Astronomer frygter ny satellit bliver nattehimlens næstklareste objekt

15. september 2022 kl. 11:076
Astronomer frygter ny satellit bliver nattehimlens næstklareste objekt
Illustration af BlueWater 3. Illustration: Nokia/AST Space Mobile.
Den nye satellit BlueWalker 3 skaber debat, da den kan være det klareste objekt på nattehimlen, med undtagelse af Månen.
Artiklen er ældre end 30 dage

I weekenden blev satellitten BlueWalker 3 skudt ud i rummet.

Når satellitten er foldet helt ud, kan den vise sig at være det klareste objekt på nattehimlen - kun slået af Månen.

I så fald skinner den klarere end planeten Venus, der i dag er nattehimlens næstklareste objekt, skriver New Scientist.

Der er planer om at sende flere af den type satellitter op, og nogle af dem er dobbelt så store som BlueWalker 3. Det skaber debat om, hvordan rummet må bruges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planen er, at satellitten BlueWalker 3 og senere satellitter af samme type skal udsende 4g og 5g til telefoner på Jorden. Det gør BlueWalker 3 ved at have en stor flad antenne på 64 kvadratmeter.

Selvom satellitten er mindre end andre objekter på nattehimlen, som for eksempel Den Internationale Rumstation, gør den store flade antenne, at den kan reflektere utrolig meget lys.

Udfordringer for astronomer

Udover at satellitter som BlueWalker 3 kan skabe en anderledes oplevelse for almindelige betragtere af nattehimlen, kan den også skabe problemer for astronomer, der observerer og undersøger rummet fra Jorden.

»Jo mere klart de her objekter skinner, jo mere skade gør de på nattehimlen« udtaler astronomen John Barrentine til New Scientist.

Satellitter, der skinner så klart, vil lave lange striber over billeder taget af rummet fra Jorden. Radiobølgerne, antennen udsender til telefoner på Jorden, kan også forstyrre udstyr, der undersøger rummet.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
27. september 2022 kl. 23:40

Hvis antennen / satelitten har et stort areal der reflektere lys, har den så ikke også et stort problem med varme? Det har alle satelitter måske?

Hvis den reflekterer lyset er der intet problem. Det afhænger helt af hvor meget den absorberer og hvormeget sollys der falder ind på den.

Satellitter designes så de relekterer og absorberer på passende vis, så de hverken bliver for kolde eller varme. De modtager jo næsten hele tiden en solstråling på 1364W/m2.

5
27. september 2022 kl. 21:20

Hvis antennen / satelitten har et stort areal der reflektere lys, har den så ikke også et stort problem med varme? Det har alle satelitter måske?

3
27. september 2022 kl. 12:23

Det bliver kun værre!

https://interestingengineering.com/innovation/spacex-rocket-commercial-satellite-blind-universe-view

'BlueWalker 3 is just a curtain raiser. After on-orbit tests of BlueWalker 3 are completed, the company could send more than 100 of its satellites to orbit by the end of 2024. Called BlueBirds, the operational satellites are likely to produce even more blazing light pollution and interference with celestial observations as they are significantly larger.'

Iøvrigt interessant at FCC kan godkende verdensomspændende rum forurening, såsom Starlink, når de kuns er et USA organ? (Federal Communications Commission ). Men selvfølgelig møgsvært at få low orbit stellitter til KUN at flyve over USA :-)https://www.cnbc.com/2022/06/30/fcc-approves-spacex-starlink-service-to-vehicles-boats-planes.html

2
15. september 2022 kl. 14:24

Venus er klart mere klar end Jupiter (pun intended).

Hvis vejret tillader, kan Venus pt. ses om morgenen mod øst før og omkring solopgang. Jupiter skulle være synlig det meste af natten for tiden. Så Jupiter ses ikke hver dag, nok nærmere hver nat ;o))))

1
15. september 2022 kl. 13:21

Jeg troede faktisk at Jupiter var det klareste objekt. Men det er måske bare fordi det er så sjældent at man ser Venus. Jupiter ser jeg jo stort set hver dag, hvis ikke det er overskyet.