Australske forskere fjerner PFAS fra vand med magneter

Plus25. januar kl. 11:175
Australske forskere fjerner PFAS fra vand med magneter
I denne lille forsøgsopstilling er det lykkedes forskere at trække PFAS ud af vand ved brug af magnetisme Illustration: University of Queensland.
Metoden er hurtigere, billigere, renere og mere simpel end dem, vi kender i dag.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et hold australske forskere er i lykkedes med at fjerne PFAS-stoffer ved brug af magneter.

Forskerne har udviklet en særlig opløsning – en magnetisk fluorineret polymer-sorbent – der omslutter PFAS-molekylerne og gør dem magnetiske, skriver New Atlas.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
25. januar kl. 17:21

Du har ret det står i artiklen, at der skal mere end et magnetfelt til - overskriften antydede at man renser vand blot med en magnet. Det har før været et emne på ing.dk og i avisen at magneter renser vand...

Jeg er enig i de næste spørgsmål: Renserens egen-giftighed? Og ikke mindst pris?

4
25. januar kl. 14:23

Et ubesvaret spørgsmål er, hvor giftigt deres pfas-binder så er og om den kan tænke sig at kunne findes i det rensede vand.

Ligeledes interessant er det hvorfor de lige vælger magnetisme som udskilningsmetode. Er det lettere/hurtigere/bedre end udfældning som fast stof?

3
25. januar kl. 12:46

Når nu PFAS er uopløseligt,kemisk stabilt etc er det for en lægmand ikke til at forstå det er så farligt. Den nye kinesiske viden kan måske hjælpe til at forstå hvordan PFAS er så skadelig. Alt ny viden om PFAS er velkomment.

2
25. januar kl. 12:33

Jeg kan da ikke se at det står med småt - og det fremgår endda tydeligt af de første 5 linjer i artiklen. Jeg synes dit indlæg antyder at der er noget smålusket ved historien, hvad jeg synes er unfair. Jeg er med på at det forskerne kalder "en magnetisk fluorineret polymer-sorbent" ikke er præcist nok til at vi andre kan gøre forsøget efter hjemme på køkkenbordet, men pga. det indlysende kommercielle potentiale er det vel forståeligt.

Men i lyset af den lavine af historier om spredning af PFAS-stoffer som snart findes i alt, er alle nyheder om mulige metoder til at fjerne skramlet velkomne. Kun tiden kan vise om vi reelt kan gøre noget ved problemet (udover at stoppe med at sprede endnu mere PFAS).

Mht. den konkrete metode som beskrevet, er det vel ret indlysende at der er en del ubesvarede spørgsmål, f.eks især om den særlige "rensevæske" kan recirkuleres ved på en eller anden måde at fraskille det bundne PFAS. Og hvis ikke, hvad betyder det så for økonomien i metoden og mulighederne for på en sikker måde at destruere det resulterende"PFAS-slam".

1
25. januar kl. 11:58

Magneten trækker ikke PFAS ud af vandet. Perflourerede og polyflourerede alkylstoffer (PFAS) er bygget af kæder af kulbrinter hvor brintatomerne er erstattet af flouratomer. PFAS er således ikke magnetisk og kan derfor ikke trækkes ud af vand med en magnet.

Det der står med småt er at man tilsætter et andet hemmeligt stof, der dels kan binde PFAS, dels er magnetisk. Når den hemmelige ingrediens har bundet PFAS'en kan man samle den op med en magnet. Teflon og lignende udmærker sig ved ikke at være særligt kemisk aktivt så det må være et dygtigt stof, der binder PFAS.