Atomkraftværker og radioaktivt slutdepot er attraktive naboer i Finland

Plus17. august 2022 kl. 13:4328
Atomkraftværker og radioaktivt slutdepot er attraktive naboer i Finland
Onkalo-deponeringsanlægget for brugt brændsel i Finland består af et stort system af tunneler og huller. Illustration: Jussi Partanen.
Finnerne flokkes til område med tre kernekraftværker samt verdens første permanente slutdepot.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den finske by Eurajoki i det vestlige Finland er nabo til Olkiluoto-øen. Øen huser to fungerende kernekraftværker samt et tredje, der efter planen skal begynde at producerer energi til december. Ud over reaktorerne bygges også verdens første permanente slutdepot til nukleart brændsel.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
28 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
13. november 2022 kl. 09:43

De ukrainske dæmninger er langt bedre mål - og kan afstedkomme langt større katastrofer - end kk-værker.

26
5. september 2022 kl. 21:07

Erik! Enig i det første, men ikke helt i det med møllerne.

Hvis det vigtigste for et energsystem er, at det ikke giver mulighed for terrorisme (og krigshandlinger), så har Danmarks energipolitik de sidste hundrede år glemt en vigtig pointe!

Jeg mener (beskedent), at forsyningssikkerhed og økonomi må være lige så vigtigt som sikring imod terrorisme. Tænk på Europas energi-situation lige nu!

Helt aktuelt er den største sikkerhed for de seks reaktorer, at de nu er bemandet af folk fra IAEA.

25
5. september 2022 kl. 19:53

(Iøvrigt heldigt at de kan levere vand- og kernekraftbaseret el til os når det ikke blæser)

Helt bestemt! Ganske som det er heldigt at vi kan levere el når det blæser og vandstanden er lav eller kk værker er lukket ned grundet fejl/service.

I øvrigt ville det være heldigt hvis ukraine havde vindmøller i stedet for kk værker for vindmøller er ikke et lige så interessant mål for statsterrorisme som kk værker.

24
5. september 2022 kl. 17:26

Fascinerende hvordan vi altid er klogere end resten af verden her i Danmark.

(Iøvrigt heldigt at de kan levere vand- og kernekraftbaseret el til os når det ikke blæser)

21
22. august 2022 kl. 20:52

Dan! Selv om jeg ved, at en del franske kk kører lastfølge, vil jeg ikke beskylde dig for lodrette løgne. Blot antyde, at det ikke er rigtigt!

Nu har vi været igennem den diskussion een gang før, og med mindre du har misforstået hvad lastfølge er, vil et enkel blik på electricitymap hurtigt afsløre at Frankrig absolut ikke kører lastfølge med deres KK - Den slags overlades til vandkraft, biomasse og gas.

Vi har også været igennem den fine videnskabelig artikel[1] der beskriver hvordan et fransk KK værk - i den tidlige fase efter refuling - er i stand til at reducere output relativt hurtigt. Een gang i døgnet.

KK er ganske enkelt elendigt til at køre lastfølge.

Og da Frankrig ikke ligefrem har overskud af strøm, ville det være himmelråbende tosset at nedregulere den KK der er til rådighed.[2]

[1] som jeg ikke gider finde igen.

[2] Med mindre EDF forsøger at lave en Enron på de Franske forbrugere.

20
22. august 2022 kl. 17:47

Dan! Selv om jeg ved, at en del franske kk kører lastfølge, vil jeg ikke beskylde dig for lodrette løgne. Blot antyde, at det ikke er rigtigt!

Og korrekt: de er ikke idioter.

Selvfølgelig sparede de på kullene, hvor kk sparer brændsel og slid.

PS. Hvis mine løgne er lodrette, er dine så vandrette? (;-)

16
22. august 2022 kl. 14:33

Igen bliver vi spurgt: "Hvad laver a-værket så når sol og vind kan levere?" Som fortalt vel 50 gange, så tager det ca. 20 år før debat+planlægning+bygning af de første danske reaktorer er OK. Og vores vindmøller lever fra nu ca. 10-25 år, før de skrottes, så det passer fint sammen. Desuden kan vi sagtens leve med, at et par hundrede vindmøller kører somme tider, til de evt. skrottes.

Mig bekendt bygges der vindmøller også i lande med kernekraft, og f.eks. Frankrig har flere kk, der kører lastfølge. Lidt dyrere, men det virker! - Forsyningssikkerhed er langt vigtigere end pris (Men det er Dan Jørgensen ikke enig i!).

PS. Til spørgeren: "Hvad lavede vores kulkraftværker, når vores første 4000 vindmøller roterede?"

14
18. august 2022 kl. 10:15

"Hvad gør forbrugerne når de ikke længere har råd til at betale nogen af verdens højeste elpriser for at få leveret den gratis strøm fra sol og vind?"

Hvad består elprisen af:https://www.danskenergi.dk/fakta-fokus/hvorfor-stiger-elpriserne/hvad-bestaar-elprisen

Det bliver nok ikke bedre af at få den fra Kernekraft, da det må forventes at kernekraftværket ikke levere strømmen gratis til forbrugerne.

Måske er det på tide at få kigget på de danske afgifter.

12
17. august 2022 kl. 16:51

Bo Svendsen

Jeg kan høre du ikke har fulgt A-kraft debatten her på ing.dk igennem tiderne. Men sådan noget som argumenter, og videnskabelig belæg mv. mv. bliver der set stort på.

Dem der prøver at komme med saglig dokumentation og gode argumenter bliver overhørt - A-kraft fanboys og VE-modstandere bedste bud er links til fladjords hjemmesider. Men Bo Svendsen, hvad er din mening?

Ahh har lige set din kommentar historik I rest my case

11
17. august 2022 kl. 16:22

Hej Allan Stampe, jeg var lige ved at mene, dit sure opstød ikke var værdigt til et svar, men så indså jeg, at det er da godt, du selv kan se, de der rygmarvsreaktioner ikke fører nogen vegne, for din kommentar kan jo heldigvis ses som svar til både den ene og den anden side, men vi skal lige huske, at der ikke er nogen bedrevidende, som har patent på sandheden, alle sager og især denne har mindst 2 sider, som fortjener at blive debatteret sagligt og sobert - så kom frisk med nogen gode ægte argumenter.

10
17. august 2022 kl. 16:09

Yesyes. Også spændende hvornår Olkiluoto 3 er rigtig oppe og køre. Lige nu snakker de vidst om december. 17 år er jo ingenting :-)

17 år?

Prøv 22 år! Ikke medregnende TVO's planlægning forud. Ansøgning til start af projektet er indsendt i år 2000 til den finske regering.

MEn spørger man proponenter er det en sucess-historie - der er jo udbygget mere el-generering end VE i DK. Ikek at det var et kapløb, men det projekt er positivt med religionens lyseblå briller på. OG ellers er der massere af forskellige undskyldninger - det er ihvertfald ikke noget labilt for Akraft.

https://en.wikipedia.org/wiki/Olkiluoto_Nuclear_Power_Plant#Construction_delays

The first license application for the third unit was made in December 2000[28] and the date of the unit's entry into service was estimated to be 2010.

Sjovt nok har de droppet OL4.

Unit 4</p>
<p>On 14 February 2008, TVO submitted an environmental impact assessment of unit four to the Ministry of Employment and Economy.[54] On 21 April 2010, the government of Finland decided to grant a decision-in-principle to Teollisuuden Voima for the fourth reactor in Olkiluoto. The decision was approved by the parliament on 1 July 2010.[13] If constructed, the fourth unit would be a PWR or a BWR with a power output of 1,000 to 1,800 MW.[54]</p>
<p>In September 2014, with unit 3 still unfinished, the Finnish government rejected TVO's request for time extension of the unit 4 decision-in-principle. Economic Affairs Minister Jan Vapaavuori referred to the long delay of the 3rd reactor and to unsatisfactory assurances by TVO that the 4th unit would ever be built. Nevertheless PM Stubb stated that the rejection didn't spell the end for the OL4 project, and that TVO would have the opportunity to apply for a construction license before the decision-in-principle expires in June 2015.[55]</p>
<p>In June 2015 TVO decided not to apply for a construction permit for the Olkiluoto 4 unit because of delays with the unit 3, however saying they are prepared to file for a new decision-in-principle later.[56][16]

9
17. august 2022 kl. 14:44

Hvad laver a-værket så når sol og vind kan levere?

P2x?

Uanset hvilket energimix der involverer variable kilder skal man indstille sig på at have "overkapacitet" noget af tiden. Det er fint - det vil vi gerne have :o) Vi skal nok finde noget at bruge den til. At kernekraft toget så nok har forladt perronen i DK er en anden snak, men jeg finder kombinationen af vind og kernekraft ganske glimrende i mange andre lande....

8
17. august 2022 kl. 14:40

Så er den en turistattraktion. Har du ikke læst artiklen ;-)

:-)

Aka. 'Stranded Asset'

#Stranded assets are "assets that have suffered from unanticipated or premature write-downs, devaluations or conversion to liabilities".[1] Stranded assets can be caused by a variety of factors and are a phenomenon inherent in the 'creative destruction' of economic growth, transformation and innovation; as such they pose risks to individuals and firms and may have systemic implications.[2] Climate change is expected to cause a significant increase in stranded assets for carbon-intensive industries and investors, with a potential ripple affect throughout the world economy.[3][4]</p>
<p>The term is important to financial risk management in order to avoid economic loss after an asset has been converted to a liability. Accountants have measures to deal with the impairment of assets (e.g. IAS 16) which seek to ensure that an entity's assets are not carried at more than their recoverable amount.[5] In this context, stranded assets are also defined as an asset that has become obsolete or non-performing, but must be recorded on the balance sheet as a loss of profit.[6]

Kom og se århundres største brevvægt!

Årtiers største fejlinvestering!

Adgangbillet kun 10kr!

4
17. august 2022 kl. 13:48

Samme snak havde man dengang man opfandt bilen. Der var argumentet: Hvad laver bilen så når hesten er har hvilet og er klar igen??

Sjovt nok, så fandt man helt naturligt ud af at det var nemmere og mere bekvemt med bilen, så hestevognen udgik. Samme vil nok desværre ske med vindmøller der hvor man kan optage de store mængder strøm i systemet som et a kraftværk producerer. Vindkraft skal derfor satse på de markeder hvor atomkraft ikke er et alternativ, og hvor man ikke er vandt til et net med stor forsyningssikkerhed.

1
17. august 2022 kl. 13:10

Sådan, dejligt med positive nyheder omkring A-kraft. Lad os nu få gang i udbygningen af A-kraft. A-kraft er den bedste løsning til levering af el, når eksempelvis sol og vindenergi ikke lian levere.