Astronomer har fanget et sort hul i at tage en bid af en stjerne

Astronomer fra Ohio State University i USA har med fire små 14-centimeter teleskoper set, hvordan et sort hul 650 millioner lysår borte har taget en bid af en stjerne, der passerede forbi.

Christopher Kochanek fra Ohio State University, der var med til at gøre opdagelsen, oplyser i en pressemeddelelse, at det formodes, at store sorte huller kun sluger hele stjerner med mellemrum på 10.000-100.000 år.

Hvor ofte de snupper en større bid af en stjerne, som det nu er set, er derimod mere usikkert.

Kochanek håber, at teleskopnetværket All-Sky Automated Survey for Supernovae eller ASAS-SN (udtales som 'assassin') kan være med til at give svar herpå.

Inden for astronomernes fagsprog tales der om en tidal disruption event (TDE), når et sort hul tager en bid af en stjerne.

Håber på flere observationer

Christopher Kochanek var blandt de første til at lave modeller for sådanne hændelser for 25 år siden. Siden da er kun en håndfuld af disse observeret.

Opdagelsen af den nye TDE skete 25. januar 2014 kun få måneder efter, at de fire små teleskoper på Hawaii begyndte at opsamle data.

Ud over disse teleskoper indgår også to små teleskoper i Chile i netværket, så også den sydlige himmel vil være dækket. Astronomerne har et håb om, at de kan se en eller to TDE’er om året og på den måde kan lære mere om, hvordan sorte huller vokser.

I videoen nedenfor giver ph.d.-studerende Thomas Holoien en mere indgående forklaring på observationerne og på, hvorfor astronomerne er kommet frem til denne fortolkning af data, som senere publiceres i en videnskabelig artikel i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Pædagogikken i fremstillingen kunne være bedre, men Holoiens video giver et indblik i processen med fortolkningen af måledata – for astronomerne har ikke med de små teleskoper haft nogen mulighed for at se den sønderrevne stjerne direkte.

Emner : Universet