Bærbar måler ser, når tomaten er spiseklar

Josu Trebolazabala analyserer indholdet af en tomat ved hjælp af et Raman-spektrometer. Illustration: Txetxu Berruezo

Hvis du selv avler tomater, ved du, at det kan være svært at vide, lige præcis hvornår tomaten er spiseklar. Måske kommer den ind og ligger i vindueskarmen for at få lidt mere sol.

Men tænk så på producenter, der har mange drivhuse fyldt med tomatplanter – eller dyrker dem frilands et varmt sted sydpå, f.eks. i Spanien, som er Europas største producent af tomater.

Nu foreslår forskere inden for analytisk kemi i Baskerlandet i det nordlige Spanien, at avlerne bruger en bærbar enhed til at måle, hvornår tomaten er klar til at blive plukket.

Spektroskopi til måling af pigmenter

Måleenheden anvender Raman-spektroskopi.

Den teknik bruger man også inden for metallurgi, arkæologi og kunst, f.eks. til at observere pigmenterne i et maleri eller en skulptur uden at skulle udtrække prøver og dermed risikere skader.

Måleren kan på samme måde vise sammensætningen af tomatkødet undervejs i de forskellige modningsfaser, skriver UPV/EHU-University of the Basque Country i en pressemeddelelse.

Aktivering af det røde, sunde pigment

Når tomaten er grøn, er de vigtigste pigmenter klorofyl (den grønne farve), og overfladen virker helt voksagtig. Men undervejs i modningen forandres både farve og overflade.

Læs også: Fremtidens fødevareeksport: Vælg en algoritme og 3D-print dansk mad

Når farven ændres til orange, er karotenforbindelserne aktiveret. Og frem til den perfekte modne tilstand er opnået, øges næringsstofferne gradvist. Det vil blandt andet sige frem til, at den kraftige (og sunde) antioxidant lycopen (det røde pigment, som giver den modne tomat dens kraftige røde farve) er på sit maksimum.

Efter det tidspunkt begynder tomaten at miste sit karotenindhold.

Teknikken kan ifølge forskerne bruges til enhver anden fødevare, der ændrer farve i løbet af modningsprocessen, såsom peber og græskar, som forskerne også kigger på.

Anvendelig i felten

Forskerne har både testet metoden på tomater med et større laboratorieudstyr og med det håndholdte instrument.

Læs også: Den vertikale farm: Landbrug uden jord og naturligt sollys

Og selv om kvaliteten af Raman-spektroskopi-prøven i laboratoriet var bedre end den udført med et håndholdt instrument i felten, er kvaliteten tilstrækkelig god til, at gartneren på stedet kan bruge den til at beslutte, om tomaten er moden, siger forskningslederen, Josu Trebolazabala.

Det afhænger af sorten, hvordan sammensætningen af næringsindholdet er.

Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Spectrochimica Acta, Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Til robotter og tilhørende automatisk plukning vil det være fint.

Gartnere kender sine frugter og sit grønt så godt at han godt ved hvornår det skal plukkes.

  • 2
  • 0

Så mangler vi bare en billig lille model man kan have med når man skal vælge avocadoer i grøntsagsafdelingen. Halvdelen af gangene er de enten umodne eller overmodne når man skærer dem igennem på køkkenbordet. Balancen er hårfin.

  • 1
  • 0

Hvis du selv avler tomater, ved du, at det kan være svært at vide, lige præcis hvornår tomaten er spiseklar

Næ! Ikke med de røde i hvert fald.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten