Badeforbud: Kloakvand i havnen skåner københavnernes kældre

Når oversvømmelserne i Københavns Indre By i weekenden ikke blev så omfattende som tidligere, skyldes det blandt andet, at spildevandsselskabet Hofor har genåbnet en række gamle hovedkloakrør, der i weekenden transporterede vandet væk fra gaderne og ud i havnen samt ved Hellerup Strand.

Læs også: 100 millimeter regn i København overraskede DMI

»De gamle hovedkloakrør blev lukket med beton først i 2000-tallet, fordi man ville sikre rent vand i havnen, og ved Hellerup strand. I 2012 åbnede vi dem igen og bruger dem nu til at tage trykket af systemet, og det virkede,« forklarer Hofor-chefkonsulent med speciale i skybrud Jes Clausen-Kaas.

Han erkender, at det giver kloakvand i havnen og dermed badeforbud i nogle dage:

»Men det er enten badeforbud eller vand i folks kældre,« siger han.

Jes Clausen-Kaas understreger, at der er tale om stærkt fortyndet kloakvand, og at udledningen er sanktioneret af Københavns Kommune, som har ansvaret for badevandskvaliteten.

De fire gamle kloakrør har udløb ved Kalvebod Brygge, Christians Brygge, Amaliehaven og Hellerup Strand.

Skader ikke havnens dyreliv

Havbiolog Lars Anker Angantyr fra Byens Udvikling, Københavns Kommune, bekræfter, at weekendens skybrud typisk vil betyde forurening af havnen i tre til fire dage og dermed et badeforbud på havnebadene.

Men da badene lukker 1. september, vil det ikke fremgå af hjemmesiden - som det ville have gjort, hvis kalenderen havde vist august i stedet.

Lars Anker Agantyr betragter ikke de få overløb om året som noget stort problem, da det ikke skader dyrelivet og som oftest er væk på få dage på grund af god gennemstrømning i havnen:

»Vi har typisk under fem lukkedage på en sæson på grund af dårlig vandkvalitet, så det tager vi roligt,« siger han.

De, der bader ulovligt uden for badeanstalterne, kan til gengæld ikke længere orientere sig om badevandskvaliteten ved at kigge på havnebadenes flag.

»Af princip varsler vi ikke for badning på steder, hvor det ikke er lovligt,« siger han og peger på, at der er i alt 30 kloakudløb til havnen, hvor der indimellem udledes kloakvand.

Blandt andet findes der et udløb lige ved det nye broanlæg ved navn Kalvebod Bølge, og derfor er det heller ikke tilladt at bade her.

Badevandsudsigten er bygget op af computersimuleringer af badevandets koncentration af E.coli-bakterier og enterokokker på basis af oplysninger fra spildevandsselskaberne om udledning af spildevand i området.

Manglende varsel gav mere vand

Kloakrørene til havnen åbnes automatisk via trykfølsomme ventiler, men i situationer med skybrudsvarsel kan Hofor sammen med kommunen beslutte at åbne på forhånd, så man skaffer rigtig god plads i kloakker og underjordiske overløbsbassiner.

»I weekenden var der ikke varslet skybrud, så vi åbnede desværre ikke på forhånd for rørene. Hvis DMI havde varslet skybrud, ville vandet måske kun have stået 30 cm op i nogle kældre i stedet for 50 centimeter,« siger Jes Clauson-Kaas og tilføjer, at det altid er en balance, hvornår man skal åbne og dermed forurene havnen et par dage.

Clauson-Kaas, som har været rundt og tjekke området i weekenden, er i øvrigt overbevist om, at dette skybrud har kostet tab af langt færre værdier end i 2011:

»Jeg vil skyde på, at tabene denne gang vil være under halvdelen af i 2011, hvor de løb op i 6-7 milliarder kroner. Dels takket være vores tiltag, dels fordi mange har fået monteret lukkeventiler på deres afløb og generelt er blevet bedre til at stable værdier op i højderne,« siger han.

Hofor gør meget ud af efterfølgende at dokumentere omstændighederne omkring de konkrete oversvømmelser rundt om i byen for at kunne validere de skybrudsmodeller, man arbejder med.

Siden de gamle kloakrør blev genåbnet i foråret 2012, har Hofor to-tre gange anvendt dem som overløb.

Emner : Kloakker
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

2 km fra havnebadet ligger den skønneste Badestrand. Nu mangler Hofor at genåbne andre 46 udløb til havnen. Dem som Bondam fik lukket. Og så skal overløbene fra Hofors Forsinkelsesbassiner ændres så der føres mere regnvandet til havnen ved heftige regnskyl.

 • 1
 • 11

Hvornår er det blevet ulovligt at bade i Øresund efter 1. september? Når man bevidst udleder forurening i havet ved skybrud (eller bare ved varsel om skybrud), påtager man sig så ikke også erstatningsansvar - det er noget, man kan dø af...

 • 2
 • 10

Hvornår er det blevet ulovligt at bade i Øresund efter 1. september?

Tror der menes badning i havnen, udenfor de anlagte havnebade, men jeg er enig i at den del er lidt kryptisk formuleret.

Det er ikke bevidst at man udleder det, det er bevidst hvor man guider vandet hen. Uanset hvad, så var det forurenede vand jo endt et sted, spørgsmålet var bare om det skulle være i havnen, eller i folks kældre. Så selvom den optimale løsning have været "ingen af stederne", så har de nok valgt det mindste af to onder i dette tilfælde.

 • 13
 • 1

Det virker rimeligt nok at man i ekstreme situationer gør brug af sådanne løsninger. Det er heldigvis sjældent at det er nødvendigt.

 • 11
 • 1

At hælde det hele i havet skulle jo nødigt (igen) blive en accepteret løsning - dette var kun dagen efter svømningen rundt om Christiansborg, som netop sammen med havnebadene er et symbol på, at Københavns havn er ren - og præcis en uge efter den helt store Ironman i København. Det er et spørgsmål om tid, før symbolikken rammer København i nakken, når et af disse store arrangementer går i vasken...

 • 0
 • 5

Årsagen til de nuværende problemer starter tilbage i 1800-tallet, så det giver ikke mening at drage nogen til ansvar i dag. Der er ikke penge til alt, og gennem tiderne er der prioriteret. Det har været svære valg, om vi skal have god infrastruktur eller et godt socialt system. Det er denne prioritering, som vi som vælgere kan være med til at flytte i fremtiden. Nu snakker vi badevand, men mennesker vader jo rundt i de oversvømmede områder. Kloakvandet kommer ind i husene. Det udgør en reel sundhedsfare. Det må veje tungt på vægtskålen, når der skal investeres. Men pt. arbejder vi med et efterslæb, der bl.a. bunder i beslutningerne om fællessystemer tilbage i 1800-tallet, og hvor nogle kommuner helt op i 1970-erne stadig etablerede fællessystemer, selvom mere fremsynede kommuner gik over til separatkloakering tilbage i 1950-erne. Men nu drejer det sig om, at vi får prioriteret, inden det er for sent. Skal vi forebygge sygdom - bl.a. ved gode kloakker, eller skal vi medicinere og pleje, når folk er smittet?

 • 5
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten