Avanceret Mærsk-borerig finder masser af olie i Golfen

Det amerikanske olieselskab Exxon Mobil Corp. har - med hjælp fra Mærsk-boreriggen Developer - gjort det største oliefund i Den Mexicanske Golf i 12 år.

Fundet består af mindst 700 millioner tønder olie - nok til at forsyne verden med i godt otte dage i 2009 - og er gjort 400 km sydvest for New Orleans på godt to kilometer dybt vand.

Feltet har allerede et navn. Hadrian, og ifølge Exxon kan størrelsen af fundet sagtens vokse efterhånden som boringerne fortsætter, skriver Bloomberg.com.

Nyhedsbureauet citerer også en senioranalytiker, der betegner fundet som det største siden BP fandt Thunder Horse i 1999 med en milliard tønder olie i.

»Det er et meget markant fund, og når en kæmpe som Exxon Mobil slynger så stort et tal som 700 millioner tønder olie ud - så tyder det på, at de er meget sikre i deres sag,« siger Mohammad Rahman til Bloomberg.

Exxon har lejet Mærsk-riggen Developer til at bore i Hadrian-feltet med. Det bare to år gamle fartøj er udstyret til at bore på vanddybder helt ned til 12 kilometer.

De første prøveboringer på Hadrian-feltet begyndte allerede i 2009. Og selskabet nåede at fuldføre to brønde, da olieudslippet fra BPs borerig Deepwater Horizon fik de amerikanske myndigheder til at forbyde efterforskning på dybt vand og dermed stoppede aktiviteterne.

Den 26 marts måned genoptog Exxon så arbejdet med den 3. boring under nye sikkerhedsforanstaltninger. Og i øjeblikket prøver Exxon ingeniørerne at nå endnu dybere ned - og er på nuværende tidspunkt nået ned i syv kilometer under havoverfladen.

Den mexikanske golf leverede - ifølge Energy Information Administration - 29 procent af den amerikanske råolie produktion i 2009.

Heraf tegnede brønde på vanddybder over 1.000 meter sig for 81 pct. af olieproduktion sidste år, hvilket er en tidobling i forhold til 1991 - ifølge Bureau of Ocean Energy, som Bloomberg citerer.

Den 6. juni var der 27 borerigge på arbejde i Den Mexikanske Golf på dybder over 1.000 meter.

Emner : Olie
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er godt at vi får det hele udvundet.

Derfor er diesel og benzin CO2 neutralt; hvis ikke du hælder det på bilen, gør en kineser det. For atmosfæren der det ligegyldigt hvor det sker.

 • 0
 • 0

Det er godt nok en avanceret rig, men bore i vanddybder ned til 12 km! Har de tænkt sig at bore efter olie i Marianergraven? Den er godt nok kun er knap 11 km dyb, men alligevel den største vanddybde på jorden, så vidt jeg ved, og jeg kan da dårligt forestille mig, at der er geologiske formationer der, som gør det synderligt sandsynligt, at der er olie. Mvh. Bjarne

 • 0
 • 0

Det er godt at vi får det hele udvundet.

Derfor er diesel og benzin CO2 neutralt; hvis ikke du hælder det på bilen, gør en kineser det. For atmosfæren der det ligegyldigt hvor det sker.

Sikken en masse visdom.

Ja lad os få det hele udvundet så vi kan svine det væk i bilmotorer der udnytter 35% max. Så kan vi køre til Bilka lørdag formiddag, købe kinesisk bras der ikke kan repareres, og fylde endnu flere kr i Mærsk´s pengetank.

Og ja det er da bedre at vi bruger dråberne. Kineserne satser godt nok på at udvikle landet, herunder masser af VE, men de kan da tage en af deres mange cykler...

Og "nok til at forsyne verden med i 8 dage"

 • 0
 • 0

...glæder mig til at dele notatet jeg og en kollega skrev, der vagte så meget påstyr, med dig ;)

God måske men ikke klar. Er der olie til 8 dage? hvis ja, hvordan definerer man så oliefund til feks 30 dage? 3 år?

Hvis nej, hvad betyder "8 dage i 2009" så?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten