Avanceret måler afslører solcellers produktivitet i al slags vejr

Oven på taget af DTU Fotonik ved Risø står et sært metalstativ med hvide måleapparater i alle hjørner. Konstruktionen skaber et overblik over solenergien nu og her ved at indfange den præcise energi fra Solens direkte og indirekte indstråling og samtidig holde øje med temperatur samt nedbør. På en muddermark i nærheden indsamler en række solcellepaneler en mængde energi.

Læs også: Billige solcelleanlæg slår revner i de kommende år

Når solcellepanelerne og målestationen er placeret tæt på hinanden, registrerer de det samme vejr, og et forskerhold på DTU Fotonik kan derfor sammenholde målestationens resultater med panelernes produktion.
Målestationen, der blev stillet op i marts sidste år, kan derfor afdække om paneler yder det, producenten lover, og hvor meget panelerne i øvrigt yder under forskellige vejrforhold.

Illustration: MI Grafik

Firmaet EmaZys benytter i øjeblikket stationen til at gøre deres måleinstrumenter, der holder øje med fejl i solcellepaneler, mere fintfølende. De bruger målestation til at kalibrere og tilpasse instrumentet, således at det tager højde for selv den mindste ændring i vejret. For eksempel hvis en sky passerer Solen i et millisekund, eller hvis tøsne bliver til snefnug, der dækker panelerne. Det giver mulighed for at opdage fejlkilder, der skyldes vejret.

Vision om opsætning af solceller i virtual reality

DTU-forskerholdets mål rækker videre end til at afsløre fejl og måle produktivitet ud fra viden om vejret. Med afsæt i viden om solenergi afhængigt af vejr, Google Maps, arkitekttegninger af byrum og vejrmodeller, er forskernes vision at skabe virtuelle byrum fra et hvilket som helst sted i verden. I det virtuelle byrum følger de, hvordan skygger, sol og vejr ændres i takt med årstider og døgnets timer. Tilsammen udgør det data, der kan hjælpe med at dimensionere og placere solcellerne helt rigtigt og tage højde for eksempelvis bygninger. Alt sammen et grundigere videngrundlag for investeringer.

»Så kan man vise, hvor meget et solcelleanlæg eller produkt producerer i for eksempel Bangladesh på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af året og så spørge borgmesteren, om det er tilfredsstillende,« forklarer projektleder og specialkonsulent på DTU Fotonik Peter Behrensdorff Poulsen.

Læs også: Solcelleejere forudser et stigende antal erstatningssager

Nyt værktøj: en kunstig sol

Et af midlerne er en kunstig LED-sol, som kan skrues op og ned. Om tre måneder ankommer den kunstige sol til DTU Fotonik. I dag måler man kun på solcelleanlægs effekt under fuld sol, men med LED-solen kan man simulere de forskellige årstider. Data som i sidste ende skal skabe en virtuel opsætning af solceller.

Men for at komme dertil, skal forskerholdet først blive i stand til at overskue en ’uendelig mængde data’, som Peter Behrensdorff Poulsen udtrykker det. Ifølge ham kommer det til at tage omtrent tre år at knuse tallene, før de når i mål med deres vision.

Emner : Solceller