Australsk by forbyder flaskevand

Tørstige borgere i en lille by Bundanoon godt 150 kilometer fra Sydney i Australien skal frem over styre mod vandhanen og ikke køledisken. Indbyggerne i byen har nemlig stemt ja til at forbyde flaskevand, skriver flere nyhedsbureauer.

De lokale virksomheder er med på idéen og er gået med til at erstatte flaskevandet med genbrugsflasker, som vil kunne flydes op ved vandfontæner.

Det var en lokal forretningsdrivende, Huw Kingston, som startede kampagnen.

I den australske landsby, Bundanoon, er det slut med gamle vandflasker, der ligger og flyder. De har nemlig forbudt flaskevand. (Foto: Wikimedia) Illustration: Wikimedia

»Flaskevand spiller en vigtig rolle i flere dele af Australien og mange steder i verden, men vi har ikke brug for det her, når nu vi har en udmærket kommunal vandforsyning,« siger han til Reuters.

Med forbuddet sparer beboerne i byen penge på det dyre vand, og miljøet bliver sparet for den CO2, der udledes ved produktion flaskerne og transport af vandet.

Vandindustri: Van(d)vittigt forbud

Direktøren for den australske organisation for kildevandsforhandlere, Geoff Parker, finder forbuddet mod flaskevand helt ude af proportioner.

»Det miljømæssige fodspor fra en flaske lokalt produceret vand er meget mindre en dåse flåede tomater importeret fra udlandet, importeret ost eller fransk champagne,« siger han.

Han mener desuden, at det er vanvittigt at forbyde det sundeste alternativ på supermarkedets hylder med tørstslukkende drikkevarer.

Dokumentation

Kampagne-information fra Bundanoon

Emner : Drikkevand
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vil ikke mene, at folk vil tage en sodavand istedet for postevand bare fordi de ikke har muligheden for, at købe flaskevand...

Men jeg syntes godt, at man kan forbyde flaskevand, især hvis det er importeret.

Lars

 • 0
 • 0

[quote]De byboere har sgu' da fået solstik !

Ja, de er simpelthen helt skøre, de australiere:

http://www.slideshare.net/gimmgyan/water-d...

Mvh Søren[/quote]

Jeg siger ikke det er bydende nødvendigt med flaskevand (hvis man har en ordenlig vandforsyning vel at mærke - her i Indonesien ville jeg meget nødig undvære min flaskevand da jeg formentlig ellers ville ligge med permanent dysenteri ;-))

Men de er sgu' da skøre at begynde med den forbudsmentalitet på byrådsniveau !! Det lægger jo en helt skør precedens - næste gang er der måske et tilfældigt flertal i byrådet der kk ekan lide blå biler, og næste gang er det måske solbriller, eller måske kommer deoderanten næste gang. Det er helt vandvittigt at begynde med den slags "løsningsmodeller" - det fører ud på et skråplan, uanset at lige netop flaskevand er så dejlig enkelt at blive enige om. Beslutninger som denne bliver model for "løsning" af alle mulige og umulige ting på lokalniveau - og hvem er det egentlig der skal holde styr på hvad der er tilladt og forbudt i alle de småp landsbyer....!? Det er sgu' da parlamentet (evt deltstatsparlamentet) der lovgiver - ikke byrådet !!!!

Nej, genindfør bystaten du!

 • Jesper
 • 0
 • 0

Et eller andet sted virker det jo helt gak at man kan købe fransk flaksevand i dk, når nu vi har noget fint vand i forvejen. Noget siger mig at det må skyldes at transportpriserne er for lave, siden at det kan betale sig.

Vh Troels

 • 0
 • 0

Noget siger mig at det må skyldes at transportpriserne er for lave, siden at det kan betale sig.

Flasevand koster 500-1000 gange så meget som godt vandværksvand. Det kan vist ikke være prisen som tæller. men reklamens magt måske.

Mvh Søren

 • 0
 • 0

Jeg synes st sådan forbud er helt på sin plads.

Når mennesket åbenbart er så let-påvirkelige af reklamer, rygter, fejlagtige fakta vedr. flaskevand, og begynder at købe vand der er op til 1000 gange dyrere, og mere bakterieholdigt end postevand, så må der jo gøres noget.

Jeg er dog enig i at det er et skråplan at bevæge sig ud på, og at man skal være yderst påpasselig med sådanne indgreb i borgernes rettigheder.

 • 0
 • 0

Her i Danmark, vil jeg nødigt undvære flaskevand. Det vand, der kommer ud af hanen, føles en smule glat, som om der er olie i. Nogle steder, er der arsen i drikkevandet, og andre er der for mange bakterier, rester fra marksprøjtning og kunstgødning, nitrat og pesticider. Ofte, ser vandet olieagtigt, tykflydende ud, eller har skum på.

Inden vandet bruges i husholdningen, er det en god idé, at tjekke vandkvaliteten på nettet: http://www.geologisknyt.dk/index.php?id=527

Og seneste måling, fra det lokale vandværk: http://www.geus.dk/jupiter/vandkvalitet-dk...

Selvom vandet ser ok ud, kan det naturligvis godt være gifte eller bakterier i.

Meget vand, der kommer op af danske "drikkevandsboringer", har en kvalitet, så hvis det blev hældt på flaske, så vil producenten blive lukket øjeblikkeligt, og vandet trukket tilbage.

 • 0
 • 0

Der findes en dokumentar der hedder 'Flow for the love of water' - den handler om hvilken indvirkning produktionen af flaskevand har på de lokalmiljøer, hvor det bliver tappet, eksempelvis i Indien og Canada.

I Canada dør plantelivet i et område omkring det vandlølb der bliver dæmmet op og tappet, hvilket er til at leve med.

Men i Indien er der indbyggere, der lever af de vandkilder. Når de bliver dæmmet op, forsvinder deres livkilde, og ejerne af flaskevand-produktionen er ganske ligeglade. De prøver sågar at sælge vand til dem til overpris.

Jeg har ikke selv undersøgt det nærmere, men jeg synes dokumentaren virker ganske plausibel. Et forbud mod flaskevand de steder hvor det ikke er nødvendigt, er måske ikke så dårlig en idé...

 • 0
 • 0

Og seneste måling, fra det lokale vandværk: http://www.geus.dk/jupiter/vandkvalitet-dk...

Husk at gå ind på "Vis alle analyser for ..." da oplysningerne om farlige ting i drikkevandet ellers ikke vises.

16% af de danske vandværker, indeholder for meget Arsen. Disse vandværker, er dem der har renest drikkevand. De andre, indeholder typisk stoffer fra kunstgødning og pestisider. Ialt, er kun ganske få vandværker, der leverer drikkebart vand. Her er stadigt risiko, for forurening i rør, eller udvikling af bakterier i varmvandsbeholdere.

Måske burde vi forbyde at drikke vand fra hanen, og at bruge det til mad. Kræftrisikoen ved at drikke vand fra hanen med de danske grænser, er op til 3.000 gange større, end grænsen der sættes for levnedsmiddeler. Tilmed, overholder en del vandværker ikke grænserne.

 • 0
 • 0

Da jeg for nylig ankom til et hotel i USA (efter at have udledt adskillige tons CO2 på at flyve derover) oplevede jeg at der på værelset var sat vand frem fra Fiji øerne. Vandet var både tappet og hældt på flaske på Fiji. Ifald vi for alvor skal gøre noget for at indføre en mere bæredygtig levevis er ideen om at tappe vand på flaske og transportere det halvvejs rundt om jorden nødt til at dø.

 • 0
 • 0

Indfør en pant på 10 Kr pr. flaske, så smider folk ikke flaskerne i naturen, eller skraldespanden. De er ikke ligeglade med panten, da den overstiger prisen på indholdet. Det er jo ikke indholdet der er problemet, men emballagen.

 • 0
 • 0

Det er jo ikke indholdet der er problemet, men emballagen.

Helt enig, indholdet er ikke noget problem. Men det faktum at vi har reklameret os til at producere, transportere og bortskaffe totalt unødige plastflasker, bare for vores egen underholdnings skyld, må da være lidt af et problem.

For ellers sunde mennesker er det jo nærmest en sutteflaske de ikke kan leve uden. Selvom en genbrugelig sodavandsflaske fint kunne udføre samme opgave i mange år, så er reklamens magt så stor at det skal være vandflaskernes "ipod" man skal ses i følgeskab med. Sjovt at folk slet ikke kan huske tilbage til tiden før vi havde solgt vores frie vilje til reklamerne. Hvor mange købte vand på flaske i 80'erne? Og hvor mange døde af det dengang? (uanset mediernes forsøg på at piske en nitrat-storm op)

 • 0
 • 0

Men de er sgu' da skøre at begynde med den forbudsmentalitet på byrådsniveau

Der stod: "Indbyggerne i byen har nemlig stemt ja til at forbyde flaskevand, skriver flere nyhedsbureauer". Så det er simpelthen nærdemokrati. Folk er formodenlig blevet træt af at se tomme flasker flyde alle vegne - prøv selv at se langs danske landeveje og på rastepladser. Der er mange "svineøre" der bare kyler affaldet ud af vinduet.

 • 0
 • 0

at forbyde flaskevand, det burde man gøre her også. Her i landet har vi en fremragende drikkevandskvalitet fra vandhanen. Brug det i stedet for det der såkaldte kildevand på plastflasker. Så kunne det være vi også slap for noget af alt det emballage som rigtigt mange mennesker bare smider rundt om i vores omgivelser. De der autraliere er slet ikke så tossede som nogen her i tråden gør dem til. Og det der argument med at det skal myndighederne ikke blande sig i, er ikke rigtigt. Myndighederne skal netop blande sig når almindelige mennesker ikke selv kan bruge deres sunde fornuft. Hvor er feks fornuften henne, når man køber kildevand på flaske der er produceret i frankrig og kørt herop i lastbil, når vi har fremragende drikkevand i vandhanerne, der ydermere koster en brøkdel af flaskevandet.

 • 0
 • 0

Her i landet har vi en fremragende drikkevandskvalitet fra vandhanen.

Se http://www.geologisknyt.dk/index.php?id=527 om arsen i vandet fra hanen. Se http://www.geus.dk/viden_om/vogv09-dk.htm om forurening. Gå ind på http://www.geus.dk/jupiter/vandkvalitet-dk... og se om dit lokale vandværk, har bakterier, pestisider, eller arsen i drikkevandet. Gå ind på den detaljerede oversigt i bunden - mange vandværker har, eller har haft forurening, af enten bakterier, pestisider, kunstgødning, eller arsen. Langtfra værd at drikke...

Da vores vand var tykflydende, fik vi at vide vi ikke skulle drikke det, på grund af bakterier. Det var ikke tykflydende fra hanen, men først hvis det stod i et par dage.

 • 0
 • 0

mange vandværker har, eller har haft forurening, af enten bakterier, pestisider, kunstgødning, eller arsen. Langtfra værd at drikke...

Der er ingen tvivl om, at man kan finde rapporter, der viser, at flere grundvandsboringer har problemer med nitrat, arsen osv. men samtidig kan man finde mindst lige så mange undersøgelser, der viser, hvor skidt det står til med flaskevandet http://politiken.dk/tjek/dagligliv/drikke/...

Måske man blot skal indse, at lige som den luft vi indånder desværre indeholder ubehageligheder, ja så gør vandet det faktisk ofte også. Personligt synes jeg så, at man bør kæmpe for, at den danske vandforsyninger får den nødvendige prioritet, og dertilhørende midler; således at man kan kontrollere, rense samt transportere grundvandet efter højeste standarder. Samtidig bør man kæmpe for strengere krav til landbrugets brug af pesticider og kunstgødning. Løsningen er da bestemt ikke, at vi dropper vores eget grundvand og i stedet køber flaskevand, der er blevet fragtet langvejs fra, og derved netop er med til at forurene f.eks. luften, og hvis emballage er endnu et bidrag til samfundets enorme affalds-produktion.

 • 0
 • 0

De fleste filtre er mekaniske filtre, der fjerner småsten.

Nu [i]var[/i] det jo ikke sådan et filter jeg spurgte til, Jens. - Obviously!

 • 0
 • 0

[quote]De fleste filtre er mekaniske filtre, der fjerner småsten.

Nu [i]var[/i] det jo ikke sådan et filter jeg spurgte til, Jens. - Obviously![/quote]Der findes arsenfiltre. Den jeg henviste til, siges også at fjerne arsen.

Løsningen er da bestemt ikke, at vi dropper vores eget grundvand og i stedet køber flaskevand, der er blevet fragtet langvejs fra, og

Nu er vi så heldige, at der produceres en del ganske udmærket flaskevand i Danmark, så det er begrænset hvor langt det fragtes. Men, vi er enige i, at der ikke er grund til at købe fransk drikkevand.

En stor del af de danske vandværker, enten har, eller har haft problemer med kvaliteten af deres drikkevand. Derfor, er ikke umiddelbart uden risiko, at drikke vandet fra hanen. Det er godt, at vandet undersøges og analyseres, men mange undersøgelser er mange år gamle - en undersøgelse laves ikke jævnligt.

Flaskevand, er langt bedre kontroleret. Og var det så dårligt, at det ikke måtte komme ud af hanen, var produktionen nok lukket. Ellers er det noget helt galt med kontrollen.

For vand som kommer ud af hanen, lukkes vandværket ikke. Står det rigtigt slemt til, advares forbrugerne. Selvom de får at vide, at det ikke må drikkes, bruger de fleste det til kaffe alligevel.

 • 0
 • 0

men mange undersøgelser er mange år gamle - en undersøgelse laves ikke jævnligt.

det er jo præcis der problemet ligger. Vandværkerne skal have udstyr og andre nødvendige ressourcer til at tage daglige målinger samt tidssvarende førsteklasses rensningsudstyr. Selvom vandet tappes i Danmark, så er flaskerne, samt produktionen af disse, jo stadig med til at belaste vores omgivelser. Personligt er jeg ikke den store fan af, at nogen som helst fødevare opbevares i plastik-emballage, så længe som vandet for lov til det. Tror ikke at vi skal undervurdere de hormonforstyrrende stoffer- selv de plasttyper der på nuværende tidspunkt er godkendt- stoler jeg ikke 100% på- vil hellere følge forsigtighedsprincippet- for de små svømmeres skyld ;-)

 • 0
 • 0

Jeg stoler hellerikke 100% på plastikflaskerne - men langt mindre på rørsystemet. Står vand i rør et stykke tid, kan metallerne fra røret trække ud i vandet - det gælder såvel plastikrør og metalrør. Kan vi være sikker på, at rørene har en kvalitet, så vandet er drikkebart? Eller, er de lavet af genbrugsmetal? Og når rør sættes sammen, smørres fedt og andet på - hvem ved hvad det medfører? Når vandet lukkes og åbnes igen, rystes som regel masser af skidt løs - fortrinsvis rust fra rørene, og vandet er rødt indtil rørene er blevet gennemskyllet. Filtre, tanke, og indstallationer såsom pumper, er andre kilder til stoffer, der kan gå ud i vandet.

Vores drikkevandssystem består af såvel plast, som metaltanke og metalrør, og intet af dette er sandsynligvis gennemtestet for hvilke metaller de indeholder. De rør, som er i vores hus, ligner rustne rør, og kobberrør. Nogle steder, bruges også plast. Vandhanerne, og stophaner, er sandsynligvis ikke testet for, hvilke materialer de indeholder, og er måske lavet af genbrugsjern. Mon ikke, at tilstanden på vandværket er samme? På et tidspunkt var hul på rørene, og masser af vand forsvandt ud i det uvisse - og ligeså meget jord, forsvandt ind i rørene.

Sandsynligheden for, at de har styr på hvad anlæget består af af rør, og mulighed for at sikre at kvaliteten er iorden, synes jeg trods alt er højere ved "plastik" vand. Her er i teorien mulighed for prøver hver dag, og hvis plastikflaskerne havde medført farlige stoffer i vandet, var det nok opdaget. Kemien er trods alt til at overskue. Mon vor rørsystem er det?

 • 0
 • 0

Mest til Jens Madsen: 11 vandværker - ud af knap 3000 - overskrider grænsen for Arsen - ikke 16 % Det var i boringerne for 5 år siden - i vandværkerne fjernes Arsen for det meste - og for 5 år siden var grænseværdien en anden. "Resten har typisk kunstgødning og pesticider": Det er vist under 10 % af vandværkerne, der har pesticider i drikkevandet - og ganske få % overstiger grænseværdien. Når der findes et stof over (eller i nærheden af) grænseværdien bliver der sat noget i værk for at løse problemet, men analysen bliver jo ikke væk. Alle analyser går direkte fra laboratorierne til myndighederne. Rørsystemer: På DANVA's hjemmeside kan du se, at der er lavet en større undersøgelse af afsmitning fra plastrør - og spormetallerne måles ude i lledningssystemet, så du kan være ganske rolig. I øvrigt er det for at undgå opløsning fra metalrør, at pH skal være over 7. Der er lavet undersøgelser af afsmitning fra armaturer - og der er et problem med billige vandhaner uden VE-godkendelse - men det er forbrugerens ansvar. Varmtvandsbeholdere er irrelevante: Det varme vand er ikke drikkevand! Ved lækage i rørene forsvinder der vand - men enhver ingeniør burde vide, at trykket forhindrer jorden i at løbe "mod strømmen". Du insinuerer den ene gang efter den anden - det klæder dig ikke! Blot det, at du kan finde alle analyser fra vandværkerne borger for åbenhed. Prøv om du kan finde en BAM analyse fra Kildevæld eller Aqua d'or? Du kan slå op i bekendtgørelse om vandkvalitet - og se hvad der skal analyseres for, og hvor tit. Store vandværkere skal lave mange analyser - små færre. Flaskevandet skal overholde de samme krav, når det bliver tappet - ikke når det har stået i Brugsen i en måned. Jeg kender ikke kravene til analyseomfang og hyppighed for flaskevand. Der er ikke noget belæg for at påstå, at flaskevand er bedre end hanevand - heller ikke, at der er større sikkerhed mod bakterier eller forurenende stoffer. Men forbud mod flaskevand? Nej, det er da bedre, at købe flaskevand end Cola, når man ikke lige har adgang til en hane.

 • 0
 • 0

Selvom jeg ikke bryder mig om ideen med vand på flaske, så er pointen, med at vand er et bedre alternativ end de andre læskedrikke, ikke en man kan komme uden om- så måske at både vi og australierne burde nøjes med en regel, der siger, at vand kun må sælges på de samme flasker (kan genanvendes) som sodavand, med den samme "høje" pant.

 • 0
 • 0

Kan jeg ikke få et eksempel herpå? Nu har jeg klikket rundt på mindst tyve store vandværker

Vi kan starte fra toppen. Åbenrå springes over, da det ikke er en større by. Næste er Ålborg. Største vandværk i Ålborg, er AKV-Administration. Der går vi ind. Rød trekant, for pestisider. Det betyder, at den er overskredet ved seneste prøvning. Vi går ind på "detaljer", hvor vi også kan se tidligere prøvninger. Her er mange gule trekanter - de betyder, at grænseværdien eventuelt har været overskredet ved en tidligere prøvning. Hvor meget, og på hvilket tidspunkt, kan vi som regel se, ved at vælge "plus" tegnet i venstre side. Der ses masser af gule trekanter. Den første er Coliforme Bakterier. Her ses en del blå trekanter i tidligere vandprøver, der betyder "måske overskredet", samt nogle få røde der markerer sikker overskredet. Dog, ser det ikke så slemt ud, men grænseværdien har været overskredet. Dette gælder også meget andet, som der har været testet for. Selvom vandkvaliteten måske er ok nu - bortset altså fra pestisiderne - så er stor sandsynlighed for, at drikkevandet ikke har overholdt kravene i tidligere prøver, og så vil jeg nok også så tvivl om vi kan kalde det sikkert at drikke vandet fra hanen. For pestisider (2,6-Dichlorbenzamid), ses at de også har været overskredet drastisk, i samtlige tidligere prøver.

I langt de fleste dele af landet, er der gule trekanter under detaljer, hvilket betyder at grænseværdierne har været overskredet i tidligere prøver. Selvom den aktuelle prøve viser ok, kan det være "held", så hvis der er mange gule trekanter, vil jeg nok også undgå at drikke det.

Endeligt, er vandprøverne gjort på vandværket som nok er det sted, hvor vandet er renest.

 • 0
 • 0

Jeg prøver, Jens: AKV-adm -Sum pesticider 63,0 myg/l. Trekanten betyder ganske rigtigt overskridelse i sidste analyse. Jeg åbner "Vis alle analyser" Finder 2,6 dichlorbenzamid - indhold 63,0 ng/l altså en faktor 1000 lavere (der er tydeligvis en fejl i databasen - utilgiveligt af GEUS, men det kan Ålborg vel ikke gøre for?). Åbner på +. Der er 5 analyser fra 1997 til 2001 ALLE under grænseværdien på 100 ng/l. Når der ikke er nyere analyser end 2001 er det fordi de nyere analyser findes under de enkelte vandværker. I nyere analyser har jeg kun fundet ingenting eller ganske lave indhold < 10 ng/l (detektionsgrænsen) og f. eks. 16 ng/l. Jeg husker, at Ålborg har lavet nye kildepladser Drastrup er vist landskendt. Ergo har Ålborg haft indhold af pesticider op i nærheden af grænseværdien - men ikke over! - og så har de gjort noget ved det. Coliforme bakterier: Det du har kigget på er igen de "gamle" analyser. 2 prøver udtaget 12. januar 2001 overskrider grænsen på < 1 (antal 5 og 8) omprøve fra 15. januar: begge prøver i orden - ligesom de 100 efterfølgende prøver indtil "systemskiftet" i 2004. Gå lige lidt dybere i de tal, du udtaler dig om. Mange overskridelser findes i meget gamle analyser -ikke at disse er dårlige (der vil dog altid være en vis fejlprocent på laboratorierne), men tallene er konverteret adskillige gange og så sker der jo desværre fejl - som ved Ålborgs pesticider. For Ålborg ligger der adskillige tusinde enkeltresultater - overskridelserne er generelt få, små og gamle.

 • 0
 • 0

De større vandværker, har normalt nogenlunde vandkvalitet - men de fleste kan ikke se sig fri for, at have haft problemer ved tidligere prøver.

Vælges mindre vandværker, er kvaliteten meget forskelligt. Jeg prøvede Lolland, Birket Vandværk. Her er coliforme bakterier, og røde trekanter. Ingen kan være sikker på, at vandet fra hanen er godt.

Skal man drikke vand fra hanen, er det en god idé at tjekke vandkvaliteten på Internettet først.

 • 0
 • 0

Lidt bagvendt: Enig i, at det er en god idé at checke sit vand på nettet - blot man kigger lidt dybere end trekanterne. Det kan godt være, du har ret mht. vandkvaliteten på store og små vandværker generelt. De større vandværker leverer vist 70 % af drikkevandet - men det afhænger selvfølgelig af, hvor du sætter grænsen. Og: langt de fleste små private vandværker leverer fremragende vand - Men de vandværker, der har problemer, er nok at finde blandt de små. Ingen kan være sikker på kvaliteten - nej, heller ikke af flaskevand - eller mælk for den sags skyld. Al kontrol er stikprøver - så det, der er i din karton, vandhane eller flaske er jo netop ikke analyseret!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten