Augmented reality sender forskerne fra skrivebordet til Mars

I juli 1965 fløj Mariner 4 forbi Mars og sendte de første data og billeder fra den på det tidspunkt mystiske planet hjem til Jorden, hvor inge­niørerne i Nasas Jet Propulsion Lab (JPL) ventede i spænding. Rumskibet tog i alt 21 billeder af Mars’ overflade, men kort efter overflyvningen fløj Mariner 4 om på den anden side af Mars, og kontrolcenteret i Pasadena mistede kontakten i et par timer.

Da signalet blev genoprettet, begyndte sonden at sende data til computerne på Jorden, men processen med at omdanne de enorme mængder data til reelle billeder tog 1965-computerne lidt over to uger, og ingeniørerne i JPL var spændte og nysgerrige og havde således ikke tålmodighed til at vente så længe på de 21 billeder.

Læs også: Nasa laver prototype på rumdragt til Mars-mission

I stedet gik en af ingeniørerne, Dick Grumm, ud og købte nogle farver, som de gav sig til at male på store mængder udprintet binær data med. Således blev det første billede af Mars tegnet i hånden af en flok ingeniører.

Patsy Conklin klipser i 1965 de 21 billeder fra Mariner 4 sammen til en mosaik, der blev første panoramabillede af Mars. Illustration: Nasa
Dick Grumm og hans utålmodige ingeniørkolleger på Nasas Jet Propulsion Lab tegnede det første billede af Mars i hånden oven på binære data. Illustration: Nasa

Da alle data var blevet bearbejdet, og de 21 billeder efter to uger lå klar, blev Patsy Conklin sat til at klipse dem sammen, så de dannede et stort mosaik-lignende billede, der var det første panoramiske billede af Mars nogensinde.

Historien er fortalt af Jesse Kriss, der i dag er designudvikler i JPL. Han var en af talerne ved CPH:Conference, en del af CPH:DOX, hvor forskere, kunstnere og andre krea­tive folk mødtes for at udforske, hvordan kunst og kreativitet i koblingen med ny teknologi kan katalysere nyskabelse og forandring.

Historien fortæller os, hvor langt vi er kommet i løbet af de seneste 50 år, når det gælder kortlægningen af Mars’ overflade. I dag udforskes den røde planet ved hjælp af augmented reality (AR) under det helt nye Onsight-program.

Onsight er et samarbejde mellem JPL og Microsoft, der ganske enkelt tillader JPL’s medarbejdere at arbejde på Mars fra deres kontor ved hjælp af Microsofts Hololens-briller.

»Medarbejderne kan tage et par briller på, og så kommer Mars’ terræn op for øjnene af dem. Deres skrivebord og computer følger med dem, så hvis de klikker på et punkt på skærmen, kommer det op i 3D for øjnene af dem. De kan trække cursoren fra skærmen over på Mars og klikke på objekter på planeten,« fortæller Jesse Kriss.

Læs også: Nasa indleder jagten på en ny generation af astronauter

Brillerne kombinerer billeder fra Curiosity-roveren, der står på Mars, og HiRISE-kameraet, der leverer satellitbilleder af planeten, ligesom elevations-data giver et nøjagtigt billede af konturerne i overfladen. Det gør forskerne i stand til at bevæge sig rundt på planeten og udforske områder på afstand af udgangspunktet ved Curiosity-roveren.

Ved at stå ved siden af Curiosity og observere landskabet med egne øjne kan forskerne mere effektivt beslutte, hvor den skal køre hen.
Se Microsoft selv præsentere forskernes muligheder i denne video: