Astronomerne kan nu endelig studere de gådefulde delta Scuti-stjerner

Til venstre ses den indre struktur af en delta Scuti-stjerne med en kerne med en strålingslag og et tyndt konvektionslag. Til højre ses forskellige svingningsmønstre. Illustration: University of Birmingham

Delta Scuti-stjerner er rige på helium, og det betyder, at deres lysstyrke pulserer meget uregelmæssigt i forhold til andre stjerner. Af samme årsag har det været svært for astronomerne at komme til bunds i en forståelse af disse stjerner, da det netop svingninger er med til at fortælle om stjerners indre opbygning.

Solen har svingningsfrekvenser med perioder, som varer minutter. I en typisk delta Scuti-stjerne varer de fleste svingninger flere timer, men med TESS-satellitten er der opdaget andre svingninger, som ligner Solens. Illustration: SAC; AU

Men nu har en international forskergruppe ledet af Tim Bedding fra University of Sydney i Australien med Nasa-satellitten TESS fundet 60 delta Scuti-stjerner, hvor svingningerne er lige så regelmæssige som Solens svingninger.

Læs også: Nyt rumteleskop skal finde bunker af planeter

Resultatet er offenliggjort i Nature.

»Det er virkeligt et gennembrud«, forklarer Simon Murphy fra Tim Beddings forskningsgruppe.

»Da vi nu har regulære svingninger fra disse stjerner, kan vi nu sammenligne med modeller, som vi aldrig har kunnet før,« siger han.

Læs også: Vinder af Videnskabens top 5: Stjerneskælv afslører nyt om stjernernes indre

DTU-forsker er med i projektet

Med i forskergruppen er Victoria Antoci, som var tilknyttet Stellar Astrophysics Center ved Aarhus Universitet, da hun udførte denne forskning, men som i dag er ansat ved DTU Space.

»Vi kan nu bedre forstå de mekanismer, der driver disse pulserende stjerner. Det er noget, som har været skjult for os i 120 år, siden den første delta Scuti-stjerne blev opdaget,« forklarer hun.

Den afgørende forskel på de 60 fundne stjerner og den generelle delta Scuti-population er, at disse stjerne roterer langsommere. Teoretiske modeller har forudsagt, at stjerner med langsom rotation er mindre komplicerede end stjerne med høj rotationshastighed.

I en kommentar i Nature skriver de ungarske astronomer Jozsef Benko og Margit Paparo, at kommende undersøgelser af delta Scuti-stjerner kan give en mere generel viden:

»Da disse stjerner er unge stjerner, kan de også være med til at give os mere viden om Mælkevejens udviklingshistorie.«

Emner : Universet