Mange satellitter er blevet sendt op i himlen og endnu flere er på vej op, især op i de lave jordbaner. Det skaber problemer for astronomer, når de prøver at gøre sig klogere på universet. Deres observationer bliver nemlig forurenet med en masse støj både fra radiobølger og synligt lys.
Derfor vil den Internationale Astronomiske Union, IAU, danne et center, Centre for the Protection of the Dark and Quiet Sky from Satellite Constellation Interference for at beskytte observationer af den mørke og stille himmel mod forstyrrelse fra satellitterne. To forskningsinstitutioner er blevet valgt til værter, og de skal nu samarbejde om missionen.
»Det bliver kun værre, og det er vigtigt at gøre noget ved det,« siger astronom Michael Lindquist fra Chalmers tekniska högskola i Gøteborg til SVT.
Interferens fra satellitterne har ikke bare forstyrrende effekt, når astronomer forsøger at blive klogere på universet, det går også ud over menneskets kulturarv og det natlige dyreliv, lyder det i en pressemeddelelse fra IAU.
IAU opfordrede allerede i juni 2021 til en dannelse af et center til beskyttelse af nattehimlen mod satellit-interferens. Nu er det blevet en realitet, og man har også udvalgt to værter til centeret.
Medværter for det nye center bliver den den amerikanske National Science Foundations NOIRLab, som udfører jordbaseret optisk astronomi fra Nordamerika, samt det internationale SKA Observatory, SKAO, der har hovedkvarter i England og er i færd med at bygge verdens hidtil kraftigste net af radioteleskoper på den sydlige halvkugle.
Centerets opgave bliver at koordinere indsatsen og forene stemmer på tværs af det globale astronomiske samfund med udgangspunkt i at beskytte nattehimlen. Det skal være et knudepunkt for informationer og ressourcer, som enhver interessegruppe kan trække fra eller bidrage til.
»Det nye center er vigtigt skridt i retning af at sikre, at teknologiske fremskridt ikke utilsigtede hæmmer vores undersøgelse og nydelse af himlen. Jeg er overbevist om, at centerets medværter kan faciliterer global koordinering og samle den nødvendige ekspertise fra mange sektorer til denne vitale indsats,« siger Debra Elmegreen, IAU-præsident.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard