Babysolsystem fundet

Ved et tilfælde han man fundet et babysolsystem, der viser, hvordan vores eget solsystem så ud kort efter sin fødsel. Stjernen og den omkransende støvskive blev fundet i forbindelse med et andet forskningsprogram og er, på grund af sin form, blevet døbt "Den flyvende tallerken".

Babysystemet et er perfekt eksempel på, hvordan en ung stjerne ser ud med en omkringliggende støvskive, når den befinder sig langt fra de aktive stjernedannende områder. De fleste unge stjerner, der bliver født i tætte områder, risikerer at få deres unge støvskive blæst i stykker af stråling fra mere massive og varme søsterstjerner.

Stjernen i midten af "Den flyvende tallerken" ser ud til at få et langt og fredeligt liv i midten af et planetsystem – ligesom vores egen sol – og derfor er den et yderst spændende objekt for astronomerne.

Ved kanten af en tåge

Opdagelsen blev gjort sidste år, af en gruppe astronomer under ledelse af Nicolas Grosso med ESAs XMM-teleskop og Nasas Chandra-teleskop. Astronomerne undersøgte kanten af Rho Ophiuchi-skyen, der ligger omkring 500 lysår fra Jorden, og som er en af de nærmeste stjernedannende områder.

På et af billederne fandt man helt tilfældigt en stjerne med en støvsky omkring. Efterfølgende blev systemet undersøgt med ESOs 8,2 meter teleskop, og der blev taget en række nærbilleder. Da systemet ligger tæt ved kanten af tågen er den mere afdækket og kan derfor bedre ses fra Jorden. Astronomerne mener, at systemet er omkring en million år gammelt og mere udviklet end de andre systemer i Rho Ophiuchi-tågen.

Set fra siden

Massen af den fundne skive af støv og gas er mindst dobbelt så tung som Jupiter og har en radius på omkring 45 milliarder kilometer. Det svarer til fem gange Neptuns bane omkring Solen.

Målinger viser, at vi næsten ser støvskiven fra siden med en hældning på kun fire grader. Moderstjernen har en temperatur på omkring 3.000 grader Kelvin og en lysstyrke på 0,4 gange Solens.

Resultatenerne i forbindelse med fundet af "Den flyvende tallerken" bliver offentliggjort i et af de kommende numre af tidsskriftet "Astronomy & Astrophysics".