Astronauter var berusede ved takeoff

Der skal mod til at blive skudt afsted mod stjernerne, men åbenbart også en ordentlig slurk alkohol. Det viser en rapport under ledelse af det amerikanske flyvevåben, der har undersøgt Nasas astronauter.

Rapporten afslører, at der generelt er et stort forbrug af alkohol i timerne op til take-off, hvor astronauterne har alkoholforbud. I to tilfælde har astronauter fået grønt lys for take-off, selvom både kollegaer og læger advarede mod, at astronauterne var så berusede, at de udgjorde en fare for rumrejsen, skriver bladet Aviation Week & Space Technology.

Undersøgelse i kølvandet på mordforsøg

Panelet bag undersøgelsen ledes af forstanderen for det amerikanske luftvåbens School of Aerospace Medicine, oberst Richard Bachmann. Han blev sat på opgaven efter, at den kvindelige astronaut Lisa Nowak i februar blev anholdt og sigtet for kidnapnings- og mordforsøg på en af sine mandlige kollegaers kæreste.

Sigtelsen for mordforsøg blev siden droppet, men chokket over at en de ellers gennemtestede astronauter kunne kaste sig ud i noget så tåbeligt, fik NASA til at beordre en undersøgelse af de medicinske og psykologiske screeningsmetoder, som astronaut-kandidater bliver udvalgt efter.

NASA har ikke villet udtale sig om druksagen, men holder en pressekonference senere i dag, hvor de vil svare på alle spørgsmål.

På NASAs hjemmeside vil rapporterne blive offentliggjort senere i dag.

Dokumentation

Artiklen i Aviation Week & Space Technology
NASA's side om drukproblemerne

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten