Bæredygtigt byggeri ikke bare buzzword: Dansk anvisning på vej

Hvordan gør ingeniører og arkitekter danske bygninger bæredygtige?

Det er der langt fra enighed om, for Danmark har i modsætning til lande som USA, Storbritannien, Tyskland og Holland hverken et anerkendt system til at klassificere bygninger efter bæredygtighedskriterier eller en anvisning i, hvordan man i praksis bygger bæredygtigt.

Men det skal en ny anvisning lave om på.

Byggeriets pengetank, fonden Realdania, har bevilget 1,5 millioner kroner til arkitektvirksomheden 3XN og bæredygtighedsrådgiverne Vugge til Vugge Danmark, så de kan udvikle en sådan anvisning.

»Der er gennemført flere forsøg internationalt på at designe og konstruere bygninger ud fra Cradle to Cradle-tankegangen. Men vi mangler konkrete, danske erfaringer, og der mangler enkle og konkrete anvisninger for, hvordan man som bygherre, rådgiver og entreprenør arbejder og bygger efter principperne, som jo er relativt brede og overordnede,« begrunder projektleder Lennie Clausen fra Realdania i en pressemeddelelse.

Anvisningen skal tage udgangspunkt i fire principper baseret på det såkaldte Cradle to Cradle-koncept, der er udviklet af den tyske kemiker Michael Braungart og den amerikanske arkitekt William McDonough:

1) Design af kredsløb
2) Brug af grøn energi
3) Brug af sunde materialer
4) Understøttelse af biodiversitet.

Anvisningen skal udvikles ved at følge et konkret byggeprojekt for at finde ud af, hvilke arbejdsprocesser og metoder, der understøtter de fire principper, forklarer direktør Martin Fluri fra Vugge til Vugge Danmark i samme pressemeddelelse.

»Vi har helt faste retningslinjer for udviklingen af enkeltprodukter, men på bygningsområdet er der behov for yderligere konkretisering. Det får vi nu mulighed for at skabe i samarbejde med en af landets førende tegnestuer, og med input fra nogle af verdens førende eksperter inden for Cradle to Cradle i det byggede miljø, såvel som fra en lang række indenlandske eksperter.«

Arbejdet med 'vugge til vugge'-anvisningen er dog ikke det eneste bæredygtighedstiltag, der er i gang i Danmark for tiden.

Flere rådgivere har uddannet ansatte til at certificere nye byggerier efter internationale ordninger som amerikanske LEED og engelske Bream.

Samtidig er der stiftet en dansk afdeling af Green Building Council med deltagelse af stort set alle større virksomheder og forskningsinstitutioner indenfor byggeriet.

De er i øjeblikket i gang med at udvikle en dansk standard for bæredygtighedscertificering af bygninger.

Dokumentation

Læs pressemeddelelse fra Realdania