Automationspris: Vasketøjsrobot tømmer lægens kittel for kanyler og kuglepenne

Illustration: Bjørn Godske

Vasketøj er noget genstridigt noget. Her tænker jeg naturligvis ikke på bunken af beskidte underbukser og T-shirts hjemme foran vaskemaskinen, men på de tusindvis af måtter, håndklæder, sengetøj og beklædningsgenstande, som hver dag får en tur gennem de store centraliserede industrivaskerier.

Her skal de skilles ad og sorteres, og ikke mindst skal lommer og folder undersøges for glemte kuglepenne, solbriller, nøgler og skarpe genstande som kanyler.

Arbejdet er tungt, varmt og ensformigt, og derfor kan det være svært for vaskerierne at finde og fastholde ansatte i længere tid. Det fortæller Mads Andresen, der er iværksætter og medgrundlægger af virksomheden Inwatec i Odense.

Her har man specialiseret sig i at automatisere nogle af de komplicerede håndteringsprocesser, som vaskerierne står med i dagligdagen. Det gælder for eksempel det med at finde glemte ting i lommer og folder i vasketøjet.

Udviklingen startede for ni år siden, da Mads Andresen og hans medgrundlægger, Lars Hansen, udviklede en maskine, som kunne rulle gulvmåtter sammen - vel at mærke langt hurtigere end eksisterende maskiner.

Det år rejste han til en messe i Milano i bil, for der var ikke råd til at flyve, og målet var at sælge den første maskine, for ellers ville virksomheden lukke. Den første ordre kom i hus og kort tid efter tre mere.

Men hvor gulvmåttemaskinen mere var traditionel maskinteknik, så ville Inwatec gerne ind i de mere avancerede processer:

»Vi plejer at sige, at vores maskiner er simple, men vores software er avanceret,« siger Mads Andresen.

Robotingeniør Tudor Morar er ved at indstille parametrene på delta-robotten, der griber vasketøjet fra beholderen. Processen består i at skille de enkelte stykker vasketøj fra hinanden, så de efterfølgende kan blive sorteret i de rigtige bunker. Selve gribehovedet har Inwatec selv udviklet og patenteret. Illustration: Bjørn Godske

Og det er netop pointen i det system, som virksomheden har udviklet til at finde alle de glemte sager. Den bygger traditionel røntgenteknologi med et lag af machine learning ind over.

Det er nemlig sin sag at adskille en kuglepen fra en fold eller en knap fra en mønt i lommen på en kittel fra et hospital.

Før kunstig intelligens kom ind i billedet, lå fejlraten på over 30 procent. I dag har Inwatec mere end to millioner billeder liggende i en database, som nye projekter til vaskerier i hele verden kan trænes på, og fejlraten ligger på 1-2 procent.

Dynebetræk er det værste

Når tøjet er blevet tjekket for glemte sager, skal det sorteres, og det er grundlæggende noget af et mareridt for vaskerier. For på et hospital kan der let være 25-30 forskellige beklædningsgenstande. Meget af det er naturligvis RFID-mærket, men små stykker, som for eksempel vaskeklude eller sengelinned på hoteller, er ikke:

»Det er stadig noget, vi arbejder på, men vi har en testkunde, som sorterer tøj i 24 forskellige kategorier med vores udstyr. Succesraten er 97 procent. Det bliver noget vanskeligere, når vi skal gøre det med senge­linned – og dynebetræk er ­noget af det værste. Heldigvis bruger amerikanerne jo ikke dynebetræk,« siger Mads Andresen med et smil.

I det hele taget går salget strygende, og Inwatec forventer at vokse med 40 procent om året i de kommende år. Det har også betydet, at Mads Andresen og hans partner, Lars Hansen, i år har fået en ny medejer i form af bornholmske Jensen-Group, der har specialiseret sig i totale løsninger til industri­vaskerier.

Med Jensen-Group har Inwatec fået en global partner med 100 sælgere i hele verden og en omsætning på 2,5 mia. kroner.

Softwarefolk fra skolebænken

Medarbejderstaben er vokset fra fem ansatte for fire år siden til 30 i dag. Det kommer helt sikkert til at stige, og det er især inden for ­software, at Mads Andresen er på udkig:

»I dag er vi nok sådan ligeligt fordelt mellem mekanik- og softwareudviklere, men hvis I kommer forbi om nogle år, så er jeg ret sikker på, at der er dobbelt så mange softwareudviklere som mekanikudviklere.«

Og da det er en kendt sag, at softwareudviklere er i høj kurs i Odense-­området, så har Inwatec udviklet en strategi om at hente dem direkte fra skolebænken - ja, faktisk gerne lidt før.

Som for eksempel Mustafa, der startede i 8.-klasses skolepraktik og nu har til opgave at kategorisere fremmedlegemer i alle de mange røntgenbilleder, der hver dag kommer ind fra Inwatecs maskiner ude på vaskerierne.