Astronomer har opdaget en ny mini-måne ved Neptun

Opdagelsen af Hippocamp, nederst til venstre, skete med dette billede. Øverst til højre ses en forstørrelse af det indrammede røde område. Illustration: Mark R. Showalter, SETI Institute

Mark Showalter fra SETI Institute i Californien har gjort det igen: Opdaget en ny, lille måne i vores Solsystem, som han gjort det tidligere med Pan ved Saturn, Mab og Cupid ved Uranus og Kerberos og Styx ved Pluto.

Denne gang er det en måne med en gennemsnitlig radius på kun 17 km, der findes i det indre af Neptunsystemet inden for banen for Neptuns største måne Triton.

Opdagelsen er sket med optagelser fra rumteleskopet Hubble i årene 2004-2005, 2009 og 2016.

Den lange tid mellem de første observationer og opdagelsen skyldes, at det har været nødvendigt at udvikle en helt ny teknik til signalbehandling af Hubbles billeder, forklarer Mark Showalter i en videnskabelig artikel, der netop er publiceret i Nature.

Allerede i et telegram til andre astronomer udsendt 15. juli 2013 berettede han dog om den nye måne ud fra de første datasæt fra 2004-2005 og 2009. Månen fik oprindeligt navnet S/2004 N 1, som i september 2018 blev ændret til Neptun XIV.

I den nye artikel med data fra 2016, der bekræfter opdagelsen, kalder Showalter og hans medforfattere den for Hippocamp.

Her ses størrelse og form af Neptuns syv indre måner Illustration: Mark R. Showalter, SETI Institute

Billedbehandling

Hvor lyssvage objekter, der kan findes, bestemmes at integrationstiden, dvs. hvor lang tid teleskopets kamera er åben for opsamling af lys. Den er for Neptuns indre system omkring 200-300 sekunder. Ved en længere integrationstid vil en månes bevægelse nemlig give anledning til udtværing.

Når man leder efter en måne, ved man dog, at den vil følge en forudsigelig bane. Ved at tage hensyn hertil på den rette måde, er det muligt at rette billederne op og derved øge den effektive integrationstid – i det aktuelle tilfælde helt op til 37 minutter. Derved kan man se det, som ellers er umuligt at se.

Det er i øvrigt samme teknik, der førte til opdagelse af Kuiperbælte-objektet Ultima Thule, som New Horizons fløj forbi nytårsdag i år.

Læs også: Ultima Thule er ikke en snemand, men en pandekage og en valnød i tæt kontakt

De indre måner

Voyager 2’s forbiflyvning i 1989 gav anledning til opdagelsen af seks måner omkring Neptun inden for Tritons bane.

Alle disse er sandsynligvis yngre end Neptun selv og først dannet efter Neptuns indfangning af Triton.

Til disse seks kan nu tilføjes Hippocamp. Men så er det nok også slut.

Efter at have gennemgået datamaterialet, konkluderer forskerne, at der ikke findes flere måner større end 24 km i diameter inden for Proteus bane, der ligger ca. 200.000 km borte fra planeten. Udenfor Proteus bane gemmer ingen måner sig, der er større end 20 km, hævder de.

Udover fundet af Hippocamp har den nye analysemetode også for første gang siden Voyager 2 givet observationer af månen Naiad.

Ud fra Hippocamps bane mener forskerne, at den lille måne er opstået i forbindelse med et nedslag på Proteus, som har efterladt et stort krater med en størrelse på 100 km på denne måne. Både Hippocamp og Proteus bevæger sig bort fra Neptun, som også Månen bevæger sig fra Jorden, og de to Neptunmåner har tidligere været tættere på hinanden, end de er i dag.

Det er dog ikke muligt totalt at afvise, at Hippocamp kan være dannet på anden måde.

Emner : Universet