Australsk raketbygger tror på fejlfri flyvning
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. Newsletters and emails from Mediehuset Ingeniøren may contain marketing from marketing partners.

Australsk raketbygger tror på fejlfri flyvning

Raketentusiast fra Sydney har stor tillid til den danske opsendelse i dag, om end han tvivler på, at de får den retur i ét stykke. Til gengæld tror amerikansk ekspert ikke på, at den danske raket letter i dag.

Andrew Burns, der er aeronautical ingeniør fra Sydney, Australien, følger den danske opsendelse, som han håber går godt. Han er selv en stor raketentusiast og med i en gruppe af amatøropsendere.

»Jeg forventer, at de løber ind i nogle vanskeligheder, som de ikke havde overvejet ved at skulle opsende raketten fra en fjern lokation. Men jeg forventer, at de i sidste ende vil få det hele til at gå op og få en god opsendelse - hvis ikke en fejlfri flyvning,« siger han til Ing.dk.

Han er ikke tvivl om, at deres største udfordring bliver at få raketten retur.

Her ses en af XCOR Aerospace's rumfly. Foto: XCOR Aerospace

»Det er ikke nogen nem opgave at opsende en raket, men at få den retur igen i et stykke er meget sværere. Og det er endnu sværere, hvis du vil have den retur i en sådan stand, at en person inde i den vil overleve,« siger Andrew Burns og fortsætter:

»Jeg tror, at raketten med deres manglende aktive stabilitetskontrol vil gå ind i en 'tyngdekraftsvending', hvor den vil bue over horisontalt og vil nå apogee (toppunktet på banen) med en betydelig horisontal hastighed. At udløse faldskærme ved en så høj hastighed uden at rive raketten i stykker eller dræbe dukken om bord vil være nøglen.«

Han mener, at danskerne formentlig vil få brug for at tilføje en form for aktiv stabilitetskontrol for at kunne holde raketten på en bane, hvor et menneske kan overleve. Og han har flere gode råd.

»Jeg ville anbefale dysevæskeindsprøjtning som et muligt trykvektorstyringssystem. Jeg ville også holde mig væk fra LOX af flere årsager, men da de allerede har brugt en stor mængde energi på at designe til det og allerede har leverandører og infrastruktur på plads, kan de i stedet overbevise os om, at det skal bruges i fremtiden raketter«.

Jaloux kollega

Han har selv bygget hobbyraketter, siden han var ti år gammel, og i dag flyver han raketter sammen med flere entusiaster i Australien.

»Vi har aldrig bygget eller fløjet noget så stort eller ambitiøst som Copenhagen Suborbitals, så jeg er meget jaloux, og jeg kan helt sikkert sætte pris på og tiljuble deres engagement og den indsat, de må have lagt i projektet«.

Han vil gerne opfordre de danske raketbyggere til at fortsætte deres arbejde, lige meget hvad der sker ved denne opsendelse.

»De gør en fantastisk ting. Der har i nogle kredse været noget negativitet omkring deres design, men de er en af de få grupper, der rent faktisk opnår ting, og vi ved alle, at handlinger taler højere end ord«.

Du kan finde Andrew Burns på Ing.dk's liveblog.

Tror ikke på opsendelse i dag

På Ing.dk's liveblog kan du også finde amerikanske Randall Clague, der er forbindelsesled til myndighederne samt sikkerhedsmedarbejder i rumfartsvirksomheden XCOR Aerospace, hvor han har været med til at sende omkring 35 raketfly i luften og været besætningsmedlem på et af dem.

Han har tidligere arbejdet med sikkerhed hos Armadillo Aerospace og Masten Space Systems, hvor han også har været med til at sende vertikale fartøjer i luften.

Randall Clagues forventninger til dagens opsendelse er ikke særlig høje.

»Det mest sandsynlige resultat i dag er, at de vil have tekniske fejl og være ude af stand til at sende raketten op. Det er næsten ikke hørt om før, at noget så komplekst som en organisations første raketopsendelse virker perfekt, første gang de forsøger,« siger han til Ing.dk og understreger, at han udtaler sig på egne vejne - ikke XCOR's.

Det er nemt 20. gang

»De er ude til havs, så de er nødt til at tilføje alle de sædvanlige nautikale komplikationer til listen over ting, der er nødt til at virke rigtige, for at de kan få opsendelse. Det er ikke så svært at opsende en raket - den 20. gang, du forsøger. Den første gang? Det er svært.«

Han opfordrer derfor det danske hold til at fortsætte arbejdet.

»Få personer uden for Danmark tog Copenhagen Suborbital seriøst for tre år siden, men de er ude og gøre noget ved det. That's awesome!,« siger han og fortsætter:

»Jeg gik selv fra amatørraketter til professionel, så jeg har gjort, hvad de gør, men jeg gjorde det på land! Hvis ikke de får en opsendelse første gang, vil mange sige, at de har fejlet, men det er nonsens. Bortset fra ulykker med personskade kan den eneste fejl i forbindelse med amatøraketter være ikke at lære det, som dine operationer prøver at lære dig.«

Succes at være på vandet

Randall Clagues er ikke i tvivl om, at danskerne vil lære utrolig meget fra denne operation.

»Næste gang, de tager ud for at sende op, vil de være meget glade for, hvor meget nemmere det vil gå, på grund af alt det de har lært denne gang. Jeg vil kalde denne operation en succes, bare ved at de er ude på havet med en raket, der virker godt nok til at de kan teste dens elektronik. Go #raket!«

Dokumentation

XCOR Aerospace

Kommentarer (0)