Bål til Sankthans forbydes i København

Illustration: BigStock / Yury Smelov

Lørdag den 23. juni er det Sankthansaften i Danmark, men stik imod traditionen, vil det i år være ulovligt at tænde bål. Manglende regn har ført til så stor tørke, at Hovedstadens Beredskab har udstedt et totalt afbrændingsforbud.

»Afbrændingsforbuddet omfatter al brug af åben ild og afbrænding, herunder brug af apparater, der fungerer ved forbrænding af fast, flydende eller gasformigt brændstof. Forbuddet gælder også brug af engangsgrill og brug af indrettede bålpladser,« hedder det i en pressemeddelelse fra Hovedstadens Beredskab.

Albertslund, Brøndby, Hvidovre, Glostrup, Rødovre, København, Dragør og Frederiksberg er omfattet af forbuddet, som er gældende fra den 15. juni 2018 kl. 12.00.

»Det har været så tørt, at der ikke er fugt eller væde til at absorbere en eventuel gnist noget sted – og gnister kan flyve langt. Der skal 2-3 dages silende regn til, før vi kan hæve afbrændingsforbuddet, og ifølge DMI, som vi har kontaktet, det ikke sandsynligt, vi får den slags regn før Skt. Hans« siger Marcello Francati, Forebyggelseschef ved Hovedstadens Beredskab.

For tørt til hekse-afbrænding.

Hovedstadens Beredskab har kontaktet Vej og Park-forvaltningerne i kommunerne, de har helt entydigt meldt ud, at der er ekstremt tørt overalt. Derfor har Hovedstadens Beredskab valgt at udvise rettidig omhu, at lave forbudet nu, før folk kommer for langt i deres forberedelser.

»Det er selvfølgeligt rigtigt træls, for det er aftenens hovedattraktion der forsvinder, men brandteknisk er det nødvendigt,« siger Marcello Francati »Der er nu så tørt, at en helt almindelig græsplæne brænder godt, hvis du stikker hånden i din tagrende, hvor der altid plejer at være vådt, vil det være knastørre ting der ligger i den, blade og grene der tænder som krudt lige ved tagskægget,« siger han.

Der har tidligere været delvise afbrændinsforbud i varme somre, men det har oftest været begrænset til Amager Fælled og andre skovområder.

»Vi har tidligere haft begrænsede forbud, men jeg kan ikke huske at vi har haft et totalt afbrændingsforbud før, og slet ikke på sankthansaften. Det er ganske ekstraordinært,« siger Marcello Francati.

Bål er nu ulovlige

Med hjemmel §5 i Forsvarsministeriets bekendtgørelse nr. 1339 af 10. december 2014, om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding, brug af ild, lys, varmekilder m.v. er det nu ulovligt at tænde ild.

»Hvis man tænder bål trods forbuddet, er det et strafbart forhold. Vi vil vi komme ud og slukke det, hvorefter politiet vil overtage sagen. Det vi frygter er, at et bål løber folk af hænde, og antænder noget andet, i sådan en hændelse et det et skærpende forhold, at der er et forbud,« siger han.

Københavns Beredskab forventer, at langt de fleste overholder forbuddet, men vil alligevel have forhøjet beredskab på Sankthansaften. De har ekstrabemanding på arbejde, svarende til en bemanding og køretøjer for en ekstra brandstation.

Emner : Klima
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

...ingen fyrfadslys og mygge-lys m.v. Hvad med lightere? Det hører da vist osse til kategorien af nævnte 'apparater'...

  • 0
  • 6

I vanlig ing.dk debatstil, løber kommentarene lynhurtigt af sporet og bliver oversvømmet med vores ekstreme trang til at ytre os om alt mellem himmel og jord. Men ing.dk's annoncører o.a. dataindsamling må juble over de mange clicks.

  • 1
  • 6
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten