Astronomer finder tegn på kæmpe vandreservoir i stjernebillede
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Astronomer finder tegn på kæmpe vandreservoir i stjernebillede

Først fandt man tegn på, at Jordens vand stammer fra en bestemt familie af kometer ude fra Kuiperbæltet.

Så fandt man tegn på, at isfyldte kometer regner ned over de indre dele af et muligt fremmed planetsystem, og at de stammer fra et tilsvarende bælte omkring dets stjerne.

Læs også: Iskometer regner ned på fjernt planetsystem

Nu har man fundet tegn på et kæmpe vandreservoir i stjernebilledet den Nordlige Vandslange, og dermed kan man danne sig en idé om, hvordan sådanne 'Kuiperbælter' dannes omkring andre stjerner.

Opdagelsen er med til at give forskerne et klart billede af, hvordan planeter dækket af vand, som Jorden, dannes omkring en moderstjerne.

Det er forskere under ledelse af Michiel Hogerheijde fra Leiden Universitet i Holland, der med ESA's ultraviolette Herchel-rumteleskop har fundet tegn på vanddamp. Vanddampen stammer fra is på støvkornene i en støvskive omkring en ung stjerne.

Sammenlagt drejer det sig om vandmængder, der svarer til over tusinde gange det, der findes på hele Jorden.

Vandet er fundet med Herschels Hifi-instrument (Heterodyne Instrument for the Far Infrared) omkring stjernen TW-Hydrae. Stjernen er mellem fem og ti millioner år gammel og er i den sidste fase af sin dannelse.

TW-Hydrae befinder sig blot 176 lysår borte og er omgivet af en skive af gas og støv, hvorfra et planetsystem kan være ved at blive skabt. Stjernen er en orange dværgstjerne, der er lidt mindre og lidt køligere end Solen.

Kilden til vandet i de isfyldte kometer

De fleste forskere mener, at en stor del af vandet på Jordens stammer fra isfyldte kometer, der bombarderede Jorden kort efter dens dannelse i perioden kaldet 'Det sene, kraftige bombardement' (Late Heavy Bombardment).

Andre nye undersøgelser med Herchel-rumteleskopet af kometen 103P/Hartley-2 har vist, hvordan vandet er kommet til Jorden, og at det stammer fra denne slags kometer.

De nye opdagelser af det kæmpe vandreservoir i TW-Hydrae er første gang, man finder sådanne store vandmængder omkring en anden stjerne.

Kilden til Jordens vand bekræftet

Vandet kan observeres med Herschel, når islaget på støvkornene opvarmes af den interstellare ultraviolette stråling fra stjernen. Dette vand kan være en kilde til kommende oceaner på nye unge planeter, der dannes omkring TW-Hydrae.

Michiel Hogerheijde siger i en pressemeddelelse:

»Det, at vi har fundet vand på støvkornene over alt i den store støvskive, viser, at det også kan være sket i vort eget solsystems tidlige ungdom. I løbet af millioner af år har støvpartiklerne så samlet sig og dannet kometer. Disse kometer har med tiden så leveret vandet til planeterne - og specielt Jorden.«

Ifølge Michiel Hogerheijde vil vanddampen blive nedbrudt eller blæst ud af systemer forholdsvis hurtigt, men isen kan overleve i millioner eller endda milliarder af år.

Resultaterne er blevet offentliggjort i det seneste nummer af tidsskriftet Science.

Dokumentation

Nasas pressemeddelelse
ESAs pressemeddelelse
Artikel på Spaceflight Now

Kommentarer (2)

Nu har man fundet tegn på kæmpe vandreservoir i stjernebilledet den Nordlige Vandslange

.

Tja, hvor skulle man ellers finde det ;-)

  • 0
  • 0