Atomkraftværker går fri trods massive oversvømmelser
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Atomkraftværker går fri trods massive oversvømmelser

Om få timer vil vandstanden falde, og ingen af de amerikanske atomkraftværker vil umiddelbart være i fare.

Sådan lyder meldingen fra Nuclear Regulatory Commission (NRC), der overvåger sikkerheden på USA's atomkraftværker i forbindelse med orkanen Sandy.

Det seneste døgn har fokus i stigende grad været rettet mod de 26 værker, der ligger på orkanens kurs, især efter en af reaktorerne på Indian Point-kraftværket lukkede ned efter problemer med den eksterne strømforsyning. Det skete dog før, stormen ramte, rapporterer AP, men uden at ejeren, Entergy, har forklaret hvorfor.

Læs også: Se helikopter redde forliste ud for USA's østkyst

Oyster Creek, USA's ældste atomkraftværk, var lukket ned på grund af eftersyn, men fik problemer med stigende vandstand i den bygning, der huser vandindtaget.

Det skyldtes dels flodbølgen fra Sandy, dels pres fra de kraftige vinde, oplyser NRC. Episoden fik myndighederne til at kalde en 'alert' , der er det næstlaveste sikkerhedsniveau på en firetrins skala.

Orkanen Sandy har oversvømmet metrostationer i New York og adskillige af byens gader. 16 personer er døde og indtil videre er 6,2 millioner mennesker langs østkysten uden strøm, rapporterer amerikanske medier.

Bliver ikke som i Japan

I Canada, der har de fleste atomkraftværker langs østkysten, overvåger alle kraftværkerne situationen nøje. Alle reaktorer har dieselgeneratorer til at sikre strøm, hvis den eksterne strømforsyning ryger i stormen.

Et totalt strømsvigt var det, der forårsagede katastrofen i Fukushima, hvor der manglede strøm til at sikre konstant køling af både reaktorkerne og det brugte brændsel i bassiner ved reaktorerne.

Som tingene er nu, er der heldigvis ingen indikationer på, at situationen i USA og Canada kan blive lige så alvorlig som i Japan i marts 2011.

Aurèle Gervais, talsperson for Canadian Nuclear Safety Commission (CNSC), siger til avisen The Vancouver Observer, at alle de canadiske CANDU-reaktorer har to grupper af uafhængige backup-systemer i tilfælde af strømsvigt, herunder nødstrømsgeneratorer.

Dokumentation

Meddelelse fra NRC

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Fint at sammenligne med Fukushima, men når henvisnignen kun går på at de i Canada har flere uafhængige back-up systemer, så blegner det lidt. Det havde Fukushima også, problemet var bare at vandet fjernet både den eksterne strømforsyning og ødelagde de interne nødgeneratorer/batterier...

Jeg formoder at noget tilsvarende ikke kan ske på de Canadiske a-kraftværker, at de forhåbenligt ikke har placeret deres nødgeneratorer i kælderen så de bliver oversvømmet ved høj vandstand...

 • 0
 • 0

Forstår ikke helt hvad jordskælvet i Japan (jordskælv på 8,9 og 15 meter tsunami) og en orkan med 4 meter flodbølge (en sølle kategori 1 orkan endda) har med hinanden at gøre. Intet Japansk atomkraftværk har efter min viden haft problemer med tyfoner.

 • 0
 • 0

Der er en del der tyder på, at urbaniseringen ikke er sikker nok.
Måske behöver man läre noget fra bygningen af kernekraftvärker!

Meget tyder på at kernekraftvärker er blandt det sikreste mennesker har skabt.
Ikke engang robuste, gamle grave som pyramiderne har undgået tidens alle hærgninger, hilser Tyge

 • 0
 • 0

Meget tyder på at kernekraftvärker er blandt det sikreste mennesker har skabt.
Ikke engang robuste, gamle grave som pyramiderne har undgået tidens alle hærgninger, hilser Tyge

Lad os lige vente 3000 år og se hvor mange a-kraftværker der stadig står, inden vi udråber dem til at være bedre konstrueret end pyramiderne :)

 • 0
 • 0

Fint at sammenligne med Fukushima, men når henvisnignen kun går på at de i Canada har flere uafhængige back-up systemer, så blegner det lidt.

 • især når USAs reaktorer også har flere uafhængige systemer.
  Igen en medieand der skyldes at nogle a-værker lukkede ned pga. forventede strømudfald.
  Mon ikke vindmøllerne gør det samme?
 • 0
 • 0

Michael Rangård skriver:

[quote]Meget tyder på at kernekraftvärker er blandt det sikreste mennesker har skabt.
Ikke engang robuste, gamle grave som pyramiderne har undgået tidens alle hærgninger, hilser Tyge

Lad os lige vente 3000 år og se hvor mange a-kraftværker der stadig står, inden vi udråber dem til at være bedre konstrueret end pyramiderne :)[/quote]

 • Der er forskel på sikrere og bedre.
 • Pyramiderne blev vist plyndrede indenfor de förste århundrede.
 • A-kraftvärkerne er konstrueret for sikker drift i nogle årtier, og det ser ud til at holde.

Men i övigt heller ikke en helt retfärdig sammenligning, hilser Tyge

 • 0
 • 0

Det var måske heldigt at "Oyster Creek" i forvejen var lukket ned for service, så de kunne nøjes med at starte dieselgeneratorerne pga deres power svigt, og det betød ikke så meget at de stigende vandmængder og alt det skidt der er i det truede med at tilstoppe kølevandsforsyningen, så de slipper forhåbentlig med deres level 2 alarm.

Hvis en kat 1 storm kan lave så meget ravage, hvad så næste gang når reaktoren er i drift, eller ikke er taget ud af drift uger i forvejen, og rammes af vandet fra en cat 2-4 orkan, er det så stadig sikkert?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten