Astronauttvillinger afslører: Rumrejser ændrer vores gener

Scott Kelly har opholdt sig 340 dage i rummet, hvor størstedelen af tiden blev tilbragt på Den Internationale Rumstation. Det er den længste mission for én astronaut til dato. Illustration: Nasa

Forskere er i fuld gang med at analysere resultater fra Nasas tvillingestudie, siden astronauten Scott Kelly vendte hjem til sin tvillingebror på Jorden i marts 2016 efter at have tilbragt 340 dage i rummet.

Et af de foreløbige fund viser, at der skete en øget methylering af Scott Kellys gener, efter han rejste fra Jorden, skriver Nasa.

Læs også: Forsker: Genredigering kan designe fremtidens perfekte astronauter

Dna-methylering er den proces, der tænder og slukker for vores gener. Det kan betyde, at vores gener kan være sårbare over for ændringer i det omkringværende miljø, hvad enten vi befinder os i rummet eller på Jorden.

Ændringer i genernes udtryk var ligesom at se et festfyrværkeri, der foldede sig ud, i takt med at kroppen lettede fra Jorden, beskriver Christopher Mason, der er ph.d. i genetik og en af projektets ledende forskere. Påvirkningen fortsatte endda i noget tid efter, at astronauten var tilbage på landjorden.

Rummet sætter spor på RNA

Tvillingestudiets forskellige grene af undersøgelser. Illustration: Nasa

Holdet under Mason undersøger påvirkningen på Scott Kellys genetik under rumrejsen, der er den længste mission for én astronaut.

Læs også: Scott Kelly efter et år i rummet: Min hud brændte, og musklerne værkede

Ved hjælp af dna-sekventering opdagede de, at 200.000 RNA-molekyler i de hvide blodlegemer kom til udtryk forskelligt hos mellem de to brødre. Forskerne vil derfor se nærmere på, om tiden i rummet kan have aktiveret en særlig form for ’rum-gen’ hos astronaut-tvillingen.

En af de mere kendte effekter ved at opholde sig i rummet er, at man bliver en lille smule højere, når tyngdekraften er sat ud af spil. Det skete også for Scott Kelly, der fik fem centimeter ekstra i højden under rumfærden. Efter han er kommet tilbage til Jorden, er han svundet tilbage til normalen.

Enæggede astronauter

De to Kelly-brødre er enæggede tvillinger og har begge en fortid som astronauter. Mens Scott Kelly har fået mest omtale ved den seneste mission, har Mark Kelly tidligere ledet fire missioner, blandt andet med rumfærgen Endeavour.

Læs også: VIDEO: Rum-tvillingens hjemtur efter rekordophold på ISS

Nasas tvillingestudie består af ni forskellige forskningsstudier, der bygger på data indsamlet fra 2015-2016. De endelige resultater skal efter planen udgives i slutningen af 2017. Efterfølgende vil de fulde beskrivelser af studiernes fund blive udgivet i løbet af 2018.