Australsk millionby næste offer for dødelige oversvømmelser

I Australien står folk op til to timer i kø. Ikke for at købe koncertbilletter til Kylie Minogue, men for at få fingrene i de eftertragtede sandsække, der kan dæmme op for vandmasserne.

I Queensland er mindst 12 mennesker døde, og 67 savnede efter de voldsommme oversvømmelser, der hærger delstaten.

Oversvømmelserne breder sig over et område på størrelse med Frankrig og Tyskland, og nu skal storbyen Brisbane forberede sig på katastrofen.

Det skriver Brisbane Times.

For det er ikke slut endnu. Myndighederne forventer, at vandstanden vil stige med 5,5 meter i Brisbane River, der løber gennem byen med to millioner indbyggere.

Myndighederne opfordrer derfor folk fra de lavtliggende boligområder til at søge ly hos venner og bekendte, som bor højere oppe.

»Vi har ikke brug for folk, der kæmper sig frem ved midnat. Vi har brug for, at folk starter nu, senest i eftermiddag, så de er ude af deres hjem eller meget tæt på det,« siger Neil Roberts, der er minister for beredskabet i Queensland.

De bliver heller ikke distraheret af hverken fjernsyn eller computer. For elselskabet, Energex, har indtil videre valgt at lukke for strømmen til 112.000 hjem i Brisbane, inden de bliver ramt af oversvømmelserne.

»Ingen skal undervurdere den gamle regel om, at strøm og vand ikke skal blandes,« siger elselskabets talsmand Mike Swanston i en pressemeddelelse.

Han opfordrer samtidig folk til at undgå, at sætte sig selv i situationer, hvor de er afhængige af strøm. Blandt andet opfordrer han folk til at undgå elevatoren.

Samtidig holder dæmningsfolkene vejret. På Wivenhoe dæmningen er vandstanden nu på 190 procent af den normale kapacitet. Stiger den til 225 procent, vil dæmningen simpelthen flyde over.

Ind til videre er der ingen problemer i at drikke vandet. Men vandforsyningsselskaberne har svært ved at genopfylde reservoirerne, så de opfordrer de kriseramte borgere til at spare på vandet.

En tredjedel af staten Queensland er erklæret katastrofezone, mens borgerne i Brisbane holder vejret og venter på, at floden stopper med at stige.

Dokumentation

Artikel hos Brisbane Times
Se seneste opdatering hos Bureau of Meteorology

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Selvfølgelig er pressen interesseret i at male fanden på væggen (Hearst: "Good news are no news - No news are good news"). Har lige fået mail fra gode venner udenfor Toowoomba i Highfields, hvor der ikke er sket noget. Ifølge pressen er et område på størrelse med Frankrig og Tyskland oversvømmet. Det er altså notorisk forkert.Derimod er det korrekt at 75 % (og ikke 33 % som artiklen nævner) af Queensland er er erklæret for disaster area, dvs. et område hvor der KAN ske noget. Inde i Toowoomba har man en flush canal som ikke kunne klare sagerne. Det samme er tilfældet i Lockyer Valley og Ipswich hvor Bremer river er gået over sine bredder. Denne flod løber ud i Brisbane river, hvor vandstanden nærmer sig de højdemål som man nåede i 1974, jeg gentager 1974. Det er dette der bekymrer beboerne i Brisbane. Men at påstå, at dette er noget HELT nyt og uventet passer ganske enkelt ikke.

  • 0
  • 0

There is a self evident reason for calling flood prone areas 'flood plains'. It's taken millions of years and countless floods to level these plains. Aboriginals reportedly did their best to dissuade newcomers from settling on the plains, precisely due to regular violent flooding. 'We' are just a bit slow in learning!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten