Astronom finder to fejlslagne stjerner 6,5 lysår fra Jorden

To brune dværgstjerner er netop fundet, kredsende omkring hinanden i en afstand af blot 6,5 lysår fra Jorden. Det er så tæt på, at tv-signaler fra Jorden i 2006 nu er ved at ankomme der.

De nye stjerner blev opdaget af astronom og professor Kevin Luhman fra Pennsylvania State University Center for Exoplanets and Habitable Worlds.

Stjernerne er for små til, at de nogensinde kan blive til rigtige stjerner med deres egen brintfusion i kernen. De er derfor meget kølige og svage og ligner mere planeter som Jupiter end stjerner som Solen. Brune dværge kaldes ofte også fejlslagne stjerner.

Ifølge Kevin Luhman vil de nyopdagede stjerner være et oplagt mål, hvor man kan søge efter planeter, da de befinder sig så tæt på Jorden.

Da det er det tredjenærmeste stjernesystem til Jorden, mener han, de engang kan blive et muligt mål for bemandede missioner uden for vores eget solsystem.

Læs også: Astrobiologer: Søg efter liv omkring røde dværgstjerner

Stjernesystemet har navnet WISE-J104915.57-531906, hvilket skyldes, at det blev opdaget på et kort over hele himlen fra Nasas infrarøde Wise-teleskop (Wide-field Infrared Survey Explorer).

Stjernerne befinder sig blot en anelse længere væk end de næstnærmeste stjerner, som er Barnards stjerne i en afstand af seks lysår fra Solen. Barnards stjerne blev opdaget i 1916.

Det næste stjernesystem til Jorden er Alpha Centauri. Alpha Centauri befinder sig fire lysår borte og blev opdaget i 1839. Den anden stjerne i systemet, Proxima Centauri, blev opdaget i 1917 og befinder sig 4,2 lysår borte.

Kevin Luhman fandt stjernerne ved at undersøge de billeder, som Wise-teleskopet havde taget over en 13 måneders periode.

Undervejs havde Wise kortlagt himlen tre gange, hvorved man kunne se stjernerne, som på billederne bevægede sig hurtigt hen over himlen. Det var et tegn på, at de er meget tæt på Jorden.

Læs også: Røde dværge i vores kosmiske baghave kan huse beboelige planeter

Herefter gennemgik Kevin Luhman ældre observationer og fandt stjernerne på billeder taget med Digitized Sky Survey, Two Micron All-Sky Survey og Deep Near Infrared Survey of the Southern Sky mellem 1978 og 1999.

Ved at kombinere de forskellige observationer kunne han bestemme afstanden til stjernerne, og via Gemini South Telescope på Cerro Pachon i Chile fik han spektra af dem.

De skarpe billeder fra dette teleskop afslørede også, at der ikke var tale om en stjerne, men et par brune dværge, som kredsede om hinanden.

Opdagelsen bliver offentliggjort i det kommende nummer af det videnskabelige tidskrift Astrophysical Journal Letters.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er der noget til hindre for at brune dværgstjerner med tiden, omend det er lang tid, kan blive rigtige stjerner f.eks. hvis de får tilført mere og nok materiale?

Hvad ville der ske hvis de i dette tilfælde forholdvise to tæt beliggende brune dværgstjerner "smelter" sammen til én og på et tidspunkt ender med en stor nok masse til "tænde". Det er vel ikke usandsynlig at deres solsystemer på et tidspunkt kommer ind i et område hvor der kan suges materiale nok til sig til at starte fusionens-processen.

Kort sagt er en brun dværgstjerne ikke bare en mulig stjerne som ligger i dvale og venter på bedre tider? Den æder vel til sig fra nabolaget hele tiden, hvis den ikke selv ender med at blive ædt.

Tillægsspørgsmål, hvad ville der ske med solen hvis man "smed" Jupiter ind i solen? Ville det så afstedkomme en længere levetid for solen?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten