B-mennesker koncentrerer sig længere end A-mennesker
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

B-mennesker koncentrerer sig længere end A-mennesker

Godt nyt til natteravnene - og skidt nyt for de morgenfriske. Ny forskning viser nemlig, at B-mennesker kan koncentrere sig bedre end A-mennesker.

I et forsøg ved universitetet i Liége i Belgien deltog 16 A-mennesker og 15 B-mennesker i et forsøg, hvor forskerne, ledet af doktorgradsstuderende Christina Schmidt, undersøgte deltagernes opmærksomhed ved at teste deres reaktionsevne henholdsvist 1,5 time og 10,5 time efter, de var stået op, skriver sciencenow.com.

Før forsøget havde alle deltagerne fået lov til at følge deres naturlige søvnmønster.

Deltagerne skulle følge med i forskellige talrækker på en skærm og blev bedt om at trykke på en knap, så snart nogen af tallene ændrede sig.

I den test, som foregik 1,5 time efter opvækning, var der ingen forskel mellem de to grupper. Men i samme forsøg, som foregik efter forsøgspersonerne 10,5 stod op, var reaktionsevnen hos B-menneskene bedst, hele seks procent bedre end hos de morgenfriske.

Vigtig viden i luftfartsindustrien

Søvnforsker David Dinges fra 'University of Pennsylvania School of Medicine' siger til ScienceNOW, at den langsommere reaktionsevne hos A-mennesker kan få store konsekvenser for blandt andet forskning i ulykker.

De nuværende metoder, som bruges til at beregne, hvornår folk har størst risiko for ulykker, tager nemlig ikke højde for, at folk har forskellige søvnmønstre. I flyindustrien kan det have stor betydning i forhold til flyulykker, hvis piloten er træt.

David Dinges mener nu, at man skal være opmærksom på, at de morgenfriske har en tendens til hurtigere at miste lidt af koncentrationsevnen.

Så måske er det i fremtiden et B-menneske, der overtager roret, når A-menneske-piloten har fløjet nogle timer, og er ved at være træt.

Emner : Fysik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

De har opdaget en 6% afvigelse på en gruppe af 31 mennesker.

Det er jo helt godnat at prøve at konkludere noget som helst på et så lille datagrundlag.

 • 0
 • 0

31 mennesker er på ingen måde et repræsentativt udsnit man kan konkludere noget om hele livsstile på. Før en undersøgelse som denne kan bruges til noget skal vi op på helst tusinde i hver gruppe.

 • Dan
 • 0
 • 0

Selvom 31 mennesker er for lidt til konklusioner, tror jeg der er en vis sandhed i resultatet.

Jeg er selv B-mennekse af værste slags, men kan ikke rigtig få det til at passe med at min søvnrytme bare er forskudt lidt i forhold til solen som er den gængse opfattelse af det at være B-menneske.

Jeg tror det er en korrelation der uretmæssigt er blevet gjort til en årsagssammenhæng. For mit vedkommende er jeg ikke i tvivl om at jeg er både mentalt og fysiologisk bedst ydende efter mange vågne timer. Det fysiologiske kan jeg aflæse på en kondicykel med watt- og pulsmåler. Pulsen er lavere ved en givet belastning og min maxeffekt er højere efter mange vågne timer.

Den eneste lægmandsforklaring jeg kan komme frem til er at det må være god egenskab i en flok at beredskabet ikke peaker på samme tid. Der skal både jages ved solopgang og -nedgang, samles bær og vand i dagslys og vogtes for ulve om natten.

 • 0
 • 0

Hvorfor sidder jeg tilbage med en fornemmelse af at dem der har lavet undersøgelsen selv er B-mennesker?

Det er hylende morsomt at høre alle de syge forklaringer der skulle gøre B-mennesker mere egnet til alting.

Sandheden er, at os A-mennesker er langt foran længe før B-menneskerne overhovedet får øjne, og de når aldrig at indhente os i løbet af dagen ;-)

 • 0
 • 0

Sandheden er, at os A-mennesker er langt foran længe før B-menneskerne overhovedet får øjne, og de når aldrig at indhente os i løbet af dagen ;-)

Hvem siger vi er gået i seng, når du står op? ;-)

 • 0
 • 0

Det spiller ingen rolle Lars. Når B-mennesker endelig vågner op er alle beslutninger taget. Når B-mennesker endelig er på toppen, er verden lukket og slukket ;-)

At B-mennesker kan koncentrer sig længere er logisk. De kører i forvejen kun på halv kraft ;-)

Med andre ord: B-mennesker er evig bagud, og de egner sig kun til at udføre hvad A-mennesker har besluttet ;-)

 • 0
 • 0

Med andre ord: B-mennesker er evig bagud, og de egner sig kun til at udføre hvad A-mennesker har besluttet ;-)

No way.

1.Mosebog:

I begyndelsen, da Gud skabte himmelen og jorden, var jorden først en formløs, kaotisk masse; men Guds Ånd rugede over de mørke vande. Og Gud sagde: »Lad der blive lys!« og lyset blev til. Lyset behagede Gud, og han adskilte lyset fra mørket.

Mørket kom før lyset. I det her spil skak, starter sort altså før hvid.

Checkmate, matey ;-)

 • 0
 • 0

Gud var ikke tilfreds med mørket og skabte lyset. A-mennesker har fattet meningen - det har B-mennesker ikke, derfor har de brug for A-mennesker til at lede dem gennem deres kaotiske mørke ;-)

Sådan nogle lys-mennesker tror sig altid tættere på Gud. Den slags hovmod skal der som bekendt betales af på i skærsilden. Skærsilden er kun oplyst med brændende svovl, så I lærer nok at værdsætte mørket på den ene eller anden måde. ;-)

 • 0
 • 0

Hvorfor dog befinde sig i skærsildens dunkle mørke i levende live? Det kan kun være B-mennesker der finder behag i den slags mørkets gerninger ;-)

Oplyste mennesker - her menes naturligvis A-mennesker som ved bedre, tror alligevel ikke på religiøst sludder som skærsilden ;-)

Ingen normale A-mennesker kunne finde på at sidde 10,5 time for at trykke på en knap når en talrække på en skærm ændrede sig. De havde sikkert travl med at grine deres røv i laser over at man kan få B-mennesker til den slags tidsfordriv ;-)

Konklusionen af undersøgelsen kunne også udlægges som om B-mennesker bedst egner sig til rutinearbejde uden den store tankevirksomhed ;-)

 • 0
 • 0

Ehh ikke for noget. Men vi har som mennesker opfundet noget der udliner forskellen på B- og A-mennesker. Til B-menneskerne præsenterer jeg: VÆKKEURET (Dum-da-dum)

Og til A-menneskerne: KAFFE (Dum-da-dum)

(Men dog gør jeg opmærksom på at man endnu ikke kan blive afhængig af et vækkeur, så lidt retfærdighed er der dog til... :P)

 • 0
 • 0

Skulle ens døgn anskues i en effektkurve, så er det lidt spøjst at tage lige netop to punkter ud: 1,5 timer og 10,5 timer efter opvågning. Det er vel den samlede energimængde igennem dagen, der er mest interessant!

Statistik med 15+16 deltagere og en forskel på 6% er vist ikke helt reelt, men som udpræget B-menneske kan jeg kun bifalde den geniale undersøgelse :-)

 • 0
 • 0

Aj ... Der tager I altså helt fejl... A mennesker er jo allerede gået i seng når de endelige beslutninger træffes... Troede I at vigtige beslutninger træffes på jobbet ??? Ha ha ha.. Næh aften-causing og hygge giver udslaget.... Netop derfor er vi B mennesker på forkant ... Derfor kan vi tillade os at sove længe... Så kan A menneskene slikke deres sår imens...

 • 0
 • 0

Aj ... Der tager I altså helt fejl... A mennesker er jo allerede gået i seng når de endelige beslutninger træffes... Troede I at vigtige beslutninger træffes på jobbet ??? Ha ha ha.. Næh aften-causing og hygge giver udslaget.... Netop derfor er vi B mennesker på forkant ... Derfor kan vi tillade os at sove længe... Så kan A menneskene slikke deres sår imens...

Jeg vil også tillade mig at gøre opmærksom på at forhandlinger om politiske forlig og overenskomstforhandlinger tit&ofte foregår i nattetimerne, længe efter at A-menneskerne er "gået kolde" :-) Og på jobmarkedet - som generelt er underlagt A-menneskernes tyranni - findes der heldigvis også aften- og nattetjanser til os B-mennesker, som derved "i det skjulte" får samfundet til at fungere, mens A-tyrannerne sover deres skønhedssøvn, så de er klar til at sidde fast i køen på vej til arbejde om morgenen og sidde fast i køen på vej fra arbejde om eftermiddagen, sammen med alle de andre ligesindede. Mennesket er jo et flokdyr, så når nogen adskiller sig lidt fra den øvrige flok, så træder nogle ur-mobbeinstinkter åbenbart i kraft. Men heldigvis findes der arbejdsgivere, som sætter pris på os B-mennesker tidsforskudte ydeevne, f.eks. politi, DSB, lufthavne, vagtselskaber, hoteller og mange andre virksomheder, som fungerer døgnet rundt.

 • 0
 • 0

“… så de er klar til at sidde fast i køen på vej til arbejde om morgenen”.

Næ - bilkøer er til for B-mennesker der sidder og snorksover i bilerne, mens os A-mennesker for længst er i sving. Vi er nemlig for smarte til at spilde tiden i en bilkø ;-)

 • 0
 • 0

“A-mennesker er jo allerede gået i seng når de endelig beslutninger træffes”.

Det er en illusion mange B-mennesker lever i. Sandheden er, at A-mennesker allerede har taget de vigtige beslutninger som B-menneskerne så siden hen kan aften-cause og hygge om ;-)

Aften-causing og hygge er netop ikke andet end hygge. B-mennesker har en forbløffende evne til at forveksle forkant med bagkant ;-)

 • 0
 • 0

Når jeg nu er færdig med at grine af zombierne, har sagen også en alvorlig side:

Flere undersøgelser har vist at aften- og natarbejde er hårdt ved helbredet. Menneskets vigtigste sanser fungerer bedst i dagslys. A-menneskers døgnrytme er indrettet om resten af verden. Prøv lige at forklare fruens krikke eller hunden, at bare fordi det er lyst, er det ikke nødvendigvis signal til at stå op.

Det er komplet latterligt at se de forskellige underlødige forskningsresultater der desperat forsøger at gøre det normale unormalt. Argumenterne går lige fra manglende koncentration til genfejl hos A-mennesker. Nu venter jeg bare på argumentet om at det er brændeovnenes skyld for at fuldende billedet.

Det burde være muligt at indrette arbejdslivet så B-menneskers søvnrytme tilgodeses. Hvor smart er det lige at alle myldrer på arbejde på samme tid med de evige trafikpropper til følge?

Det må også være muligt at udnytte produktionsapparatet bedre når arbejdstiden kan fordeles mere jævnt over døgnet. Er der lavet beregninger på det?

Man kunne også overveje om middagspausen skulle være længere som i Sydeuropa, så mange af de nødvendige gøremål kunne klares i god ro og orden i stedet for at alle farer rundt som skoldede aber en halv time før lukketid.

Eller foretrække moderne mennesker at møde tidligt, så de tilsvarende kan komme tidligt hjem for at spille golf eller bygge carport mens det er lyst?

Hvorfor går arbejdsmarkedets parter ikke sammen om en løsning der rækker videre end simpel flekstid, da der er fordele for alle parter.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten