Bål, mados og stearinlys: Daginstitutionens luft er fyldt med partikelforurening

6. marts 2019 kl. 12:5811
Bål, mados og stearinlys: Daginstitutionens luft er fyldt med partikelforurening
Illustration: aspsvz / Bigstockphoto.com.
Børn, der har en hverdag i daginstitutioner, bliver i halvdelen af tilfældene udsat for lige så mange sundhedsskadelige ultrafine partikler, som hvis de befandt sig på en befærdet vej, viser en ny undersøgelse.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når forældre afleverer deres børn i børnehaven eller i vuggestuen, udsættes børnene i mange tilfælde for lige så mange ultrafine partikler, som de ville på en indfaldsvej. Det skriver Danmarks Radio på baggrund af resultater fra Det Økologiske Råd og Realdania.

I daginstitutionerne er det mados fra køkkener, bålaktiviteter og stearinlys, der forårsager udledningen af ultrafine partikler, vurderer Det Økologiske Råd i et pilotprojekt, der netop er afsluttet. Her har man målt indeklimaforholdene i 20 forskellige daginstitutioner. Det skriver Det Økologiske Råd i en pressemeddelelse.

Problemer med luftveje

Ultrafine partikler kan føre til problemer med astma og dårlig lungefunktion senere i livet, og man mener, at omkring 20 pct. af alle børn i daginstitutionerne har en eller flere former for luftvejslidelser.

Steffen Loft, professor i miljømedicin ved Københavns Universitet, vurderer over for DR, at børn kan være særligt skrøbelige, når det gælder den mulige påvirkning fra ultrafine partikler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De helt små har særligt sarte lunger, fordi lungernes dimensioner er små. Så hvis der kommer en lille irritation med lidt hævet slimhinder, så påvirker det deres lungefunktion meget mere, end det gør hos voksne,« siger Steffen Loft til DR.

Læs også: Skadelige partikler rammer byboere og naboer til krydstogtskibe lige hårdt

I Det Økologiske Råds pilotprojekt påpeges en række tiltag, der kan reducere forureningen med ultrafine partikler. Her anbefales det blandt andet, at man lufter ud jævnligt, og at man holder køkkendøre og vinduer lukkede fra resten af daginstitutionen, når der laves mad.

Det anbefales også at benytte sig af bål og bålaktiviteter så sjældent som muligt, og at man tager højde for vind og lukkede vinduer i daginstitutionen, når man anvender bål i institutionens gård, på legepladsen eller lignende.

Både Det Økologiske Råd og Steffen Loft understreger over for DR den indflydelse på forureningen af ultrafine partikler, som stearinlys kan have og anbefaler at erstatte dem med batterilys.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
7. marts 2019 kl. 10:13

Er det virkelig rimeligt at betragte alle "ultrafine partikler" over én kam? Er sundhedsvirkningen uafhængig af, hvad disse partikler betstår af?

10
7. marts 2019 kl. 06:42

Hvor er det indendørs bål i børnehaverne henne? Jeg har aldrig hørt om det. Eller måske er det igen DØRs korstog mod brændeovnen der spøger?

8
6. marts 2019 kl. 22:12

Er det nok nærmest dødeligt at være både indendørs og udendørs. Til den tid er udstyret blevet mere følsomt og kan detektere mange flere stoffer og partikler. Der er jo desværre nogle, der ikke kan afholde sig fra at blive bekymret så snart et nyt stof er detekteret i vores omgivelser. Det har sikkert været der længe, men faldt under detektionsgrænsen, men nu hvor det er detekteret er det pludselig meget farligt. Alt nyt er måske farligt, og det er næsten umuligt at vise at et stof ikke er farligt. Ergo alt du ikke har detekteret før er potentielt farligt.

7
6. marts 2019 kl. 14:45

"hvor de typisk stammer fra diesel- og benzindrevne køretøjer samt brændefyring i nærtliggende villaer"

Hvordan kan kilder der udgør 5% eller mindre af den samlede udendøres partikkel belastning være de typiske kilder?

Ikke mindst: Hvorfor er ing.dk mikrofonholder for lobbyvirksomheder ?

6
6. marts 2019 kl. 14:43

Og når børnene kommer hjem bliver de udsat for helt det samme.

4
6. marts 2019 kl. 14:23

Det er usundt at være inde, og det er usundt at være ude. Bål er særdeles usundt. At lave mad, er også usundt. At hygge sig er usundt. Men som Frank Jensen tidligere sagde, så må hygge jo vige for sundheden.

3
6. marts 2019 kl. 14:19

.. for det er jo helt sikkert at selv om der så ikke er en eneste en i miles omkreds, så er det jo den direkte vej til helvede ifølge DØR.

Så bare for en sikkerheds skyld:https://xkcd.com/463/

1
6. marts 2019 kl. 13:41

Helt fair at involvere fagfolk i miljømedicin med henblik på at undersøge hvilke helbredsmæssige konsekvenser partikelforurening har.

Når det så er sagt, hvilke tiltag er det helt præcist "Det Økologiske Råd" har fund på i deres pilotprojekt? Regelmæssig udluftning og brug af emhætte? Færre bålaktiviteter, og almen omtanke mht. vindretning, åbne vinduer osv? Disse forslag kunne børnene jo ligeså godt have forfattet..... Come on...