Australsk murer-robot bygger hus på to dage

Mark Pivac fra Perth fik ideen til en murer-robot, da byen oplevede en krise i 2005, hvor der simpelthen manglede murere:

»Mennesker har lagt mursten i omkring 6.000 år, og lige siden den industrielle revolution har man prøvet at automatisere den proces,« siger han til internetmagasinet PerthNow.

Derfor gik han selv i gang med at udvikle en murer-robot med udgangspunkt sin egen uddannelse som maskiningeniør og et arbejde for det australske luftvåben, hvor blev 'udsat for noget rigtig lækker teknologi og moderne fremstillingsmetoder', som han selv siger det.

Fra en fast placering er murer-robotten Hadrian i stand til at bygge yderskallen på et enfamiliehus på to dage. Illustration: Fastbrick Robotics

Murer-robotten har fået navnet 'Hadrian' efter den romerske kejser fra der 2. århundrede, som nok er mest kendt for at have bygget en 120 km lang mur mellem England og Skotland.

Hadrian er baseret på en godt 10 meter lang teleskoparm. På forhånd har et computerprogram på basis af en CAD-tegning beregnet armens bevægelser, og hvor murstenene skal lægges. Robotten kan lægge murstenene med mørtel imellem, skære dem til, så de passer i længden, samt opmåle og scanne muren for at sikre kvaliteten.

Efter australsk målestok betyder det, at den er i stand til at bygge den ydre skal på et enfamiliehus hver anden dag året rundt.

Der er investeret mere end 35 mio. kroner i udviklingen, og det australske investeringsfirma DMY Capital Limited har netop overtaget alle aktier i virksomheden Fastbrick Robotics, som Mark Pavic har oprettet.

Læs også: Ny murerrobot triller ud på byggepladsen

Australierne er ikke ene om at interessere sig for murer-robotter. Kort før sommerferien blev en amerikansk murer-robot præsenteret. Den hedder SAM, der står for Semi-Automated Mason. I modsætning til den Hadrian, kører SAM på en lift. Også det danske firma Carlsberg Mur har haft kig på murer-robotter, men nedlagde projektet igen under finanskrisen.

Se en animation af, hvordan Hadrian arbejder, her:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej,

Det lyder jo fantastisk, men jeg gad nu godt se en "rigtig" video og ikke kun en animation.

Jeg kunne forestille mig at halve sten i forbindelse med hjørner kan udfordre den en smule.

Men kan den arbejde som angivet er det jo fantastisk, - murer arbejde - især facader og bagmure er hårdt og opslidende arbejde.

 • 2
 • 0

Jeg tænkte det sammen som dig Kurt.

Den sprøjter kun mørtel under mursten og ikke på siderne. Dermed hænger den enkelte mursten jo ikke sammen med nabo-murstenen.

 • 3
 • 1

Hvor fylder man håndbajere på den ?

Kan mørtlen nå at størkne under byggeriet, så den kan klare læsset efterhånden som muren vokser. Hvad med Murbindere ? Den er vist et stykke fra dansk murertradition.

Jeg gad også godt se den i praksis. Man kan jo også godt få facade mur-plader, som bare er murværk på en ramme, klar til at sætte op som en facade. i sådan en fabrikation, bør det være ret overkommeligt med en "murermaskine".

 • 3
 • 0

Hvordan vil den kunne tage de sten fra der er grimme. Jeg tænker ikke et optisk øje kan gøre det ud for et menneskeligt øje endnu.

 • 1
 • 0

Hjemmeside osv lugter af at de er løbet tør for udviklingspenge og ikke er klar med et salgbart produkt endnu.

 • 1
 • 0

Grimme sten

Hvordan vil den kunne tage de sten fra der er grimme. Jeg tænker ikke et optisk øje kan gøre det ud for et menneskeligt øje endnu.

Med lethed. Det er en helt simpel standard vision opgave, som er meget let at implementere. Og den vil virke bedre end det menneskelige øje, da den kan opretholde en konstant kvalitet på alle tidspunkter i modsætning til et menneske, som ændre sin opfattelse af kvalitetskravene over tid.

 • 1
 • 0

Indse dog, at menneskets dage i produktionen er talte. Ligesom chaufførjob, læge-, økonom- og alle andre job, som ligger til 'højrebenet' for en eller flere robotter forsvinder hastigt. - Tilbage bliver alene omsorgsjob.

Samt spørgsmålet om, hvem der proffitterer på robotterne, når de er de eneste der producerer.

 • 1
 • 0

Vandret fuge hedder lejefuge, og lodret fuge hedder studsfuge.

Man har, her i DK, set robotfremstillet elementer i sten (mursten), også med vindues- og dørhuller samt murbindere. Har kun set nedlagt eller fraflyttet fabrik, og altså rester. Elementerne blev lavet på et vandret "land", rejst når de var hærdet, og transporteret som man nu også gør med betonelementer.

Selv om stenene havde variationer i farve og form, så er sådan en mur næsten kedelig at kikke på. Den mangler helt og tydeligt det håndværksmæssige "spil" i forbandet (mønsteret). Den er for pæn, ligesom når man laver noget vandret og lige i lod i et skævt hus. Det springer i øjnene.

Jeg kan forestille mig, at problemerne er bæreevnen i en "våd" mur, og frembringelse, dosering og rengøring efter mørtel/klæb. Det er tvivlsomt, at en maskine kan blande 2 portioner mørtel, som er ens i egenskaber (plasticitet, vedhæftning som våd, viskositet, osv). Måske er klæb en bedre idé, men standser frembringersystemet et øjeblik, så er det hele nok ødelagt (stift). Og hele maskineriet skal laves i særlige materialer (f eks noget silikone-agtigt i berøringsfladerne), hvis det skal kunne klare det enorme slid.

En robot-muret mur kræver nok lige så stor, eller større arbejdsstyrke, som en murer-muret mur, pr meter.

 • 1
 • 1

Ved ikke om man skal være indviet, men et pænt murværk er altså pænt. Det kan ofte nærmest betegnes som det herligste kunst. Kun en træ-bygning kan måle sig i skønhed. Det handler kun om at åbne øjne og sind. (prøv at google Grundtvigskirken)

Beton har mange ulemper som ikke er ved sten. Den værste er nok "indeklima". Ud over det, så er de væsentligste forskelle, at beton er stærkt (armeret) og meget formbart i støbning, imens murværk (mørtel) er tilpas elastisk, diffusionsåbent og kønt.

Man kan visse steder finde noget flot betonbyggeri, men ofte er det noget der bare er slasket op og pyntet bag efter. Begrænset levetid. Man kan have en mening om tings udseende, men i mine øjne er tingens skønhed i særlig grad afhængig af det arbejde der er i frembringelsen og tingens funktionalitet.

Struktørarbejde er ingen lunde let og ligetil, men har du prøvet at murer eller flisearbejde, så vil du vide, at det er en helt anden boldgade. En arkitekts arbejde er at kombinere det æstetiske, kvalitet, funktionalitet og økonomi, men som tiden er nu, så dømmes kvalitet og funktionalitet næsten helt ude.

 • 3
 • 0

Det som jeg bemærker er at stort set alle andre industrier er meget mere automatiserede. Så folk bruger stadig 30 år på at betale et hus, mens man f.eks. kan købe en ny bil for 70000 kr eller en computer for 2000 kr.

Jeg vil give dig ret i at en Suzuki Alto ikke er noget kunstværk, men den klarer opgaven, og kan købes af alle med et job.

Men hvis mursten giver det bedste indeklima, (selvom der er gipsvægge og maling ovenpå) så er det da det vi skal have. Hvordan kan vi få råd til det, når konkurrencen er villig til at bo i betonfuglebure i megabyer?

Der er kun effektivisering gennem automatisering som reelt svar, så 1 point til opfinderen for at komme med et forslag. Men hvor kan jeg købe et hus han har bygget.?

Er automatisering af en 3000 år gammel proces også det bedste svar? Med kræfterne i en robot kunne man vel håndtere 10x eller 100x så store mursten?

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten