Autolak skifter farve med strøm

Hører du til dem, der gerne vil skifte farven på din bil i samme hastighed som moden, men følger pengepungen ikke med, så er der tilsyneladende håb forude.

Ifølge Nextenergynews barsler bilindustrien og i særdeleshed Nissan med en autolak, der skifter farve, når der sættes spænding til bilen.

Som udgangspunkt er lakken hvid, når der ikke er tilført en spænding, men ved at variere spændingen er det muligt at få lakken til at skifte kulør over hele farvespektret, hævder flere medier og blogs på nettet. Nissan selv har dog ikke udsendt materiale om opfindelsen.

Lakken er paramagnetisk, hvilket betyder, at den bliver svagt magnetisk i samme retning som retningen til det magnetfelt, der påvirker stoffet. Det lader sig gøre med partikler af jernoxid, der ændrer afstand, når der sættes spænding til bilen.

Afstandsændringen opstår, fordi der dannes et halvt magnetisk felt, og idet at partiklerne bliver rokeret rundt, ændres deres egenskaber til at reflektere sollyset og ændre farve.

Ifølge Nextenergynews forventer Nissan at have den nye lak klar i år 2010, men peger selv på ganske enkelte problemer, der skal løses.

Når bilen parkeres, og der slukkes for strømmen, bliver bilen hvid, hvilket selvfølgelig kan være et problem på Ikeas parkeringsplads med 1.000 hvide biler.

Der er også lige problemet med efterlysninger af biler, der var "gul i gerningsøjeblikket".

Nissan arbejder angiveligt lige nu på at raffinere den måde, som lakken sprøjtes på chassiset, da det kræver større præcision end almindelig metallak, der påsprøjtes ved hjælp af en almindelig forstøvningsproces.

En mulighed kan være elektrolakering, hvor alle metalpartiklerne vil vende samme vej, når de sprøjtes på overfladen.

Dokumentation

NextEnergyNews: Scientists Develop Auto Paint That Changes Color With the Press of a Button