Babyer får deres egne robotter

Udviklings- og bevægelseshæmmede babyer, for eksempel autister eller med Downs syndrom, skal have mulighed for at bevæge sig som andre børn. Hvis de ikke får lov til det, får de også andre udfordringer, da en stor del af helt raske børns udvikling stammer fra alle de indtryk, de får, når de til daglig bevæger sig rundt.

Derfor har en forskergruppe fra University of Delaware udviklet en sine robotter i baby-størrelse, skrive universitetet i en pressemeddelelse.

Ifølge professor James Galloway er det meget vigtigt at sørge for, at børn får mulighed for at bevæge sig rundt på næsten normale vilkår, også selv om de har en type lidelse, som normalt forhindrer det.

Robotten skal udvikles, så den ikke kun kan benyttes i trygge og kendte omgivelser, men også på for eksempel stranden. (Foto: University of Delaware) Illustration: University of Delaware

»Hvis der havde været tale om voksne mennesker, havde de været omgivet af terapeuter og havde fået tilbud om elektriske kørestole. For børn sker dette ikke, før de fylder fem eller skes år, hvilket er alt for sent, når man tager i betragtning, hvor meget hjernen udvikles i de første leveår«, siger professor Galloway til ScienceDaily.

Den første robotprototype har fået betegnelsen UD1 og er forsynet med en bunke sensorer, således at den - efter valg - enten kan lade børnene køre rundt om og ind i de genstande, der befinder sig på robottens vej.

Der er også en fjernbetjening, således at forældre eller andre voksne kan fjernstyre UD1, hvilket især er en fordel i starten, inden børnene er vant til robotten og selv kan kontrollere den med det indbyggede joystick-

Det er så vidt vides første gang, at babyer får lov til at styre robotter.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra University of Delaware

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten