Avanceret e-cigaret indstillet til Produktprisen

Cigaretproducenter fylder traditionelle cigaretter med kemiske stoffer, der blandt andet skal sikre en jævn forbrænding af cigaretten, og masser af de kemiske forbindelser er giftige eller kræftfremkaldende. Men skipper man tobakken og kaster sig over e-cigaretter er mange af de direkte skadelige stoffer også væk.

Det er blandt andet på denne baggrund, at Janty Technologies har indstillet e-cigaretten Janty Neo Classic til Produktprisen i kategorien Velfærd.

'I en normal cigaret er der mellem 2.500 og 5.000 skadelige stoffer, ud over tjære og nikotin. I vores produkt får man, ifølge os og vore kunder en rygeoplevelse, der subjektivt enten ligger tæt op ad, eller i de fleste tilfælde langt overstiger, den nydelse, det er at ryge uden de skadelige stoffer,' forklarer Janty selv i deres indstilling af produktet.
'Der er ingen tjære, så andenhåndsrygning er ikke eksisterende, da røgen ikke binder sig til noget. Basen på den væske, man opvarmer og inhalerer, er glycerin. I den glycerin er der tilsat enkelte smagsstoffer for at simulere de forskellige smage - og så kan man vælge, om man vil ryge med eller uden nikotin,' skriver Janty.

Janty Neo Classic e-cigaret. Illustration: Janty Technologies

Det den danske designchef i Janty Mik Dahl, der sammen med den koreanske udviklingsgruppe, har stået for designet og udviklingen af Janty Neo Classic, der er en videreudvikling af Janty eGo.

En af de centrale udfordringer for udviklerne har været designet omkring fordamperen og tanksystemet, der kaldes en puromizer.

»Janty Neo Classic adskiller sig fra de fleste e-cigaretter på markedet i dag, ved at man ikke skal trykke på en knap for at aktivere fordamperen,« siger Mik Dahl.

Han forklarer, at da e-cigaretter kom på markedet, havde man godt nok 'autosug', dvs. man sugede og så aktiverede e-cigaretten, men det gik man væk fra, da et autosug-batteri havde et hul direkte ned til elektronikken - og dermed risikerede man, at batteriet døde efter en uges tid, da de systemer, man brugte, ofte lækkede væske.

»Derfor er stort set alle producenter gået væk fra denne løsning, men med Neo Classic har vi 'genopfundet' dette ved at lave et system - puromizeren, der ikke lækker, og samtidigt har vi omstruktureret batterierne på en måde, så det er ekstremt svært at få væske ind i dem - selvom systemet eks. skulle fejle og dermed lække,« fortæller Mik Dahl.

I modsætning til andre produkter, der bruger en slags vat til at suge væsken til fordamperen, har Janty udviklet et system af væger.

»Når vægerne blive våde, transporterer de væsken op forbi glødetråden, hvor den bliver opvarmet. Det betyder, at vi har reduceret alle unødvendige komponenter såsom filtervat, og vores 'brændpunkt' er meget fokuseret, og dermed mere effektivt i forhold til e-cigaretter med eksempelvis filtervat, hvor varmen spredes betydeligt mere ud,« forklarer Mik Dahl.

Et andet punkt, som Janty har arbejdet med at forbedre i produktet, er batterilevetiden.

»De fleste e-cigaretter kører på 3,7 volt og har en fordamper på typisk 2,4 ohm. Forholdet mellem volt og ohm giver, hvor 'varmt' man ryger - altså hvor meget smag og hvor godt et halskrads, man eksempelvis får. I vores Neo Classic har vi ændret denne balance, så vores batterier leverer lidt mindre strøm end normale batterier, til gengæld har vores puromizere en lavere ohm-sammensætning, der betyder, at man får en varmere smag ved lavere ydelse, og dermed sikrer man, at fordamperen ikke bliver særlig varm under brug, og at batteriet holder længere,« uddyber Mik Dahl.

Den typiske batterilevetid er en dag på en opladning.

Hvor andre e-cigaretter giver brugerne mindelser om at ryge 'rigtige' cigaretter er Janty Neo Classic designet, så den på ingen måde ligner en cigaret.

'Produktet skal ikke ligne en normal cigaret, men differentiere sig. Produktet skal føles lækkert, deraf den specialfremstillede gummibelægning, så man har en taktil luksusfølelse. Produktet skal have et udseende, der klart signalerer, at målgruppen ikke er børn og unge, men er et værktøj til voksne rygere i et design, der er tidløst med et hint af fremtid,' skriver Janty i deres indstilling.

Ingeniørens Produktprisen 2012 - kom og vær med

Illustration: Marci Papineau Gottlieb

Læs alt om Produktprisen herEt væld af produkter er indstillet til Produktprisen 2012, og dommerne går nu i gang med at vurdere hver og et.
I år har der været så stor interesse for arrangementet, at vi har besluttet at udvide det til en hel dag med et skarpt konferencespor - alt sammen om produktudvikling. Det bliver afholdt hos Aalborg Universitet i Nokias gamle bygninger i København.

Her vil man eksempelvis høre om trends inden for produktudvikling som 3D-print og brugerdrevet innovation, og man har mulighed for at få praktiske råd om patentering og finansiering.

Uddelingen af priserne sker ved et arrangement den 7. november. Se programmet og tilmeld dig her

Dokumentation

Læs Jantys indstilling af Neo Classic

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er der ikke vigtigere ting at indstille til en pris en et omstrit "velfærdsprodukt"? Er det med henvisning til ændringen af rygeloven uskadeligt selvom mange fagfolk er skeptisk? Jeg fatter det ikke.

 • 0
 • 0

Nikotin er jo stadigvaek giftigt. Promoverer kardiovaskulaer sygdom og cancer. Et skift fra normale cigaretter til e-cigaretter kan maaske mindske din risiko for KOL og lungecancer betydeligt men derfor er de jo ikke ufarlige. Saa jeg forstaar ikke hvordan det her produkt skulle kunne faa en velfaerdspris.

 • 0
 • 0

Nikotin er jo stadigvaek giftigt. Promoverer kardiovaskulaer sygdom og cancer. Et skift fra normale cigaretter til e-cigaretter kan maaske mindske din risiko for KOL og lungecancer betydeligt men derfor er de jo ikke ufarlige. Saa jeg forstaar ikke hvordan det her produkt skulle kunne faa en velfaerdspris.

Nu er det sådan at nikotin på ingen måde er nødvendigt i sådan en fætter. Så jeg betragter dit indlæg som rent vås der intet har med virkeligheden at gøre! For øvrigt bruger jeg selv sådan nogle, bare af en andet og billigere fabrikat.

 • 0
 • 0

Vi indtager jo mange ting, som på den eller anden måde er giftige, eller dårlige for vores helbred. Grunden til at der har været fokus på cigaretter er at de er markant giftigere end de fleste andre ting. En e-cigaret er måske ikke sund, men markant mindre giftig en rigtige cigaretter, og kan derfor sidestilles med de fleste andre usunde ting vi alligevel indtager på daglig basis, med det formål, at nyde livet!

 • 0
 • 0

Hej

Jeg søger i øjeblikket rundt på Google efter gode e cigaret modeller, da jeg lige nu prøver at finde de bedste på markedet! Sagen er den at jeg arbejder på denne e cigaret guide: http://droptobak.dk/e-cigaret/ som omhandler rygestop med den elektriske cigaret som hjælpemiddel!

Denne model lyder yderst interessant, men er der nogen der ved om nogle af de seriøse og troværdige shops i Danmark sælger den?

Venlig hilsen Alexander

 • 0
 • 0

Ja e cigaret fortjener denne pris, e smøger har hjulpet mange mennesker til at stoppe med at ryge. Inklusivt mig selv der fik foreslået at læse mere om emnet og begive mig ud i det. Hjemmesiden jeg fik anbefalet er samt artiklen jeg fik anbefalet at læse var http://esmog.dk/blogs/e-cigaret-bloggen/10.... Jeg har nu brugt esmøger i en uge og ikke rørt den almindelig cigaret overhovedet.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten