Astronomer tog fejl af Universets farve

To astronomer fra John Hopkins laboratoriet offentliggjorde i januar deres måling af lyset fra mere end 200.000 galakser. Deres konklusion dengang var, at hvis man kunne se det samlede lys fra universet med det menneskelige øje, ville det se grønligt ud.

Nu har Karl Glazebrook og Ivan Baldry erkendt, at deres konklusion var forkert. De var blevet snydt af en fejl i deres software, som først blev fundet, da farveeksperter forsøgte at checke de to astronomers resultater.

Glazebrook erkender, at det er pinligt, men han påpeger, at dette er forskning og ikke politik. Hvis forskerne laver fejl, erkender de dem - til forskel fra politikere, siger han.

Fejlen skyldtes, at computeren valgte en hvid farve, der ikke er standard, fra sin elektroniske farvepalette. Da den blev blandet med de andre farver i det rette forhold blev resultatet fejlagtigt grønligt.

Da fejlen blev rettet viste det sig, at universets farve i stedet er beige. Glazebrook oplyser, at de underliggende data var korrekte, men at det var konverteringen som gik galt.