Astronomer frygter ny satellit bliver nattehimlens næstklareste objekt

Illustration af BlueWater 3. Illustration: Nokia/AST Space Mobile

I weekenden blev satellitten BlueWalker 3 skudt ud i rummet.

Når satellitten er foldet helt ud, kan den vise sig at være det klareste objekt på nattehimlen - kun slået af Månen.

I så fald skinner den klarere end planeten Venus, der i dag er nattehimlens næstklareste objekt, skriver New Scientist.

Der er planer om at sende flere af den type satellitter op, og nogle af dem er dobbelt så store som BlueWalker 3. Det skaber debat om, hvordan rummet må bruges.

Planen er, at satellitten BlueWalker 3 og senere satellitter af samme type skal udsende 4g og 5g til telefoner på Jorden. Det gør BlueWalker 3 ved at have en stor flad antenne på 64 kvadratmeter.

Selvom satellitten er mindre end andre objekter på nattehimlen, som for eksempel Den Internationale Rumstation, gør den store flade antenne, at den kan reflektere utrolig meget lys.

Udfordringer for astronomer

Udover at satellitter som BlueWalker 3 kan skabe en anderledes oplevelse for almindelige betragtere af nattehimlen, kan den også skabe problemer for astronomer, der observerer og undersøger rummet fra Jorden.

»Jo mere klart de her objekter skinner, jo mere skade gør de på nattehimlen« udtaler astronomen John Barrentine til New Scientist.

Satellitter, der skinner så klart, vil lave lange striber over billeder taget af rummet fra Jorden. Radiobølgerne, antennen udsender til telefoner på Jorden, kan også forstyrre udstyr, der undersøger rummet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg troede faktisk at Jupiter var det klareste objekt. Men det er måske bare fordi det er så sjældent at man ser Venus. Jupiter ser jeg jo stort set hver dag, hvis ikke det er overskyet.

  • 0
  • 1

Venus er klart mere klar end Jupiter (pun intended).

Hvis vejret tillader, kan Venus pt. ses om morgenen mod øst før og omkring solopgang. Jupiter skulle være synlig det meste af natten for tiden. Så Jupiter ses ikke hver dag, nok nærmere hver nat ;o))))

  • 11
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten