BOSTON, USA: Han er forbandet sikker i sin sag, Robert Scoble: Augmented reality (AR) kommer til at forandre verden, som vi kender den. Uanset om man designer hoteller, producerer sportsbegivenheder på tv eller reparerer pumper i en produktionshal.
»Det er en ny verden, vi er på vej ind i, og som industri får vi muligheden for at gentænke stort set alting – hvordan vores hoteller, køkkener og biler skal se ud. Det vil kræve kreativitet og en nytænkning af vores infrastruktur,« lød det fra den amerikanske teknologiblogger og iværksætter, da han tidligere på ugen holdt et oplæg om AR på teknologikonferencen LiveWorx i Boston i USA, som Ingeniøren deltager i.
Robert Scoble er måske ikke så kendt i den brede offentlighed, men han har over en halv million følgere på Twitter, kaldes på Wikipedia for teknologievangelist og har en baggrund hos blandt andre Microsoft.
Siden 2011 har han rejst verden rundt og besøgt udviklingsafdelinger og iværksættere over hele verden for at spotte, hvad der rent teknologisk venter lige om hjørnet, hvilket har udmøntet sig i bogen ‘The Fourth Transformation’.
Én af hans pointer er, at Moores Lov om eksponentiel udvikling og en række teknologiers konvergens – AR, kunstig intelligens, Internet of Things – vil betyde, at vi ikke skal mange år ud i fremtiden, før AR-briller som Microsofts Hololens meget vel kan have udkonkurreret smartphonen.
Fysiske touchskærme og tastaturer vil forsvinde til fordel for virtuelle brugerflader, Skype-opkald vil blive erstattet af virtuelle hologrammøder i cyberspace, og din kalender bliver noget, der dukker op i dit synsfelt, når du løfter højre arm – mener i hvert fald Robert Scoble:
»Inden for de næste par år, og sikkert allerede i år, vil vi begynde at se AR blive brugt meget mere end i dag. Vi kommer simpelthen til at ‘augmentere’ verden.«
Når man ser de forholdsvis simple – og ofte langsomme – grafisk brugerflader, som AR-brillerne kan tilbyde i dag, kan det virke som en modig påstand. Især hvis man forbinder AR og VR med start-00’ernes Second Life.
Men det er en påstand, Robert Scoble underbygger med dels den hastighed, teknologierne udvikler sig, og dels med det faktum, at toneangivende virksomheder som Google, Apple, Facebook og General Electric på hver deres måde satser benhårdt på AR. Ifølge Robert Scoble vil eksempelvis Apples næste iPhone efter sigende være udstyret med 3D-sensorer, der kan affotografere vores omverden i 3D, mens vi bevæger os rundt i dagligdagen.
Og der er lignende andre eksempler. I Frankrig er man ved at udvikle en AR-app til livestream af fodboldkampe, i amerikansk fodbold er NFL i fuld gang med at bestykke stadions og spillerdragter med sensorer, der kan fodre AR-briller med data, og i golfens verden bliver hver eneste bane på PGA Touren 3D-skannet og udstyret med sensorer, så tilskuerne i fremtiden via deres AR-briller konstant kan holde sig orienteret om, hvad der sker på hul 7, selvom de selv befinder sig ved hul 14.
Når han bruger de eksempler, er det, fordi det er sjovere at snakke at tale om sport end om produktionsudstyr, som han siger.
»Men jeg nævner de her eksempler fra sportens verden, fordi folk skal forstå, hvordan verden kommer til at forandre sig. Hver eneste overflade i verden – om det så er et gulvtæppe, et Magic-kort eller en industriel pumpe – vil blive udstyret med et volumetrisk lag,« siger Robert Scoble om den dybdemåling i 3D, som AR kan levere.
AR anvendes da også allerede flere steder i industrien. Caterpillar, der er verdens største producent af bygge- og anlægsmaskiner, bruger AR som virtuel instruktionsplatform til sine teknikere, når de er ude i marken og servicere maskiner. På samme måde har General Electric meldt ud, at virksomheden i løbet af 2017 vil tage AR i brug til montage af komplicerede maskinkomponenter i tre forskellige divisioner i koncernen.
Og i den hjemlige andedam kunne nævnes Grundfos, der på pilotforsøgsbasis anvender AR i forbindelse med oplæring af nye produktionsmedarbejdere.
Men brugen af AR i industrien vil blive meget mere omfattende i løbet af de næste tre-fire år, mener Robert Scoble. Han forudser, at AR – i kombination med Internet of Things, bedre kamerateknologier og lynhurtig 5G-bredbånd – fundamentalt vil forandre den måde, vi udvikler, sælger, fremstiller og vedligeholder produkter på:
»Vi kommer til at designe vores produkter og vise dem frem til vores interessenter via AR og efterfølgende 3D-printe dem eller fremstille dem på traditionel vis,« siger Robert Scoble og tilføjer, at der er godt nyt til den gadget-interesserede produktionsmedarbejder:
»Det bliver sjovt for fabriksmedarbejderne, for deres arbejdsgivere har rent faktisk råd til at betale de penge, som en AR-brille koster i dag.«
Netop prisen er – i hvert fald på den korte bane – en udfordring for alle andre end de mest ressourcestærke virksomheder og privatpersoner. Vil man erhverve sig et par HoloLens-briller, skal man i dag regne med at skulle lægge i omegnen af 20.000 kroner.
Potentielle showstoppere for AR-teknologien er der i det hele taget masser af. Som Robert Scoble selv bemærker det, er Hololens-brillerne stadig for tunge og grafikken for langsom. Ligesom der sikkert er mangt en servicetekniker, som ikke ligefrem klapper i hænderne ved udsigten til at skulle rende rundt i en beskidt produktionshal med et 20.000 kroner dyrt brillesæt spændt fast til hovedet. Og hvordan kan it-afdelingen sikre sig, at produktionsmedarbejdernes AR-briller ikke bliver en hackers genvej ind på netværket?
Man kan også spørge sig selv, hvor behageligt det egentlig bliver at skulle rende rundt og løfte armene op over hjertehøjde hele tiden for at navigere i cyberspace?
Jo, spørgsmålstegn er der nok af, men Robert Scobles pointe er bare, at i hvert fald alle de teknologiske børnesygdomme er hamrende ligegyldige. For med teknologiernes eksponentielle udvikling er vi kun få klik af Moores Lov fra en fuldstændig augmenteret verden. Og selvom den teknologiske udvikling skulle stilne af, vil AR som kommercielt produkt stadig blive forbedret hele tiden.
»En pc er en 30-40 år gammel opfindelse, og pc’ere bliver stadig forbedret hele tiden. Det samme vil ske med AR og VR.«
AR er altså kommet for at blive, hvis man spørger Robert Scoble. Og AR vil kun komme til at spille en endnu større rolle i vores liv i årene fremover – ligesom førerløse biler, droner, robotter i hjemmet og kunstig intelligens vil komme til at gøre.
For ham ligger det helt store potentiale i det faktum, at AR kan gøre os alle til eksperter på meget kort tid. Hvad enten det drejer sig om at reparere en Caterpillar-traktor på en mark i Pennsylvania eller installere en vandhane derhjemme, som man har købt i Bauhaus i Odense.
Et af de eksempler, der blev fremhævet på hans oplæg var eksempelvis, at AR nu bliver brugt på hjertestarterkurser i USA til direkte at vise, hvad der sker inde i hjertet på et menneske, når man giver hjertemassage.
Ironisk nok kan AR vise sig at blive det arbejdende menneskes dødsstød. I Dallas har Robert Scoble set eksempler på, at kirurger bruger AR til øve sig på at lægge hjertekatetre på patienter. Men i princippet er det at lege med ilden – for hvorfor så ikke bare bruge machine learning til at instruere en kirurgisk robot i at lægge det samme kateter, bare meget mere præcist?
»Det er så også den direkte vej til at lade kunstig intelligens overtage kirurgens arbejde, for en robot kan gøre det perfekt hver gang og ryster aldrig på hænderne,« jokede Robert Scoble til sidst i sit foredrag.
Men det er en helt anden snak.
Ingeniøren var inviteret til Boston af PTC, der arrangerer LiveWorx. PTC har betalt flybillet og hotelophold.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard