Automationsprisen 2017: Robotten trækker stregen

3. oktober 2017 kl. 15:534
Automationsprisen 2017: Robotten trækker stregen
Her er Intelligent One i gang med at opmale en europæisk fodboldbane. Men at opmale en bane til amerikansk fodbold – som har langt flere streger – tager mellem 20 og 30 timer, hvis det skal gøres manuelt. Med Intelligent One tager det 2,5 timer – og samtidig er farveforbruget langt mindre. Illustration: Intelligent Marking.
Opstribningsrobot fra lille nordjysk iværksætter er klar til at tegne striber på alverdens sportsbaner. I dag fik grundlæggerne Automationsprisen 2017.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kast et blik ud over udendørs sportsbaner – om det så er fodbold, lacrosse, hockey eller amerikansk fodbold. Hvide streger overalt, og hvis der ikke lige er kamp, får du sandsynligvis øje på et person, som går med en lille vogn og frisker striberne op med en eller anden form for kalkblanding.

»Det må da kunne gøres med en robot«, synes at have været udgangspunktet for udviklingen af robotten Intelligent One fra Intelligent Marking i Hjørring.

Læs også: Selvransagelse i robotindustrien: Der skal tales mere om værdi

I dag modtog de Dira's Automationspris 2017 på åbningsdagen af industrimessen HI i Herning. Prisen uddeles hvert år til en virksomhed, der »har skabt eller fastholdt produktion i Danmark gennem udvikling eller automatisering baseret på robotteknologi på en banebrydende måde, der muliggør nye produktions­metoder eller nye produkter.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Opstribningsrobot på banen igen efter ærgerlig GPS-skævert

De to grundlæggere af Intelligent Marking, Anders Ulrik Sørensen og Andreas Ydesen, med robotten Intelligent One. Illustration: Bjørn Godske.

Da Ingeniøren besøgte Intelligent Marking i foråret, var stemningen en hel del lettere end i slutningen af 2016, hvor en tur til USA havde resulteret i en fuldstændig fejlslagen præsentation af robotten. GPS-signalerne havde været alt for upræcise, og robotten havde tegnet skævt i stedet for lige.

GPS-problem blev løst

Men hen over vinteren var problemet blevet løst, og nu stod man foran en større lancering i USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og salgsargumentet for en robot til at male striber er ganske klart: At opmale en bane til amerikansk fodbold manuelt tager mellem 20 og 30 timer. Med Intelligent One tager det 2,5 timer – og samtidig er farveforbruget langt mindre.

Læs også: High Tech Summit: Alle taler om digitalisering, men hvad betyder det?

Det er også værd at bemærke, at grundlæggerne af Intelligent Marking, Anders Ulrik Sørensen og Andreas Ydesen, ikke var roboteksperter, da de tilbage i 2013 fik ideen til robotten via et kursus i innovation på den lokale HHX-skole i Hjørring.

Men de så potentialet og var i stand til at inddrage de rette partnere og få lokal økonomisk opbakning til ideen.

Vinder kan inspirerer teknologivirksomheder

I begrundelsen for tildelingen af prisen siger juryen blandt andet:

»Intelligent Marking inspirerer med denne teknologi andre iværksættere til at gå efter robotteknologiske muligheder. Tilsvarende inspirerer det teknologivirksomheder til at søge partnerskab med innovative iværksættere, så vi sammen i Danmark vedholdende kan udvikle og fremstille teknologier, der kan sikre indtjening og velfærd fremover.«

Læs også: Iværksætter: »Svendebrevet betyder mere end min ph.d.«

De øvrige nominerede til Automationsprisen var:

OnRobot for en robotgriber, der let indgår i samarbejdende robotter. Griberen kræver hverken ekstra signalkabel eller forsyning og kan installeres på få minutter på en robotarm fra Universal Robots.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Enkel og effektiv griber har godt fat i markedet

Nordtec-Optomatic for et plastsorteringsanlæg, der kan tage forsorteret husholdningsaffald og skille plasten ud i forskellige plasttyper, som for eksempel PE, PP og PET.

Læs også: Robot sorterer plastaffald i Holstebro - men olieprisen forhindrer dens succes

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
4. oktober 2017 kl. 11:56

Dejligt intelligent svar fra Anders!

Stort til lykke med prisen.

3
3. oktober 2017 kl. 22:38

Hej Christoffer,

Som stifter og direktør i Intelligent Marking kan jeg om nogen fortælle dig, at Intelligent One har, for majoriteten af vores kunder, været et så godt effektiviseringsværktøj, at investeringen og forrentningen heraf har muliggjort ansættelse af yderligere mandskab. Overordnede set genererer Intelligent Marking derfor arbejdspladser både i industrien samt i sports turf maintenance industrien.

Ift. din kommentar omkring kunstgræs så er mit svar hertil todelt:

  1. I 99% af tilfældene er det en given institutions kampbane (game field) som er lavet af kunstgræs. Der, hvor volumen og densiteten af banerne findes er på træningsanlæggene. Jo flere streger = jo bedre business case.

  2. Kunstgræs findes i dag i to varianter, hvor den ene leveres med stregerne direkte præfabrikeret i pigmentet og den anden, hvor der efterfølgende streges med en speciel maling (bl.a. med Intelligent One). Sidstnævnte bliver mere og mere fremtrædende eftersom denne muliggør, at man kan skifte sportsgren på banen i løbet af sæsonen og for en given institution, hvor man kun har én kunstgræsbane, men flere sportsgrene, er dette den optimale løsning.

Jeg håber, at dette belyste dine indirekte spørgsmål tilstrækkeligt.

Mvh. Anders Sørensen Intelligent Marking Ltd.

1
3. oktober 2017 kl. 17:51

Glimrende idé. Men motivet bag prisen er at:

»har skabt eller fastholdt produktion i Danmark gennem udvikling eller automatisering baseret på robotteknologi på en banebrydende måde, der muliggør nye produktions­metoder eller nye produkter.«

Giver dette så flere arbejdspladser i industrien end der er folk som bliver arbejdsløse i greenkeeper standen i fodboldklubber?

Mht. amerikanerne: Jeg havde troet at amerikanerne bare bestilte astroturf med striberne lavet direkte i kunstgræsset.