Australske forskere bringer traktorstrålen ud af biografmørket

Vi kender den fra Star Wars, Star Trek & Co: Traktorstrålen er en fast bestanddel i klassiske science fiction film - på linje med laserpistolen og beamer-teknologien. Den bruges til at fange, omslutte og trække fremmede rumskibe til sig, så man kan boarde dem.

Nu har forskere fra Australian National University i Canberra bragt traktorstrålen ud af biografmørket - og os andre tættere på scifi-tidsalderen. I hvert fald hævder forskerne at have opfundet verdens første rigtige traktorstråle.

Den australske traktorstråle er i virkeligheden en laserstråle, der er hul indeni. Forskerne har indfanget lysabsorberende partikler i dens mørke kerne og fået dem til at bevæge sig gennem strålen, som var den et optisk rør. På den måde har de kunnet transportere partiklerne godt halvanden meter - kun med lysets kraft.

Professor Andrei Rode forklarer:

»Når de små partikler er fanget i den mørke kerne, sker der spændende ting og sager. Så snart tyngdekraft, luftstrømme og luftmolekylers tilfældige bevægelser skubber en partikel ud af centrum, bliver dens ene side oplyst af laseren, mens den anden ligger hen i mørke. Derved opstår der en reaktion, kaldet fotoforetisk kraft, der skubber partiklen ind i den mørke kerne igen. Samtidigt sørger en del af energien fra laseren for, at partiklen skubbes ned gennem røret«.

Astronauter har ingen grund til at frygte den nye australske traktorstråle. Den fungerer nemlig ikke ude i rummet. Forskerne mener til gengæld, at den sagtens kan bruges her på planeten.

»Man kunne for eksempel anvende den til at transportere og samle nano-partikler - eller manipulere små objekter og materialer, som ikke må berøres,« foreslår Andrei Rode.

»Eventuelt kan man også transportere små mængder farlige substanser og mikrober.«

Emner : Fysik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kan vi ikke finde en bedre oversættelse end "traktorstråle"?

Jeg ved godt det er svært at oversætte, men hvad med "trækstråle" eller noget i den dur. Den tiltrækker jo noget.

 • 0
 • 0

Der er heller ikke tale om en traktorstråle, ovenstående 'skubber' partikler ned gennem et rør den tiltrækker dem ikke. Så den bedste beskrivelse vil være 'omvendt traktorstråle'. Jeg har ikke noget problem med traktorstråle, selvom det giver associationer til 'plovræs', jeg havde heller ikke noget problem med definitionen af hvad et 'word' var indtil det blev forvansket til at betyde 2-byte.

Det australierne har gjort er forresten det samme som den lille glas dims hvor der er 4 vinger i på en lodret akse, mørke på den ene side og blanke på den anden, de roterer så om aksen når der kommer lys på og har kunnet købes i butikkerne siden 60'erne.

 • 0
 • 0

tractor = traktor , tractor-beam = traktor-stråle .

en traktor-stråle er jo ikk en ombygget massey ferguson der er opvarmet til plasma og skudt ud som en stråle :-)

 • 0
 • 0

den lille glas dims hvor der er 4 vinger i på en lodret akse, mørke på den ene side og blanke på den anden, de roterer så om aksen når der kommer lys på

hedder et radiometer.

Og ja, firmaet Radiometer er opkaldt efter radiometeret, det kunne tidligere ses på logoet.

 • 0
 • 0

Nu er jeg på dette område kun lægmand men dette er vel ikke - praktisk set - så revoulutionerende set i forhold til f.eks en optisk pincet?

Dog stadig teoretisk set ret så interessant! :-)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten