Både plast- og metalprintere er farlige for sundheden

Mængden af 3D-printere til hobbybrug er på kort tid eksploderet. På verdensplan forventes det, at der i 2015 vil blive solgt mellem 200.000 og 400.000 styk, hvoraf langt de fleste vil være billige FDM-printere til under 5.000 kr. Den type printere fungerer ved, at en tynd plasttråd opvarmes, hvorefter det smeltede materiale lægges lag på lag. Blandt fagfolk er der bred enighed om, at sundhedsrisikoen ved brug af denne type printere er relativt beskeden, hvis der bruges plast af PLA-typen. Men hvis der benyttes ABS-plast, har forsøg vist, at der udsendes store mængder af ultra­fine partikler.

Finske forskere peger ligeledes på, at man endnu ikke ved nok om, hvad printerne udleder, og hvor skadeligt det kan være. Derfor bør man for at undgå sundhedsproblemer ved 3D-print sikre sig, at ventila­tionen fungerer korrekt.

Svensk bekymring for metalpulver

I den anden ende af den prismæssige skala finder man metalprinterne, hvor en laser smelter et metalpulver. Den type maskiner koster ofte flere millioner kroner, og der er så vidt vides kun tre virksomheder i Danmark, heriblandt Grundfos og Teknologisk Institut, som har metal­printere.

Annika Strondell, der er chefforsker på afdelingen for pulvermateriale ved industriforskningsinstituttet Swerea Kimab, advarer blandt andet om kobolt, som indgår i metalpulveret. Også de forskellige plast-materialer, der printes i, kan udsende giftige gasser ved selve processen. Hun peger på, at eksempelvis kobolt har fået ny risikovurdering som potentielt kræftfremkaldende ved indånding.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

........ufarlige måder at omgå naturlove med hensyn at bearbejde og arbejde metal og legeringer, især ved svejse, støbe og smelteprocesser.........så vidt jeg er orienteret er de alle farlige for sundheden og alle kræver beskyttelsesudstyr der er udviklet til at beskytte personer ved de aktuelle processer. Det samme gælder omgangen med plast,lime og maling. Så jeg undres over at nogen kan forestille sig at 3D skulle være ufarligt ......eller landerledes end at arbejde med de pågældende stoffer og materialer. Så hvor er nyheden??

 • 1
 • 3

Nyheden er at hobbyfolk køber printerne i stor stil, og ikke tænker over at tage professionelle forholdsregler vedr. sikkerheden.

 • 2
 • 0

Jeg går da udfra som givet, at der følger en brugsanvisning med, der på bedste "amerikanske" måde, giver juridisk ansvarsfraskivelse for alle tænkelige fejlbetjeninger.......og personer der begiver sig ud på områder de ikke kender professionelt.....bør nu nok læse brugsanvisningen:)

At prøve, at læse topmålte idiotiske brugsanvisninger, som de eksempler blandt andet VW udstyrer deres biler med, fratager jo ikke brugeren fra, at læse dem, forudsat, at de kan finde hoved og hale i dem, på grund af alle de advarsler, der forekommer i disse "brugsanvisninger".

 • 0
 • 3

Så hvor er nyheden??

Alt naturvidenskab har eksisteret siden tidernes morgen. Nyhederne består i, at vi opdager, undersøger, eller analyserer det eksisterende. Tyngdeloven eksisterede før Newton formulerede den.

Det er vigtigt, at vi som ingeniører accepterer ny viden, uanset den er almindeligt kendt. Uden sammenhold mister ingeniørstanden respekt.

Annika Strondell har skrevet en rapport om området og det er nyt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten