Bæredygtige byggematerialer er langtfra en selvfølge: 'Arkitekter kan lære af ingeniører'

Plus3. november 2022 kl. 18:102
Bæredygtige byggematerialer er langtfra en selvfølge: 'Arkitekter kan lære af ingeniører'
Oplevelsescentret World of Volvo i Göteborg, Sverige, som Henning Larsen Arkitekter har tegnet, består af store mængder træ. Illustration: Åke E:son Lindman.
Martha Lewis’ vej til posten som head of materials hos Henning Larsen gik via en bachelor i arkitekturhistorie. Efter mere end to årtier på området mener hun, at arkitekter skal lære at tænke mere som ingeniører.
Artiklen er ældre end 30 dage

Karriere Bannerfører for bedre byggematerialer og bæredygtighed

Karriereportræt

Vi kan træffe meget bedre beslutninger, hvis vi har kendskab til indholdet af byggematerialer.«

Sådan opsummerer arkitekten Martha Lewis formålet med sit årelange virke som ekspert på bæredygtige byggematerialer. For ekspert er hun: Det er hende, snakken ofte falder på, når danske arkitekter og bygherrer skal vide mere om, hvordan man bygger bæredygtigt.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
4. november 2022 kl. 05:17

Denne artikel forbavser mig. Da jeg i starten af 1990erne læste til bygningsingeniør på bauhaus universitet i weimar, så var det arkitektur studerende som gik foran og talte om bæredygtig byggeri. På ingeniør siden var vi næsten udelukkende beton- og stålhoveder som kun skulle følge de gængse normer.

Og "bevaring at af træ med arsen" var stadigvæk "så synd at man ikke længere fik lov til det "

Arkitekterne var ikke dygtig til det der med tal. Jeg underviste mange af mine arkitekturvenner i statik for at klare deres tests. Men de forstod problematikken meget tidligere på basis af sund fornunft.

Desværre må jeg sige at flere af dem aldrig blev færdig uddannet da det viste sig at byggeri handlede for det meste om penge og kontrakter. Det var ikke dem med den humane indstilling, som klarede den sidste hyrde, men derimod dem som var gearet til den del af vores samfund.

Og 25 år senere må jeg desværre erkende at det nok ikke har ændret sig meget. De færreste projekter angribes fra dem humane side og et forståelse for menneske og natur.

Tre år efter jeg var færdig udannet byggede vi et hus med lerpuds i alle værelser og træfiber som isolering. Året var 1999 og det var en sej kamp at få det igennem, fordi det var så imod alt hvad bygherren og håndværkerne kendte til og stolede på.

Men da projektet stod færdig, kunne alle som besøgte huset fra det første sekund føle et vild anderledes og fantastisk indeklima. Ingen kradsende hals på grund af dampe. Ingen skimmelsvamp. En jævn varmeregulering. Og mere end tyve år senere står huset stadigvæk med de samme kvaliteter og ingenting er rådnet væk, spist af insekter eller brand ned (alle de bekymringer som jeg argumentere imod dengang)

Til gengæld bygger hoved entreprenøren som vi havde den gang nu udelukkende med de materialer.

Tror ikke det handler om tal men om sund fornunft og at åbne sin bevidsthed. Og ikke i det mindste om kampen mod lobbyisme som vi også slåss med i alle andre områder indenfor grøn omstilling. Bare husk at begrebet "CO2 food print” blev opfundet af olieindustrien.

1
3. november 2022 kl. 19:39

Jeg læste halvdelen af artiklen, og checkede lige kalenderen.. Nix, det er ikke 1ste April. Det er rent faktisk en arkitekt som udtaler: _"Vi skal lære at forstå data – også som arkitekter".. _Bravo !!! Og hvor vil jeg dog håbe at hun ikke bliver fyret ved førstkommende lejlighed, fordi hun går imod konceptet i hele arkitektstanden..

Anekdote: Jeg var elektrikerlærling på ombygningen af Kbh Universitet i slut 90erne. Arkitektens tegninger viste at afbrydere og stikkontakter skulle sidde "bag døren" / på hængsel siden af døren. Jeg spurgte Arkitekten/Den kongelige bygningsinspektør (med den sorte hat), om det var intentionen at vende dørene.

Svaret fra arkitekten: _Kan De se min underskrift nederst på tegningen ?
_Hvortil jeg svarede: Ja. Arkitekten: _Så er tegningen korrekt !!

Og så gik arkitekten videre med sin store hat, og sin lange frakke. Aner ikke om stikkontakter stadig sidder bag døren, eller om tømreren har vendt dørene siden.