Australsk gigant-robot sendt til japansk atomkraftværk

Udover de japanske robotter, der er sat ind ved det japanske atomkraftværk Fukushima Daiichi - blandt andet for at måle strålingsniveauet, er flere robotter fra lande uden for Japan nu også på vej.

Det drejer sig blandt andet om en kæmpe, ubemandet vandkanon, der er fløjet ind fra USAs største ingeniørfirma Bechtel Corporations australske afdeling, oplyser den japanske nyhedsorganisation NHK.

Kanonen kan levere 9.000 liter vand i minuttet, som den kan sprøjte i en afstand op til 150 meter. Til enheden hører et antal pumper og trailere, hvilket krævede hele to RAAF C-17 fragtfly at fragte til Japan.

Vandkanonen vil sandsynligvis blive sat til at sprøjte vand på reaktor 4, der er den værst ramte reaktor. Og med robotten på plads vil det for første gang være muligt at se det beskadigede lager for brugt brændsel og pøse vand på det med præcision.

Også det kinesiske firma Sany Goup., der eksellerer i produktion af udstyr til betonproduktion oplyser at det sender sin 62 meter lange betonkanon til Fukushima. Kanonen er monteret på en ladvogn og bliver normalt brugt i byggeriet af nogle af verdens højeste skyskrabere. Ifølge selskabet skal den sprøjte vand på kraftværket, hvor det også her er planen at sætte maskinen, der er verdens største af sin art, ind i afkølingen af Fukushimas reaktor 4.

Amerikanske iRobot fra Bedford, Massachusetts, er ved at levere fire robotter til Japan. Her er der tale om to 510 PackBots og to 710 Warrior-maskiner.

De amerikanske robotter bliver normalt brugt i forbindelse med opgaver så som bomberydning, men de egner sig også generelt til at blive sendt ind i ødelagte bygninger, hvor de blandt andet er i stand til at forcere trapper. Her kan Warrior-enheden eksempelvis trække en brandslange efter sig.

Robotterne fra iRobot er dog ikke skærmede mod stråling, og det er usikkert, hvilken rolle radioaktiviteten spiller for robotterne.

»Det er meget usikkert, hvordan stråling vil påvirke dem. Men hvis den kan fremskaffe værdifulde data, så vil det være en ærefuld død for robbotten,« siger Robin Murphy fra CRASAR, som står for Centre for Robot-Assisted Search and Rescue at Texas University, til New Scientist.

Også franske INTRA var klar til at sende et hold til Japan med robotter, som er særligt egnede til brug ved nukleare ulykker, men lige inden robotterne skulle ombord på fragtflyet, så meddelte Japan, at der ikke var brug for INTRA-robotterne under de nuværende forhold, fortæller direktør i INTRA Michel Chevallier til New Scientist.

Dokumentation

Historien på NHK
Sanys pressemedelelse

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Undrer mig lidt at robotter ikke har været på tale før til atomkraftulykken, da de har mulighed for at komme helt tæt på både med vand og kameraer uden at de er særlig følsomme for stråling. I værste fald er tabet vel til at overse.

Men åbenbart har de ikke egnede robotter i Japan, som vel ellers går for at være et førende "robotland"?

 • 0
 • 0

Blandt andet er en kæmperobot landet med to fly...

Det må godt nok være en stor robot der kan lande medbringende to fly.

 • 0
 • 0

Sådan er det jo. Amerikanerne har aldrig været bange for at tænke stort.

Jeg kan lige se den komme flyvende med to små Antonov 225 strategisk placeret i bæltet, som de så kunne sende ud på små-ærinder (det ville da få russerne til at føle sig overhalet...)

 • 0
 • 0

Alvorligt talt

Hvis sådan en reaktor er smeltet ned i bunden, kan den så overhovedet, med teknologi vi kender i dag, "ryddes op" ?

Eller kommer vi til at efterlade 5-10 beton-indstøbte potentielle miljøkatastrofer til de næste 300 generatioener?

 • 0
 • 0

Tjah. Kan være vi skal lave dem pyramide-formede, for at holde stilen for store stenklodser, efterladt af uddøde civilisationer. Bare surt for fremtidens indiana-jones´er, når de får kæmpet sig vej ind i fukushima... eller i chernobyl... eller tree mile island... eller...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten