dit indlæg forstår jeg ikke. Litra ME er også forsynet med EMD motor. Forskellen til MX/MY/MZ ligger i banemotorerne og styringen af samme som kræver effektelektronik.

Ja men jeg gentager:

Regionaltrafik med mange stop og accelerationer er stort set det mest belastende man kan udsætte et diesellokomotiv for.

Me står foran udfasning mens EMD lokomotiverne fortsat køre.

DSB køre deres efter hånden temmelig gamle Me lokomotiver meget hård, i regionaltrafik med konstante accelerationer og nedbremsninger, fra morgen til aften. Det har de stort set gjort siden anskaffelsen.

De private operatører køre med de endnu ældre EMD lokomotiver i godstrafik, nok med tunge tog, men relativt få accelerationer og nedbremsninger, samtidigt med at man ofte har en lav udnyttelsesgrad.

Det er også baggrunden for at svenskerne modernisere deres T44'er, de køre typisk i løb hvor der ikke køres så mange kilometer om året.

Hvorfor du blander EA ind i historien forstår jeg ikke.

Vel ikke helt irrelevant når man taler vedligehold? Artiklen omtaler Ea's ringe stabilitet. De nye ellokomotiver skal også erstatte Ea. Normal regner man ellers med at ellokomotiver holder længere og kræver mindre vedligehold end diesellokomotiver.

 • 0
 • 0

Bo Leth, vi er vist ikke generelt uenige, min pointe er blot at MX/MY/MZ og ME alle har GM-EMD som "primary mover". Og alle typer har været udsat for lokaltrafik, særlig MX.

Det er vel et spørgsmål om ordvalg.

Bent.

 • 1
 • 0

Det er vist lige hvad regeringen vil bruge på at anlægge to nye motorvejsspor ml. Århus og Skanderborg. En udbygning af banen med fx et tredje spor, vil være langt mere miljøvenligt, spare på de knappe ressourcer. Men den slags interesserer jo ikke regeringen.

 • 1
 • 1

Bo Leth, vi er vist ikke generelt uenige, min pointe er blot at MX/MY/MZ og ME alle har GM-EMD som "primary mover". Og alle typer har været udsat for lokaltrafik, særlig MX.

Nu er et lokomotiv jo ikke kun dieselmotoren.

MX blev anskaffet i 1960-62, det sidste Mx regionaltog kørte på Frederikssundbanen i 1989, fra anskaffelsen af MR omkring 1980 ophørte MX med at køre regionaltog i vest for Storebælt.

MX og MY serie 1-3 udgik af i øvrigt af persontrafikker i midten af 80'erne da man indførte elvarme.

Med indførelsen af IC-3 og Øresundstog i 90'erne ophørte kørslen med MY-4 og MZ i persontog.

Så den reelle levetid for EMD-lokomotiverne i person- og regionaltrafik har ikke været mere end 25-30 år.

Dermed har ME langt overgået EMD lokomotiverne i levetid i regionaltrafikken, som er den mest belastende trafik for et dieellokomotiv.

 • 1
 • 0

Du burde nok sætte dig ind i fakta, før du hænger hele ansvaret på DSB. Din debatform er mere egnet til nationen på EB.

 • 0
 • 0

Du får det til at lyde som om, en privatisering af DSB er enkelt at gennemføre. Da Arriva kom på banen i DK, var det ikke nogen ubetinget succes. Der var rigtig mange indkøringsproblemer. Da Arriva startede i 2003, var der aflysninger og problemer med DJ, fordi Arriva ikke overholdt køretider, pauser osv., for lokomotivførerne. Materiellet var ikke i tilfredsstillende sikkerhedsmæssig tilstand.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten