Bæredygtigt byggeri kræver omtanke og nytænkning

Et spritnyt parcelhus i lavenergiklasse 2015 kan bygges med mindst 75 procent lavere klima- og miljøbelastning end et standardhus, uden at det koster bygherren en krone ekstra. Det viser et eksperimentalbyggeri fra Realdania, der skal opføres i Nyborg til foråret.

»Vi har fra starten besluttet, at huset skulle ligne et almindeligt parcelhus, og at det ikke måtte koste mere end 1 mio. kr. plus moms at opføre. Vi ville ikke lave et hus, hvor alt er miljømæssigt optimalt, der så ender med en pris på 8 mio. kr., for så er det uinteressant,« fortæller projektleder Jørgen Søndermark fra Realdania.

Upcycle House, som byggeriet hedder, er tegnet af Lendager Arkitekter, der har fået hjælp af DTU Management Engineering til at lave livscyklusanalyser af mulige byggematerialers CO2-aftryk og miljøpåvirkning.

Læs også: Sådan genanvender UpCycle House plastflasker og bildæk

Livscyklusanalyserne er nemlig en øjenåbner - selv for folk, der længe har beskæftiget sig med bæredygtigt byggeri, siger arkitekt Anders Lendager.

»Tanken var, at vi ville bruge så mange genbrugsmaterialer som muligt, men vi frygtede, at vi ville få svært ved at reducere CO2-belastningen, hvis vi ikke byggede et træhus. Men livscyklusanalyserne viste, at de største gevinster kunne hentes ved at genbruge materialer som aluminium, beton og stål.«

Svært at gennemskue

Netop det kontra-intuitive er noget af det, der gør det svært at bygge miljø- og klimarigtigt, fortæller adjunkt Morten Birkved fra DTU Management Engineering:

»Det er svært at gennemskue, hvilke konsekvenser ens valg får. Hvis man eksempelvis kigger på nogle typer superlavenergiruder, så viser analyserne, at den yderligere energi, du bruger på at producere de nye vinduer, faktisk under visse energimæssige forudsætninger svarer til det, du sparer i husets levetid. Hvis du ikke holder de to ting op mod hinanden, så vil du tro, at det er en rigtig god idé at investere i superlavenergivinduer. Men pengene kunne måske bruges bedre på noget andet.«

Det gode ved en del af de materialer, som vil blive brugt i Upcycle House, er, at de kan blive returneret til materialekredsløbet, når huset en dag skal rives ned.

»Når man eksempelvis bruger gamle containere, så tager man dem bare ud af kredsløbet i de 60 år, som huset måske skal stå. Bagefter kan man så smelte dem om og lave dem til nye containere. Containerne erstatter nye byggematerialer, men skal ikke selv erstattes, fordi de senere vil vende tilbage til materialekredsløbet,« fortæller Morten Birkved.

Flere eksempler på vej

Huset i Nyborg er det første danske eksempel på, hvor langt man kan komme med livscyklusanalyser, men flere er på vej, fortæller Anders Lendager.

»Eksemplet her viser, at der er et operationelt system, man kan bruge til at bygge efter denne tankegang. Vores næste projekt er et kombineret kontor og sportshotel på 2.300 m2 i Kolding Designcity. De vil gerne lave et bæredygtigt byområde, og de vil gerne have det igangsat. Men bygningen skal kun stå der i otte år, og hvad gør man så, hvis man er bæredygtig byudvikler? Man kan ikke være ligeglad med, at byggematerialerne ikke har en livscyklus efter otte år. Derfor har vi taget konceptet endnu videre og sagt: Hvad nu, hvis alt, hvad vi bruger af materialer, er leasede eller lejede? Det giver en bedre økonomi og en sikkerhed for, at størstedelen vil blive genanvendt, når bygningen skal rives ned.

For Realdania er Upcycle House det første bud på, hvordan man kan reducere CO2-udledningen fra byggeri, når man kigger ud over bygningsreglementets energikrav, siger Jørgen Søndermark.

»Frem mod næste sommer vil vi opføre fem huse i Nyborg. De er optimeret efter hver deres parameter: For Upcycle House er det indbygget CO2 og økonomi, og for de næste handler det om at minimere vedligehold, gøre husene nemme at ombygge, øge levetiden og få beboerne til at leve så klima- og miljøvenligt som muligt.«

Til sidst vil Realdania indsamle alle erfaringerne og forsøge at få de store danske typehusfirmaer til at konkurrere om at opføre et sjette hus, hvor al den opsamlede viden bliver brugt.

»Typehusfirmaerne har en enormt optimeret produktion, så tanken er, at vi nok ikke får dem til at ændre så meget. Men hvis vi kan vise dem, at de - uden at ændre deres produktion eller økonomi nævneværdigt - kan vælge materialer med et lavere CO2-aftryk og længere levetid samt gøre huset nemt at leve i, så vil de måske bygge huse med ti procent lavere klimabelastning fremover. Det betyder altså noget, når de opfører tusindvis af huse om året.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det betyder altså noget, når de opfører tusindvis af huse om året

Nej, det gør det så ikke, for den globale udledning af CO2 afhænger ultimativt af hvor mange fossile ressourcer der er. At spare har overhovedet ingen effekt; man flytter bare forbruget til et andet sted på kloden. Det er en naiv og svæversynet tankegang der ligger bag den her slags tiltag.

  • 0
  • 0

Det drejer sig umiddelbart mest om CO2, evt. lidt miljø. Derfor er det rigtig ærgerligt at kalde det bæredygtigt byggeri. På den måde risikerer man at overdrive budskabet.

Er der link til de LCA'er, der omtales, og når der gåes meget op i at genbruge aluminium og stål, er der så overhovedet nogensteder man kan købe genbrugsaluminium og genbrugsstål. Det indgår jo bare som en materialedel til nyt metal. Set i et livscyklusperspektiv er det ikke sikkert at det giver øget miljøeffekt at efterspørge og genanvende aluminium og stål i et bestemt byggeri, men set i et livscyklusperspektiv giver det rigtig god mening at øge indsamling og genanvendelsen af aluminium og stål til ny aluminium og stål. I hvert fald så længe indsamlingen er høj, og der er stigende efterspørgsel på aluminium og stål.

mvh

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten