Avis: Regeringen overvejer at droppe udskældt milliardafgift på opvarmning

Regeringen overvejer helt at droppe den forsyningssikkerhedsafgift, som skal lægges på alle brændsler til rumvarme. Det skriver Børsen med henvisning til unavngivne kilder tæt på forhandlingsforløbet om afgiften. Den skulle have været indført nu, men er blevet forsinket.

Forsyningssikkerhedsafgiften vil give højere varmeregninger, men også bidrage med 2,8 milliarder kroner om året til statskassen. Den har vist sig vanskelig at indkræve på en retfærdig måde uden et stort bureaukrati.

Børsen skriver særligt om den del af forsyningssikkerhedsafgiften, som går ud på at lægge skat på brænde. Et eksempel ville være, at skal man bygge et hegn af træ, skal man sende billeder af hegnet ind til Skat for at dokumentere, at man ikke blot brænder træet af i sin brændeovn - og dermed skal betale forsyningssikkerhedsafgift. Det vil i sagens natur blive temmelig bureaukratisk, hvilket skatteminister Morten Østergaard (R) erkender.

»Det går ikke at gennemføre det lovforslag, der blev sendt i høring, for der kan vi jo se, at det ville give så mange problemer, at der er nødt til at ske justeringer,« siger han til Børsen.

Den radikale minister vil dog over for Børsen ikke uddybe, hvad han mener med ‘justeringer’. Afgiften fra et energiforlig fra 2012, som alle partier i Folketinget undtagen Liberal Alliance skrev under på.

Læs også: Næste år skal der betales brændeafgift på plankeværket

Uheldige konsekvenser

Tilbage i november 2013 kom det frem, at afgiften ville reducere genanvendelsen og sende mere affald til forbrænding - stik mod regeringens nye ressourcestrategi, der vil have danskerne til at sortere metal, plast, elektronik, træ og lignende for sig, så det kan genanvendes. Skats egne beregninger viser, at 85.000 ton træaffald fremover vil blive læsset ind i forbrændingsanlæggene i stedet for at blive eksporteret eller genanvendt i Danmark.

Et andet eksempelvis gælder danskere, som henter brænde i skoven. Er der tale om nedfaldsgrene, pålægges brændet ikke afgift. Men har man fysisk savet grene af eller kløvet brændet, så skal der pålægges afgift.

Afgiften er desuden skyld i, at danskere med miljøvenlig fjernvarme kan se frem til meget højere varmeregninger.

Læs også: Ny afgift giver københavnere markant dyrere fjernvarme

Skatteministerens nye udmelding glæder de konservative i den konservative folketingsgruppe.

»Det er ubegribeligt for mig, at det har taget dem så lang tid at finde ud af, at den model var fuldstændig umulig at gennemføre og har så mange negative konsekvenser,« siger partiets finansordfører, Mike Legath, til Børsen.

Han understreger dog, at staten skal have fundet et alternativ til afgiften, hvis den bliver droppet.

Kilde Børsen
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

tænk hvor mange kontrollanter, man skulle ansætte - det kunne måske løse arbejdsløshedsproblemet i Danmark helt. Og vænne folk til at stikke hinanden, hvis nogen kom til at brænde en rafte fra hegnet - eller et stykke af flagstangen. Nå, men det må vi jo så leve med.

 • 0
 • 0

Hvad er problemet i det?

Jeg så derimod et problem i, at os i Jylland med CO2-neutral fjernvarme, som har effektiviseret vores fjernvarmes produktionspris med 25% på 5 år - men, har oplevet en stigning i salgsprisen på 50% i sammen periode pga. nye ”sorte” afgifter. Dertil kom så, at vi derudover ville blive ramt yderligere udgifter pga. Lidegaards vanvidsafgifter.

Hvis man vil have en grøn udvikling, så giver det ingen mening, at man brændbeskatter dem med grønne, effektive og klimavenlige løsninger – og sende øget tilskud til dem med "sorte" løsninger, som e.g. københavnerne. Københavnerne må bare tage sig sammen... og investerer i grøn fjernvarme, som vi andre har gjort, for længst!

Det glæder mig, at de radikale begynder, at få øjnene op for, hvad der er galt i det de selv (dvs. Lidegaard) havde gang i...

Nu mangler vi bare, at der også kommer biobrændstoffer på tankstationerne, som i resten af EU. E.g. E85 2g, biometanol, biogas etc.

 • 0
 • 0

... at tilbagerulle den ekstraordinære 2013-afgiftstigning på fossile brændsler. Denne stigning blev nemlig gennemført for at få et tilstrækkeligt gab mellem afgiften på biomasse og afgiften på fossile brændsler. Men det er måske for meget at forlange??

 • 0
 • 0

Det er skræmmende at denne afgift er kommet så langt i beslutningsprocessen. Der er en kæmpe politisk plan om at udbredde fjernvarme og ikke fossil brændsel. Samtidigt forsøges denne type afgifter indført så økonomien belastes væsentligt for brugere og fjernvarmeselskaber, og såmænd alle husstande med en brændeovn.

Det forekommer at være skræmmende dårligt politisk/embedsmandshåndværk. Hvis der mangler 2-3 mia.DKK i statskassen, så overvej, om nye kampfly virkeligt er den mest effektive og nødvendige løsnign til landets forsvar. Jeg mener En eller to snese store helikoptere og et par radarovervågningsfly med ekstra brændstoftanke, ville også have fredstidsværdi.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten