Astronomerne vender kikkerten bagud

Illustration: ForlagetEpsilon.dk

Den 10. oktober 1916 stiftede en kreds af amatør- og professionelle astronomer Astronomisk Selskab, som således kan fejre 100-års jubilæum i år. Det sker bl.a. med udgivelsen af bogen ‘Verdensbilledet i forandring’, en udendørs udstilling og otte små bøger rettet mod børn i serien Vild med Viden.

Udstillingen tager udgangspunkt i børnebøgerne, men er bearbejdet med henblik på voksne. Den kan ses ved Tycho Brahe Planetariet i København indtil 21. november, hvorefter den skal på rundtur til 13 byer.

Udstillingen er en fin appetitvækker om astronomi og rumforskning, men jeg tvivler på, at mange af Ingeniørens læsere vil finde den særligt interessant, dertil er den for overfladisk.

Den store jubilæumsbog, som er skrevet af en lang række af Danmarks førende forskere inden for astronomi, astrofysik mv., kan derimod nok have interesse.

I 12 kapitler giver forfatterne et godt og velskrevet overblik over, hvordan vores viden om universet har ændret sig de seneste 100 år – primært drevet af den teknologiske udvikling, der har givet forskere helt nye observatorier til at se ud i rummet og tilbage i tiden.

Gnister mellem medlemmerne

Astronomisk Selskab har altid samlet både amatør- og professionelle astronomer. Det har tidligere slået gnister, som det omtales i et indledende kapitel. Her følte jeg mig lidt snydt, da denne historie ikke blev foldet ud.

Interesserede læsere kan dog, som jeg selv gjorde, ved en Google­søgning finde mere om denne magtkamp mellem uafhængige astronomer og universitetets astronomer, som fandt sted i slutningen af 1940’erne.

I det afsluttende kapitel konkluderer Johannes Andersen og Hans Kjeldsen, at det i fremtiden er svært at se en rolle for amatørerne ud over at stimulere børn og unges interesse for astronomi, rumfart og naturvidenskab generelt.

Er der lagt op til en ny magtkamp i foreningen? Næppe, men man kan fundere over, om der også er behov for et Astronomisk Selskab for både amatører og professionelle om 100 år. Det håber jeg, for astronomi er måske den mest folkelige af alle naturvidenskaber, men hvem ved.

Under alle omstændigheder er det en flot og gennemarbejdet bog, som formanden for Astronomisk Selskab, professor Johan Fynbo fra Københavns Universitet, har fået strikket sammen med støtte fra DTU Space, Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet og Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet.

Johan Fynbo m.fl.: ‘Verdensbilledet i forandring – et hundredårigt perspektiv’, 224 sider, 325 kr. Forlaget Epsilon, ISBN: 978-87-995114-8-8. Information om bøgerne i serien Vild med Viden findes på vildmedviden.com