Bærbar boligkapsel sikrer trådløs komfort i vildmarken

Illustration: Nice Architects

I grænselandet mellem telt og villa har slovakiske arkitekter konstrueret en bærbar bolig til den moderne nomadetilværelse. Den æggeformede kapsel med navnet Ecocapsule giver en anelse trange, men komfortable vilkår for to voksne personer.

Vægisoleringen er optimeret til at fungere i koldt klima, og indenfor finder man såvel toilet, brusebad, mini-køkken, seng, bord og plads til opbevaring. Ægge-formen sikrer, at regnvand og dug kan indsamles i en tank under gulvet, hvor en membran filtrere vandet for bakterier, som siden kan indgå i husets vandforbrug.

Mest interessant er dog, at boligen tilsyneladende er helt selvforsynende med en optrækkelig 750 watt vindturbine og 2,6 kvm solpaneler på taget.

Skinner solen ikke, kan Ecocapsule desuden trække strøm fra et 9,7 kWh batteri. Det er solidt nok til at kunne oplade en elbil, hvis det skulle være. Den lave vægt gør, at boligægget nemt kan flyttes eller læsses uden de store komplikationer.

Ecocapsule vil være at finde på næste uges tendens- og teknikmesse Pioneers Festival i Wien og angiveligt komme på markedet senere i år.

Endnu mangler prisen og de mere præcise produktionspecifikationer. Det slovakiske udviklingsteam lover dog en lang levetid og lige så mange anvendelsesmuligheder: fra uafhængig forskningstation til turist-lodge eller som enhed i en humanitær katastrofezone.

Herhjemme kunne boligkapslen måske udgøre et fint valgløfte om billige og transportable studieboliger til unge?

Læs mere på Nice Architects hjemmeside her.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Basic specs:

Dimensions: (HxLxW)2.55×4.45×2.25m/4.5m with extended pole 
Weigh: 1500kg 
Installed power output: wind 750W solar 600W 
Battery capacity: 9744Wh
 • 4
 • 0

...er det jo bare en lille hytte ala dem man ser på enhver campingplads. I stedet for at lave den af det oplagte valg - nemlig krydsfiner - er der så nogle der har taget et high-tech approach og givet den en form der forhindrer at man kan bruge standard komponenter til døre osv.

 • 6
 • 0

Formen ser jo fin og fancy ud på en messe..!

Men den er jo hverken praktisk eller optimeret til, at udnytte pladsen, producere billigt, eller transportere billigt..! .. med mindre fremtidens shipping containere, er æggebakke formede..!

Så i min verden er den designet til at se smart ud, på bekostning, af rent faktisk at være smart..!?

 • 7
 • 0

...campingvognen.

Men hov, vent lige et øjeblik! Er den ikke allerede opfundet? Og så har den vist endda hjul under så den er nem at transportere.

Så alt er som det plejer. Designere opfinder stadigvæk intet, men laver bare fine tegninger af måder at gøre allerede eksisterende ting meget dyrere.

 • 6
 • 0

Med 1500kg er den så ikke rent faktisk direkte tung. En meget større campingvogn er vel meget lettere. 00 for misforståelse af emnet.

10kWh virker også af lidt meget til noget minimalistisk

 • 4
 • 0

...er det jo bare en lille hytte ala dem man ser på enhver campingplads. I stedet for at lave den af det oplagte valg - nemlig krydsfiner - er der så nogle der har taget et high-tech approach og givet den en form der forhindrer at man kan bruge standard komponenter til døre osv.

Ikke helt, der er ingen vindmøller eller solceller på enhver campingplads. Det er nærmere en nyfortolkning af en mini ødegård, med de selvforsyning/luxus tiltag der er i den.

Det oplagte valg er nu ikke krydsfiner, hamparmeret plast eller noget i den dur er nok mere oplagt. Det sagt ville en form hvor standard campingvogns døre og vinduer kunne bruges have været at foretrække.

 • 0
 • 0

Teknisk kunne man nok opnå det samme med en campingvog - udstyret med tagrender, mølle, solpaner osv. Kønt bliver det dog ikke... Bærbar skal nok forståes sådan at 2 mand ad flere omgange kan bære komponenter frem til opstilling på en iøvrigt svært tilgængelig lokation (prøv dét med en campingvogn). Formen gør vel også at den alt andet end lige bedre kan modstå voldsomt vejr (end en campingvogn). Umiddelbar synes jeg at udseendet er mere acceptable i naturområder end hvad man ellers ser (f.eks campingvogne eller shelter "muret sammen" af krydsfiner).

Trekking som øko-turisme er en turistform der har vundet indpas. Boligkapslen vil passe godt ind dér hvor man ønsker at tilbyde den form for oplevelser. Alt efter temperament kan man så vælge "luksusruten" med overnatning i boligkapsel hver nat. Eller blot med dages mellemrum hvor man så kan få tørret teltet og vasket det fodsvedsindhyllede korpus. Måske der kommer en dansk regnvejrsmodel med ludo-bræt indlejret i bordpladen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten