Autonom bugserbåd sejler Danmark rundt

27. september 2021 kl. 17:0213
Autonom bugserbåd sejler Danmark rundt
Illustration: Sea Machines.
Torsdag stævner bugserbåden Nellie Bly ud på verdens første automatiserede sejlads på 1000 sømil.
Artiklen er ældre end 30 dage

1000 sømil uden styrmand. Det er målet, når søfarts-pionererne fra Sea Machines på torsdag lægger fra kaj i et forsøg på at sætte en verdensrekord, der leder tankerne hen mod en fuldt ud digitaliseret opfølger til Jules Vernes klassiker ‘Jorden rundt på 80 dage’. Et rekordforsøg som har potentiale til at revolutionere den globale søfart.

Den egenrådige bugserbåds sejlads har start og mål i Hamborg, og på ruten kommer bugserbåden hele Danmark rundt. Den er opkaldt efter den amerikanske journalist Nellie Bly, der i 1890 afprøvede Jules Vernes’ fiktion og rejste verden rundt på 72 dage.

Selvom skibet er udstyret til at kunne navigere automatisk, kommer Nellie Bly endnu ikke til at rejse mutters alene. To erfarne søfolk vil være om bord, og rejsen streames på Sea Machines hjemmeside.

Automatisk og sikker sejlads

I 2015 satte Sea Machines’ adm. direktør Michael Gordon Johnson sig for at udvikle et system, der kunne automatisere skibsfarten, ligesom det var blevet gjort i trafikken i luften og til lands. Han ville gøre op med »de evigt-tilstedeværende og til tider katastrofale problemer, som opstår ved manuel styring af skibe«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sea Machines har siden 2017 fået tilført investeringer på 190 mio. kroner og har blandt andet U.S. Navy og Maersk som kunder.

Teknologien bag automatisering beror på et digitalt styresystem, der først og fremmest navigerer ud fra en række waypoints, der deler ruten op i flere etaper. Systemet er kodet til at øjebliks-justere rute og fart ud fra data, som indsamles med AIS, radar og dybdetransducer. Brugeren kan følge med i alle data fra en skærm og skifte mellem automatstyring og manuel fjernstyring efter behov.

På Sea Machines’ hjemmeside fremgår det, at teknologiens anvendelse af computer vision er blandt de mere revolutionerende komponenter. Computer vision forsøger kort sagt at forstå og automatisere opgaver, som har med visuelt data-input at gøre, og som i Nellie Blys tilfælde normalt ville varetages af skibets besætning.

Nellie Bly lægger til ved Ofelia Plads i København 5. og 6. oktober. Hvornår hun lægger til i Esbjerg, vil være bestemt af vind og vejr.

Illustration: Sea Machines.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
29. september 2021 kl. 07:31

Exxon Waldez.</p>
<p>Costa Concordia, Titanic,

Ja ja - jeg har forstået det ? - men:

Exxon Valdez: En kombination af meget dårligt sømandsskab og tekniske problemer med skibet (defekt radar og manglende isbjergs-detektionsudstyr)

Costa Concordia: Et klokkeklar eksempel på, at Man over machine ikke er en god ide, når manden ikke er kompetent.

Titanic: Kan næppe komme ind under den paraply. Et moderne selvsejlende skib ville selvfølgelig ikke hav sejlet ind i isbjerget. Men havde Titanic haft nutidens radarsystemer, ville det heller ikke have gjort det bemandet.

Jeg tror, at vi (selvfølgelig) vil få skibe, der bliver meget mere autonome, end det vi ser i dag, men jeg har svært ved at se helt besætningsløse skibe - i hvert fald ikke på rimeligt sigt.

11
28. september 2021 kl. 22:43

Og i snævre løb får de vel aldrig? lov til at sejle uden lods? - Jeg vil i hvert fald nøddig være ham, der skriver under på en tilladelse til autonome 400 meter skibe gennen Suezkanalen ?

Lige netop dét ligner for mig et oplagt sted a starte. Lidar/laser styret afstandsmåling til bredder, minutiøs måling af vind og strømforhold, hurtig og præcis kurskorrektion, og ingen overspeed.

Når først parametrene er kodet én gang kan de kopieres til alle efterfølgende skibe.

  • Og så drikker en autopilot ikke vodka.
7
28. september 2021 kl. 14:15

Navigationen er næppe problemet. En Tesla med FSD kan autonomt skifte fra innerbane til yderbane på en 6-sporet motorvej og lave venstresving i en naturligt blandet, tæt og glidende trafik. Det er langt mere kompliceret end sønavigation bliver. Der er jo meget mere plads på vandet.

Jeg er langt mere nysgerrig på hvordan computer vision vil fungere og håndtere, at fartøjet ruller ±45° i bølgerne og girer ±20° i søen? Men søsyge er nok irrelevant!

5
28. september 2021 kl. 11:22

Du kan jo lige spekulere over hvorfor en lods finder anvendelse ?

Eet svar er det lokalkendskab han bringer - i modaætning til det generelle kendskab skibsføreren bringer; han er måske ny i farvandet.

Nogle grundstødninger sker som følge af manglende agtpågivenhed eller manglende fortolkning af eksisterende søkort. Der er en vis sandaynlighed for, at automatisering kan imødegå begge dele. Det løser maturligvis ikke anti-kollisionsproblemet, herunder den variant at flere, mange, skibe så sejler præcis samme rute - indenfor få meter.

Men lad os nu se med åbne øjne på nye muligheder.

Måske skal de hævdvundne søvejsregler ændres ? Sejlruter med absolut vigepligt for andre skibe ? Ekstern ruteplan (skibe som perler på en snor) ?

4
28. september 2021 kl. 10:55
3
28. september 2021 kl. 10:21

fidusen ved autonome skibe - sorry.

Er det fordi man gerne vil spare navigatør og skipper (rorgænger er jo allerede stort set erstattet af autopilot) - eller er det fordi, man tror på større maritim sikkerhed?

Ingen af delene synes jeg giver mening - løn til de efterhånden ekstremt få besætningsmedlemmer på et fragtskib kan næppe fylde meget i det store budget, og sikkerheden til søs har det vel egentlig meget fint? - hvormange ulykker til søs kan tilskrives menneskelige fejl, som et autonomt skib vel og mærke ville kunne undgå.

Og i snævre løb får de vel aldrig? lov til at sejle uden lods? - Jeg vil i hvert fald nøddig være ham, der skriver under på en tilladelse til autonome 400 meter skibe gennen Suezkanalen ?

2
28. september 2021 kl. 09:11

Og at det tilmed også var en kvinde.. Det giver respekt. Desværre står der ikke så meget om Nellie Bly på nettet og hendes rejse.

1
28. september 2021 kl. 08:51

Spændende eksperiment. Men jeg er imponeret over at der faktisk var én der i 1890 rejste jorden rundt på under 80 dage. Det troede jeg næsten ikke det ville have været muligt dengang.