Automatiseret test af håndbetjeninger
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Automatiseret test af håndbetjeninger

Linak A/S på Als har stor succes med at automatisere test af håndbetjeninger til hospitalssenge. Før var det medarbejdere, som testede betjeningerne. De trykkede på knapperne og mærkede efter, om det 'føltes rigtigt'. Men den kvalitetstest var helt afhængig af den enkelte operatør, og Linak fik derfor reklamationer fra kunderne over hårde eller bløde knapper.

Det fik Linak til at forsøge sig med en automatiseret løsning, og firmaet har de sidste par år brugt små præcisionsaktuatorer fra SMAC til at teste knapperne.

»Vi har ikke haft nogen reklamationer, siden vi indførte den automatiske kvalitetstest,« siger produktionstekniker Claus Guldborg, Linak.

Det er vigtigt, at betjeningsknapperne fungerer forudsigeligt og tilforladeligt, fordi de skal styre bevægelserne i hospitalssenge, hvor der ligger mennesker.

»Man kan både programmere, hvor hårdt aktuatorerne skal trykke på kontakterne på håndbetjeningerne, hvor hurtigt og med hvor langt mellemrum. Det giver en fuldstændig ensartet afprøvning,« fortæller Henning Thomsen, salgsingeniør, AVS Danmark, som har leveret aktuatorerne.

Henning Thomsen finder det interessant, at aktuatorerne nu anvendes til kvalitetskontrol. De bruges i forvejen blandt andet i bilindustrien til monteringsopgaver, i elektronikindustrien til surface mount technology og i medicinalindustrien.

Aktuatorer 'softlander'

Både kraft, position og hastighed er fuldstændig programmerbart på aktuatorerne, som er af moving coil-typen. Dermed kan man måle, ved hvilket tryk knapperne 'giver efter'.

Linak har derfor kunnet programmere aktuatorerne nøjagtig. Målet er, at knapperne ikke aktiveres på de første 0,54 millimeter. Derefter skal de aktiveres inden for et specificeret område. Betjeninger, som ikke holder sig inden for den tolerance, bliver kasseret.

Aktuatorerne er i stand til at 'softlande' på knapperne. Det vil sige, at de med stor præcision bevæger sig ned til en knap uden at trykke på den.

Moving coil - eller bevægelig spole - er det samme princip, som eksempelvis bruges til pickupper på pladespillere. Her giver bevægelser i pladerillerne en elektrisk impuls. Det er omvendt i moving coil-aktuatorerne, hvor en given elektrisk strøm resulterer i en given præcis bevægelse.

Linak har tidligere forsøgt med en anden type aktuatorer, som ikke var regulérbare. Men den test gav kun svar på, om knappen virkede eller ikke virkede - ikke om knappen havde den rigtige modstand.

Linak ser store perspektiver i den nye form for automatisk kvalitetskontrol, der sparer medarbejdere og har forbedret kvaliteten betydeligt.

»Det kan sagtens tænkes, at vi går videre ad den vej. Vi har 67 grundmodeller af betjeningspaneler og styringer. I produktioner, hvor styktallet er stort, vil det være relevant at lave den form for automatisk kvalitetskontrol,« siger Claus Guldborg.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten