Bærbar DNA-detektor afslører gerningsmanden i løbet af få timer

Tid er en meget vigtig faktor i politiets opklaringsarbejde. Og i dag bruger politiet meget kostbar tid på at identificere DNA fra gerningssted med DNA-prøver af mistænkte på laboratorier. Men det kan snart ændre sig.

Amerikanske forskere fra University of California, Berkeley har nemlig udviklet et apparat, der kan lave de almindeligt brugte STR-analyser (short tandem repeat, red.) i løbet af få timer - og allerede på gerningsstedet.

DNA-detektoren er ikke større, end at den kan tjekkes ind som håndbagage. Helt præcis er det lykkedes forskerne at pakke alt det nødvendige isenkram til DNA-analysen ned så det fylder 30 gange 25 gange 10 centimeter.

I modsætning til andre lab-on-a-chip-systemer er denne konstruktion robust nok til, at politiet kan tage den med sig rundt i patruljevognen og forsyne den med den nødvendige strøm fra bilens batteri. Det skriver Technology Review.

Forskerne har afprøvet deres udstyr på et fiktivt gerningssted, som politiet i Palm Beach County, Florida, havde kreeret til lejligheden. I løbet af seks timer lykkedes det at finde blodspor, tage DNA-prøver og analysere sig frem til "gerningsmandens" DNA-profil.

Det bliver stadig mere almindeligt, at amerikansk politi tager DNA-prøver af mistænkte allerede ved anholdelsen. Med et bærbart laboratorium ved hånden kan man undgå, at den skyldige når at stikke af eller får mulighed for at slette vigtige spor, inden resultatet foreligger.

Forskerne forventer at have apparatet til salg i løbet af tre til fem år.

Emner : Genteknologi