Kaffe-elskende ingeniør rejste verden rundt for at skrive en unik bog
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Kaffe-elskende ingeniør rejste verden rundt for at skrive en unik bog

Illustration: Wikipedia

Hvorfor gør vi ikke, som de gør i vinindustrien?« Det spørgsmål blev civilinge­niør Morten Schøler ofte mødt med i sit arbejde med FN-støttede kaffeprojekter.

Ikke mindst var kaffedyrkere og -producenter tydeligt betagede af vinens mytiske og mystiske begreb terroir.

Gennem en periode på en halv snes år nedskrev Morten Schøler noter om denne problemstilling. Efter sin pensionering i 2013 fandt han noterne frem og gik på bedste ingeniørvis systematisk til værks.

Kaffeverdenen havde han allerede indgående kendskab til. I sin ungdom havde han været med til vinhøsten i Frankrig. Nu indkøbte han flere bøger om vin, og via kontakt med forfatterne fik han hurtigt skabt sig et omfattende netværk.

Mål om systematisk sammenligning

I 2014 deltog han i en vinkongres i staten Washington i USA og rejste videre til vindistriktet Napa Valley i Californien og University of California, Davis, der har verdens største samling af bøger om vin - 140.000 styk. Senere tog han rundt i Europa og til Australien og New Zealand.

Hans mål var systematisk at sammenligne kaffe og vin på alle parametre: dyrkning, produktion, transport, kvalitetskontrol, salg og markedsføring, certificering, sygdomme osv. Noget, som ingen andre før havde gjort.

»Overalt blev jeg med mødt med nysgerrighed og spørgsmålet: Hvad har du egentlig gang i?« fortæller han.

I 2016 fandt Morten Schøler – eller Scholer som han kalder sig i udlandet – frem til selvpubliceringsgrenen af det britiske forlag Troubador, hvor han endte med at få trykt 3.000 eksemplarer af sin bog, der udkom i sidste måned. For Ingeniørens læsere er det måske særligt interessant, at bogen ud over mange fotos er illustreret med tegninger af Lars Refn, der også har været Ingeniørens hustegner gennem mere end 30 år.

Morten Schøler er født i 1951. Hans drengedrøm var at blive landmåler, men han blev uddannet som civilingeniør (B) fra DTU i 1976 og HD i udenrigshandel fra CBS i 1977. Efter ansættelse hos FLSmidth, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) og Den Europæiske Investeringsbank i Luxembourg fik han i 1999 job i International Trade Centre (ITC) i Genève, der er et fælles agentur for Verdenshandelsorganisationen (WTO) og Forenede Nationer (FN). Her brugte han en stor del af sin tid på projekter relateret til kaffebønner. Illustration: Lars Refn

Med rejsebøger som forbillede

De samlede omkostninger har Morten Schøler estimeret til over 200.000 kr. plus hans egen tid.

»Men jeg har heller ikke andre dyre hobbyer,« siger han.

Med sine omfattende tabeller og data er det en bog med mange leksikale oplysninger. Morten Schøler fortæller, at hans forbillede har været de bedste rejsebøger, som man i princippet kan bruge på to måder: Enten til lynhurtigt at finde relevante fakta eller til mere underholdende læsning i småbidder – og ikke nødvendigvis i den rækkefølge, de præsenteres i bogen.

Det umiddelbare indtryk er, at der simpelthen ikke er den oplysning eller beskrivelse om kaffe eller vin, som mangler. Morten Schøler indrømmer dog selv, at der er ét område, han har udeladt, fordi det var helt uoverskueligt at få styr på i første omgang: støtteordningerne.

»Det ville være interessant at kunne fortælle, hvor mange støtte­cents, der er i hver kop kaffe eller hvert glas vin, men så langt nåede jeg ikke,« siger han.

Spækket med detaljer

Bogen er spækket med detaljer, der illustrerer forskellen mellem de to verdener. I bogens forord trækker Morten Schøler fire afgørende frem:

Vin dyrkes og produceres samme sted, mens kaffedyrkning og -produktion foregår forskellige steder.

Vins kvalitet kan forbedres med mange tekniske indgreb. Kaffe kan kun forbedres på få måder, men kan ødelægges på mange.

De største kaffeselskaber kontrollerer op til 15 pct. af verdensmarkedet, mens de største vinselskaber relativt set er mindre - kun ca. 3 pct.

Når det gælder bæredygtighed, er standarderne langt mere komplekse for kaffe end for vin.

Hvad er til sidst mere naturligt end at spørge forfatteren, hvad han selv drikker? Svaret vil sikkert overraske.

»Oftest er det pulverkaffe, men ellers gerne både kaffe og vin med en fortælling om oprindelsen.«

Med Morten Schølers bog er det muligt at skabe sig en egen fortælling næste gang, der serveres en kop kaffe eller et glas vin.

Morten Scholer: ‘Coffee and Wine, Two Worlds Compared’ Troubador Publishing, 336 sider, set til 210 kr. hos Saxo.