Avis: Google vil opsende 180 internet-satellitter

Luftballoner, droner og nu satellitter. Google tager flere og flere midler i brug for at levere internet til regioner med dårlige eller ingen forbindelser og dermed udvide basen af potentielle kunder til sine tjenester.

Ifølge Wall Street Journal planlægger Google til en start at investere mere end fem milliarder kroner i 180 små satellitter. Derefter kan projektet udvides efter behov, og antallet af satellitter kan vokse til det dobbelte.

Avisens anonyme kilder oplyser, at projektet skal ledes af Greg Wyler, der er stifter af virksomheden O3b Networks, som netop leverer satellitkommunikation. Wyler har mellem 20 og 30 mand under sig på projektet hos Google.

Silicon Valley jagter offline-kunder

Googles satellitter er kun det seneste i rækken af amerikanske teknologikæmpers forsøg på at levere internetforbindelser til områder, der ikke har en seriøs digital infrastruktur, og hvis beboere derfor ikke kan købe digitale tjenester. Både Facebook og Google planlægger at udrulle internetforbindelser ved hjælp af droner, ligesom Googles Project Loon skal give landdistrikter bedre internet ved hjælp af højtflyvende luftballoner.

»Internetforbindelse forbedrer folks livskvalitet betragteligt. Men alligevel har to tredjedele af verdens befolkning ingen adgang til det,« udtaler en talskvinde fra Google, der afviser at komme med uddybende oplysninger om satellitprojektet.

Allerede i 1990'erne forsøgte virksomheden Teledesic sig faktisk med at udrulle internetforbindelse via satellitter, men projektet blev droppet på grund af tekniske vanskeligheder og omkostninger, der løb løbsk.

Ifølge Roger Rusch, chef for virksomheden Telstra, der rådgiver satellitindustrien, er Googles projekt også helt urealistisk. Han mener, at satellit-eventyrets omkostninger bliver mangedoblet og måske vil komme op omkring 100 milliarder kroner.

»Det kommer til at koste meget mere, end de kan forestille sig i dag. Det er præcis den slags luftkasteller, vi har set før,« udtaler Rusch.

Ud over det økonomiske aspekt skal Google også koordinere med andre satellitoperatører, så de mange nye satellitter ikke kommer i vejen for deres kredsløb.

Detaljerne fra Google er ekstremt sparsomme, og der foreligger ingen tidshorisont for projektet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kan det her omgå de restriktioner som lande som Iran og Nordkorea har lagt på internettet? Hvis ja, vil det vel være noget vi i Vesten har interesse i at støtte?

 • 2
 • 0

Det er altså en sandhed med modifikationer. Der er mange folk der er offline, forstået på den måde, at de ikke har adgang til internettet på traditionel vis via en tablet eller bærbar computer. Men langt de fleste mennesker på jorden har mulighed for at gå på internettet via deres mobiltelefon.

Problemet er dog, at smartphones stadigvæk er for dyre, og mobilnetværkene i nogle lande er for dårligt, da de internationale forbindelser er alt for dårlige - specielt i Afrika syd for Sahara. Derfor render mange stadigvæk rundt med en 2G telefon med et 96x96 pixels display.

Google burde investere i landbaserede fiberforbindelser og søkabler til de teleselskaber, der allerede har masser af infrastruktur.

 • 0
 • 0

Jeg vil også gerne se 180 satelliter opsendt for bare ca. 900 mio USD. Det er jo ikke cube-sats vi taler om her. Her skal der store antenner til og store solpaneler for at lave strøm nok.

 • 0
 • 0

Jeg vil også gerne se 180 satellitter opsendt for bare ca. 900 mio USD. Det er jo ikke cube-sats vi taler om her. Her skal der store antenner til og store solpaneler for at lave strøm nok.

Måske har google fundet en løsning på det problem, eller vil investere i forskning, som løser problemet. Ellers kan det ikke gøres for et så lavt beløb.

Måske kan man lave små lette satellitter der kan udfolde store solpaneler og antenner. Og opsende mange satellitter på en gang, der selv langsomt finder sin position i rummet.

Med mindre google har en idé til bedre løsninger end gjort hidtil, så tror jeg ikke det løber rundt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten