Atomkraft-ups: Metaldel kilede sig fast i reaktortank
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Atomkraft-ups: Metaldel kilede sig fast i reaktortank

En underlig sag udspiller sig i øjeblikket på det amerikanske atomkraftværk Palisades ved byen Covert, Michigan.

En cirka 12x30 cm metalkomponent fra en turbokompressor (impeller) har af ukendte årsager kilet sig fast mellem reaktortankens væg og en gennemstrømsfordeler (flow skirt). Det er en komponent, der fordeler kølevandet jævnt gennem reaktoren.

»Komponenten er fysisk adskilt fra brændslet. Det er ikke en komponent, der ligger og flyder rundt, den sidder solidt fast,« siger en talsperson fra kraftværket til avisen Kalamazoo Gazette.

Ingen på kraftværket aner, hvordan komponenten er faldet af, eller hvordan den har kilet sig fast i bunden af reaktortanken. Teknikere fandt det afrevne metalstykke under et rutinemæssigt vedligehold i begyndelsen af januar, men har ikke kunnet fjerne komponenten fra tanken.

Ifølge ejeren af kraftværket, elselskabet Entergy, udgør den fastkilede komponent ingen risiko for driften af reaktoren. De amerikanske nukleare myndigheder, NRC, siger dog, at de er opmærksomme på episoden.

Ifølge NRC har Entergy forsøgt på flere måder at fjerne komponenten, men endnu mere hårdhændede metoder vil kunne skade reaktortanken, siger NRC.

Det er endnu ikke afgjort, hvad der skal ske, og om Entergy får tilladelse til at køre videre med reaktoren, selvom komponenten vil blive siddende, hvis reaktoren genstartes.

Det er ikke første gang, at amerikanske atomkraftværker står med den slags problemer. I 1992 skar teknikere gennem et varmeskjold på Connetticut Yankee-værket. Det resulterede i masser af små metalstumper, som spredte sig rundt i reaktorsystemerne og ikke blev fjernet helt, før reaktoren blev genstartet.

Stumperne ødelagde efterfølgende flere brændselselementer, fortæller Dave Lochbaum, der er nuklear ekspert ved Union of Concerned Scientists.

Han har selv været med til en lignende episode på Browns Ferry-atomkraftværket i Alabama. Her tabte teknikere dusinvis af metalkomponenter ned i tanken og oven på brændselselementerne.

»Vi fandt aldrig komponenterne, men de skabte ikke problemer, hvorend de forsvandt hen,« siger Dave Lochbaum til Kalamazoo Gazette.

NRC følger udviklingen på Palisades.

Emner : Atomkraft
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er en kendt teknik at placere små metalprøver inde i reaktoren, hvorfra man udtager dem løbende til kontrol for de skader, den intense neutronstråling kan forårsage. Det kunne udmærket være en af de stumper, der er fundet?

 • 2
 • 11

Grundlæggende skal Fly mekanikere, kirurger og atomkraftværksteknikere have styr på hvor deres ting er. Der må være tale om en misforståelse et sted i genfortællingen. Man tror knap nok på at nogen "Hovsa" finder en så stor metal dims i deres reaktor system.

Men man tror jo heller ikke sine egne øjne, når nogen designer et mobilt kommando center for atom ulykker uden filtreret luft forsyning (Japan).

 • 7
 • 1

Det virker nærmest som et partsindleg når journalister fra Ing.dk skriver om kernekraft, de søger den mindste lille uregelmæssighed og blæser den op med farverige gloser som "ups" og med "...ukendte årsager kilet sig fast..."

Det er vel mere relevant, hvorfor metaldelen har løsrevet og om der muligvis er en general svaghed i metallet/design. Det er vel rimeligt bekymrende at man ikke var klar og det inden inspektionen. Virker ikke overbevisende bare at sige at den sidder fast og man forsætter driften.

http://www.mlive.com/news/kalamazoo/index....

 • 5
 • 3

.... netop derfor virker det som ren Homer Simpson på kraftværket og ikke som et partsindlæg fra en journalist

jeg gruer ved sætningen: "Han har selv været med til en lignende episode på Browns Ferry-atomkraftværket i Alabama. Her tabte teknikere en dusinvis af metalkomponenter ned i tanken og oven på brændselselementerne."

 • 3
 • 0

Man kommer da for guds skyld ALDRIG nogensinde løse metaldel i nærheden af en turbine??? Og Per A., hvis du nogensinde har set hvad den mindste partikel kan gøre ved en "dværgturbine" på en bil, så ville du da aldrig komme med en SÅ uintelligent kommentar????


De uintelligente kommentarer lader jeg andre om.

Hvis du læser artiklen vil du se at det ikke drejer sig om metalstumper i turbinen, men i reaktoren.
Der står i teksten at det er adskilt fra brændslet, der som bekendt ikke befinder sig i turbinen, så din bemærkning om uintelligent kommentar er noget malplaceret. I en teknisk håndbog har jeg en beskrivelse af placering af disse prøver, som bestemt ikke er skrevet af uintelligente personer!

At man har placeret forskellige metalprøver inde i reaktoren er velkendt, da man så kan følge evt. skader på diverse metallegeringer fra neutronstrålingen, herunder om reaktortanken kan holde til belastningen.
Jeg ved ikke om det er den sådan prøve, man ikke har sat ordentligt fast, men jeg syndes det lyder meget logisk.

 • 3
 • 4

Erik Holm er pro KK og tillige boss. Derfor er din teori nok meget luftig.

Problemet for KK er at der er mindre og mindre relevans for KK og problemerne vokser.

Relevansen svinder i takt med med alternativer byder sig til og KK omkostningerne bliver stedse dyrere.

Der er ikke rigtigt nogen vej ud af miseren for KK og derfor kunne man godt have den lille gruppe hardcore KK romantikere under mistanke om at de helt enkelt ikke vil eller kan se virkeligheden som den er - eller for den sags skyld hvor udviklingen vil lede os videre.

 • 2
 • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten